Sztárok

Szimpatikus a KonMari-módszer? Ez legyen a következő lépésed!

A rendrakási, szelektálási vágy tavasz környékén végigsöpör gondolatainkon, és eljön az ideje, hogy végigtekintsünk a télre felhalmozott (és ki nem használt) ruhákon.

Szerencsére számos módszer áll rendelkezésünkre, hogy kezelésbe vegyünk az otthoni káoszt, és ha ügyesek vagyunk, nemcsak ruhásszekrényünkben teremthetünk rendet, de egész életterünk harmonikusabbá válhat. Marie Kondo boldogságközpontú megoldása most nagyon népszerű a témában, de a picit morbid svéd metódus is célravezető lehet.

Illusztráció: thinkstockphoto

Felvetődik azonban a kérdés,

mit kezdjünk azzal a (több) zsáknyi, feleslegesnek ítélt holmival, amire már semmi szükségünk, de ahhoz még hibátlanok, hogy szimplán egy konténert rendeljünk az elszállításukhoz?

Eladhatjuk őket a különböző netes börzéken, ha azonban nem akarunk vesződni a virtuális piacozással, választhatjuk az adományozás útját is.

Igen, így pénzt nem kapunk értük, de végső soron nem eladásra vásároltuk őket, azzal pedig, hogy másokon segítünk a felajánlásukkal, egyáltalán nem csak úgy „kidobjuk őket az ablakon”.

Alapítványok, szervezetek hosszú sora foglalkozik azzal, hogy a számukra eljuttatott ruhákat, cipőket és más felajánlásokat eljuttassák a rászorulóknak. A nehéz sorsok, a küzdelmes életek bizony nem csak karácsony tájékán kellene, hogy központi témák legyenek. Családok tucatjai vívódnak egész éven át azon, honnan teremtsék elő a legalapvetőbb dolgokat, így, ha a segítőkészség nem szezonális érzésként van jelen, a következő intézmények egész biztosan segítségünkre lesznek, hogy eljuttassák adományainkat a megfelelő helyekre:

– lakóhelyünkhöz közeli csecsemőotthonok, gyermekotthonok,

– gyermekvédelmi központok, krízisszállók,

– anyaotthonok és átmeneti otthonok,

– hajléktalanszállók,

– bármelyik egyház legközelebbi lelkészét, papját érdemes felkeresni, egyházközségen belül biztosan van rálátásuk arra, kiknek lehet szükségük a felajánlásokra;

– Ökumenikus Segélyszervezet.

Ezenkívül számos online felület is működik már, ahol felajánlásokat tehetünk (és kérhetünk) mi magunk is, sőt, a Facebookon is működnek csoportok, ahol a környezetünkben élők számára ajándékozhatjuk el, ami már nem kell. Érdemes őket is megkeresni, felkeresni.

Egy dolgot azonban ne feledjünk:

NE szakadt, rongyos ruháinktól, rommá hordott cipőinktől akarjunk ily módon megválni. Tiszteljük önmagunkat, becsüljünk meg másokat is annyival, hogy csak olyan holmit adunk oda, amit mi magunk is hordhatónak ítélünk. Amit szemtől szembe is átadnánk bármikor, bárkinek, mert vállalható a minősége.

A fenti szervezetekkel nem csak irodáikban, fogadóállomásaikon találkozhatunk, többen fognak össze a jó ügy érdekében számos céggel, üzletközponttal is, hogy közelebb vigyék az adományozás lehetőségét.

Ilyen alkalomra készül például a Premier Outlet is, április 14-től május 6-ig. Immár 6. éve, hogy az outletközpont megszervezi nagyszabású Adok-Kapok Napok rendezvényét az Ökumenikus Segélyszervezettel összefogva, amely idén elsősorban a gyermekruha-felajánlásokat várja. A hozott adományokért pedig nemcsak öröm és szívet melengető érzés a jutalom, de akár 50% kedvezményre jogosító kuponokkal is megköszöni a Premier Outlet nagylelkűségünket.​

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top