Sztárok

A 17 éves Billie Eilish a legjobb dolog, ami a Z generáció popkultúrájával történt

Megfogta és nem ereszti generációja figyelmét az alig 17 éves Billie Eilish, aki dalaival sorra dönti meg a toplistás, letöltési és nézettségi rekordokat.

Időnként feltűnik a zenei életben egy fiatal tehetség, aki fenekestül elforgatja a show-bizniszt. Ha csak az elmúlt 10-15 évre nézünk vissza, akkor ilyen „különc” volt Lady Gaga, Lorde vagy Justin Bieber is. De a 17 éves, alig 160 centis Billie Eilish pofátlanul beelőzte őket, köszönhetően annak, hogy kompromisszumok nélkül kezdett el zenét csinálni a saját hálójában, amivel azonnal megragadta a Z generáció figyelmét.  „Én ugyan még soha nem hallottam egyetlen dalát sem!” – te is ezt gondolod? Nagyon valószínű, hogy tévedsz, de tegyünk egy próbát. Elsőnek jöjjön a 17 éves Billie Eilish egyik legsikeresebb dala, ami 2 hónap alatt 157 millió megtekintést ért el a YouTube-on:

Hasonlóan nagy siker volt a When The Party’s Over című slágere, amit tavaly októbertől 233 milliószor indítottak el a YouTube-on.

„Kívülállók vagyunk a tesómmal”

De mégis ki az a Billie Eilish, aki mindig ugyanazzal a jellegzetes „ki nem szarja le?!” tekintettel szerepel a klipjeiben és sétál az utcán? Elfogult kritikusok szerint Billie maga a jövő, de ezzel azért nem fejezzük be a cikket. A fiatal előadó 2001. december 18-án született Los Angelesben, művészi vénáját pedig volt kitől örökölnie, ugyanis édesanyja, Maggie Baird zenész, apja, Patrick O’Connell színész, 21 éves tesója pedig dalszövegeket ír, és játszott a népszerű sorozatban, a Gleeben is. Innen nézve tehát nem meglepő, hogy Billie-t is a zene felé sodorta az élet, sőt a testvére konkrétan segített is neki, amikor 2015-ben megírta számára az Ocean Eyes című dalt. „Mi egyfajta kívülállók vagyunk a zenészek között, mert még mindig a gyerekkori szobáinkban szeretünk zenét készíteni, és nem stúdióban” – mondta egy podcastadásban a srác, aki egyébként Billie zenei producere is egyben.

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

Sztárok hada imádja

Amikor Billie a hálószobájában felénekelte az Ocean Eyest, egyetlen embernek merte megmutatni a végeredményt, méghozzá a tánctanárának. Utána azonban feltöltötte a Soundcloudra, ahonnan villámgyorsan elkezdett terjedni. 2016 novemberében a depressziós tekintetű lány már alá is írhatta az első lemezszerződését, innentől pedig nem volt megállás: két dala is bekerült a Netflix sikersorozatába, a 13 okom voltba, majd idén tavasszal megjelent a első nagylemeze is. Arról pedig valószínűleg ő maga sem álmodott még 2016-ban, hogy az idei Coachella fesztivál leginkább várt fellépője lesz belőle, akinek a koncertjén ott csápol Orlando Bloom, a Beckham gyerekek, de még Katy Perry is.

Zenéjét egyébként a borongós és a csípősen szatirikus jelzőkkel szokták illetni, amire ő még inkább ráerősít vizuálisan a klipjeiben. Hogy mire is gondolunk pontosan? Mutatjuk:

„A lányaim teljesen odavannak Billie Eilishért. Ugyanaz történik vele, mint 1991-ben a Nirvanával. Sokan azzal jönnek, hogy a rock és a rock ‘n’ roll halott, de amíg léteznek olyan előadók, mint Billie, addig erről szó sincs”  – ezt már Dave Grohl, a Foo Fighters frontembere és a Nirvana volt dobosa nyilatkozta az ifjú énekesnőről, aki saját maga így nyilatkozott tavaly a Vanity Fairnek állítólagos zabolázhatatlanságáról: „Szerintem a kreatív szabadság az alkotásban elengedhetetlen. Mi a fenéért érné meg csinálni ezt az egészet, ha csak olyat alkothatnék, amit más akar, és nem én? Olyat akarok létrehozni, ami én vagyok.”

Beszél a xanaxozásról és a tiniöngyilkosságokról is

Billie Eilish dalai azonban sokkal többek egyszerű „depressziós számoknál”. Számos olyan téma megjelenik bennünk, amelyek az előadó generációját foglalkoztatják, ilyen például a klímaváltozás, a tinédzser-öngyilkosságok számának drasztikus megemelkedése, illetve a józanság népszerűsítése, amit a Xanny című dalában énekelt meg arra utalva, hogy Amerikában a tinik rákaptak a Xanax használatára. Ezzel kapcsolatban az énekesnő egyébként többször is úgy nyilatkozott, hogy soha nem használt drogokat, és nem is szívott el semmit, egyszerűen mert nem érdekli ez a fajta függőség.  

Billie Eilish egy Chanel-kampányban (Fotó: Nicholas Hunt/WireImage )

„Amikor az idősebb emberek megkérdezik tőlem, hogy ugyan mit tudok én a szerelemről, ha már arról énekelek, akkor azt válaszolom, hogy sokkal többet, mint ők. Én ugyanis most élem meg ezt az érzést először, ő viszont lehet, hogy már nem érezte a szerelmet hosszú-hosszú évek óta. A fiatalok és az idősebbek is tudják, hogy milyen érzés, ha összetörik a szívedet, ha legszívesebben meghalnál a fájdalomtól. A különbség csak annyi, hogy a fiatalok számára ez az érzés teljesen új, és egyben baromira rémisztő” – nyilatkozta az NME magazinnak.

Zenéjében pimaszul, de elképesztő kreatívan szereti megjeleníti a mai tinipopkultúra bizonyos elemeit is. My Strange Addiction című számába például a Netflix-generációnak kedveskedve belecsempészte a The Office (A hivatal) egy-egy jelenetének a hangját, Fingers Crossed című dalát pedig a népszerű zombis sorozat, a The Walking Dead ihlette.

„Ne bánts másokat!”

Billie ritkán vagy egyáltalán nem használja a Facebookot és a Twittert, helyette az Instán kommunikál nyilvánosan, ám soha nem törődik azzal, hogy lenyűgözze a követőit olykor baljós, máskor pedig értelmetlen posztjaival.

„Tegyél, amit akarsz, és ne foglalkozz semmivel. Vagyis írj ki bármit, ami benned van, egészen addig, amíg ezzel nem bántasz másokat”  – osztotta meg socialfilozófiáját. Hogy ez mennyire bevált, azt csak két számmal szemléltetnénk: egy évvel ezelőtt az Insta-követőinek száma 250 ezer volt, ez mára elérte a 15 milliót. Mindezt ráadásul úgy érte el, hogy elutasítja az Instagramon mostanában domináló szexis szelfiket, és inkább dizájnercuccokban parádézik, illetve folyton új hajszínt villant.

Billie Eilish a 2018-as Lollapaloozán Chicagóban (Fotó: Tim Mosenfelder/Getty Images)

Persze sok tinédzser tölt fel zenét a YouTube-ra vagy a SoundCloudra, aztán mégsem lesz belőlük világsztár. Szóval mégis miben különbözik ez a kaliforniai lány a többiektől? Leginkább abban, hogy figyelmen kívül hagyta a zenei divatot, és tudatos munkával szorosan megragadta a Z generáció figyelmét. Az ismertségről pedig mindeközben csak annyit mond szárazon: „A hírnév borzalmas. Van haszna, mert lehetővé teszi, hogy megmutathassam magam, és találkozzak másokkal, de a hírnév maga iszonyatos.

Eilish mindemellett sok kortársával ellentétben nem hisz a külsőségekben, vagy legalábbis nem úgy hisz bennük, ahogyan azt a show-bizniszben elvárnák tőle: nem hajlandó szűk és nőies ruhákba bújni csak azért, hogy még ismertebb legyen, mert mint mondta, ezt nem élvezi. Szerinte az ismertség egyetlen értelme, hogy összehozza őt és a hozzá hasonló embereket, akik így közösségként tudnak működni, és támogatni tudják egymást. 

5 érdekesség Billie Eilishról

1. Vegán.

2. 2018-ban azt nyilatkozta, hogy Tourette-szindrómája van.

3. Legnagyobb hatással a Beatles, a Green Day és Avril Lavigne volt rá.

4. Középső neve Pirate, vagyis kalóz. Elég egyedi, ugye?

5. Megszállottja a horror műfajának. Nagy kedvence az Amerikai horrorsztori (American Horror Story) című sorozat (a rajongás egyébként kölcsönös, a rendező ugyanis Billie egyik dalát, a Six Feet Undert választotta az új évad promójához), de odavan a horrorfilmekért is: kedvence A Babadook és a Tűnj el!.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top