Sztárok

Meghan és Harry fia a nyolcadik: itt van minden II. Erzsébet királynő dédunokáiról

Meghan Markle és Harry herceg fia tegnap született meg, vagyis már 8 dédunokája van II. Erzsébetnek. Cukik, elképesztően népszerűek és rengeteget írnak róluk a lapok – de II. Erzsébet dédunokáiról nemcsak azért érdemes beszélni, mert nagyon aranyosak, hanem azért is, mert egyszer ők támogatnak majd jótékonysági szervezeteket, és az ő esküvőjükről írnak a lapok.

Amikor 2015 áprilisának végén Londonban jártam, Katalin hercegné éppen a második gyerekét várta, a szállásom ablakából pedig ráláttam a híres Lido Wing bejáratára, oda, ahonnan Vilmos és neje a szülés után kisétáltak az újszülöttel. Sajnos én május 2. előtt két nappal hazajöttem, de már akkor érzékeltem azt a hatalmas felhajtást, ami II. Erzsébet dédunokájának születését övezte: a kórházhoz közeli utcákat hetekkel korábban lezárták, a fotósoknak kijelölt sávot április 21-től elbarikádozták, 29-én pedig már ott is ült néhány lesifotós az utcán. Mindeközben turisták tucatjai fotózkodtak a kórház „híres” bejárata előtt abban reménykedve, hogy talán éppen az ő londoni útjuk során jön világra a Windsor-ház következő tagja.

II. Erzsébetnek összesen nyolc dédunokája van, a legidősebb nyolcéves, a legfiatalabb épp tegnap született meg. A legismertebb természetesen a leendő uralkodó, vagyis György herceg, de pontosan az ő számára a legfontosabb az is, hogy a lehető legtöbb testvér és unokatestvér vegye kerül, akik később segíthetik a kötelező eseményeken. Ezzel együtt nekünk sem árt, ha megismerjük a többieket is – íme hát a nyolcak. 

A legidősebbek: Savannah Phillips és Isla Phillips

A királynő legidősebb unokája, Anna hercegnő fia, Peter Phillips volt az első, aki dédunokával ajándékozta meg Erzsébetet. A szőke kislány, aki a Savannah Phillips nevet kapta, decemberben lesz kilencéves, és tavaly nyárig igencsak keveset beszéltünk róla – akkor lett igazán „népszerű”, amikor a dédnagyanyja tavalyi születésnapján az erkélyen bohóckodva befogta unokatesója, György herceg száját, de aztán pár hónappal később már azon is a fél világ nevetett, amikor nagynénje, Eugénia hercegnő esküvőjén trombitálást imitált a kezével. Savannah-ra ezek alapján simán ráhúzhatnánk a család bohóca jelzőt, bár természetesen nem biztos, hogy igazat is mondanánk ezzel.

Két évvel Savannah után, 2012-ben aztán világra jött Peter Phillips és a kanadai születésű Autumn Kelly második lánya, Isla is. A gyerekek apjukhoz hasonlóan nem kaptak semmilyen rangot vagy címet, ami nem véletlen: aki a mindenkori uralkodó leánygyermekeinek leszármazottja, annak ilyesmi nem jár. II. Erzsébet egyébként felajánlotta Anna hercegnőnek, hogy a fia, Peter ennek ellenére herceg legyen, de ő ezt elutasította, mert azt szerette volna, ha gyermekei polgári névvel, mindenféle előjogok nélkül boldogulnának majd az életben. Savannah-nak és Islának – bár a tizenötödik és a tizenhatodik helyet foglalják el a trónöröklési sorban – soha nem is kell annyira a kirakatban élniük az életüket, mint mondjuk unokatestvéreiknek: György herceg még járni sem tudott, amikor először láthattuk a Buckingham-palota erkélyén, Savannah viszont egészen hétéves koráig nem állt ki integetni az ünneplő tömegnek.

Savannah Phillips és Mia Tindall (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Bár viszonylag keveset tudunk róluk, ha hinni lehet a lapoknak, a kissé pimasz Savannah imádja a karneválokat és a vurstlikat, szereti a fagyit (szinte csak olyan kép készül róla, ahol fagyizik) és a lovaglást, és remekül kijön Saroltával és Györggyel is. A család, mondhatni, teljesen átlagos életet él Londonban, de rengeteg időt töltenek Anna hercegnő Gloucestershire megyében található birtokán is. Savannah-nak jó érzéke van a fogathajtáshoz is, amit II. Erzsébet 15 éves unokájával, Lady Louise-szal szokott gyakorolni – affinitásukat talán Fülöp hercegtől örökölhették, aki még magyarországi versenyen is részt vett.

Bár Peter és Autumn Phillips kicsit sem szokványos neveket választottak a gyermekeiknek, azért nem kell megijedni: Savannah második keresztneve a nagyanyja után Anna, míg Isláé az uralkodó tiszteletére Erzsébet.

Isla Phillips és édesanyja, Autumn Phillips (Fotó: Profimedia/Mega Agency)

Az első fiú, aki egyszer uralkodó lesz: György herceg

Július 22-én ünnepli hatodik születésnapját Vilmos herceg és Katalin hercegné legidősebb gyermeke, György Sándor Lajos cambridge-i herceg.  A fiú születése után Vilmos valósággal a fellegekben járt: ő cserélte ki a kórházban először György pelenkáját, és viccesen azt nyilatkozta a fotósoknak, hogy a gyermek szerencsére az anyjára ütött, mert máris több haja van, mint neki.

Azóta eltelt hat év, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a kisfiú az anyai nagyapjára, Michael Middletonra hasonlít a legjobban. A dédnagyanyját csak Gan-Gannek becéző György herceg egyébként egy igazi elitiskolába, a londoni Thomas’s Battersea-be jár, melynek éves tandíja átszámítva közel hétmillió forint. A diákok többek között francia nyelvet tanulnak, de szerepel bibliaóra, balett, lovaglás és képzőművészeti oktatás is a tantervben.

György Sándor Lajos cambridge-i herceg (Fotó: Profimedia, Beem)

Az iskolában igencsak népszerű lett a kis herceg, rengeteg a barátja. „Vilmos és Katalin is gyakran hozza őt, mindketten nagyon barátságosak. Nem kérnek Györgynek megkülönböztetett figyelmet, nagyon hétköznapi szülők” – nyilatkozta a Vanity Fair magazinnak egy apuka, akinek a gyermeke szintén a Battersea-be jár.  György természetesen már becenevet is kapott barátaitól: PG-nek szólítják, ami a Prince George rövidítése.

György hercegről naponta kiderül valami újdonság, amit többnyire a szülei árulnak el egy-egy hivatalos megjelenésen. Ilyen például az az információ, hogy a trónöröklési sorban harmadik fiú két kedvenc meséje Az oroszlánkirály és az Így neveld a sárkányodat, hogy imád LEGO-val játszani, és hogy mivel édesapja helikopterpilóta, odáig van a repülőgépekért is. Ha pedig azt kérdezik tőle, hogy mit kér enni, szinte mindig az a válasz, hogy pizzát vagy tésztát. „Együtt szoktunk pizzatésztát készíteni Saroltával és Györggyel – árulta el egy tavalyi rendezvényen Katalin. – Imádják, hogy összemaszatolhatják a kezüket.” 

György herceg és II. Erzsébet királynő Sarolta hercegnő keresztelőjén (Fotó: Chris Jackson – WPA Pool / Getty Images)

Bár György egyszer uralkodó lesz, őt ez egyelőre kicsit sem érdekli, ugyanis tavaly tavasszal, amikor Jayne Richardson rendőrfőnök megkérdezte Vilmost, hogy vajon Sarolta vagy György csatlakozna-e egyszer a rendőrséghez, a trónörökös azt felelte, hogy a fia minden bizonnyal igen, mert egyszerűen él-hal a rendőrös játékokért.

Akinek nem parancsol senki: Mia Tindall

György herceg után hat hónappal jött világra Mia Tindall, a királynő negyedik dédunokája, akinek Anna hercegnő lánya, Zara Phillips az édesanyja. A kislány azzal lopta be magát az emberek szívébe, hogy a II. Erzsébet kilencvenedik születésnapján készült fotósorozaton még totyogóként két kézzel szorongatta a dédije elengedhetetlen ridiküljét. Később a palota egyik dolgozója kikotyogta a People magazinnak azt is, hogy a „póz” kicsit sem volt megtervezve – a királynő az egyik székre tette a táskáját, a szobában sétálgató Mia pedig felkapta, és onnantól el sem akarta engedni.

Mia Tindall a burnhami díjugrató verseny helyszínén működő vidámparkban (Fotó: Profimedia/Vantage News)

Mia igazi energiabomba, aki nagyon jól érzi magát az unokatesója, György társaságában. Milyen különös a sors: sok-sok évvel ezelőtt Vilmosról és Zaráról készültek olyan fotók, amelyeken sülve-főve együtt voltak, most pedig a gyermekeik között alakul ki hasonló kapcsolat. Vilmos felkérésére egyébként Zara lett György herceg egyik keresztanyja, Mia keresztapja pedig a hírek szerint – bár ezt nem erősítették meg – Vilmos.

A kislány tavaly ősszel kezdte az iskolát, ugyanabba a magánintézménybe jár, ahova egykor az édesanyja. Az otthonuktól, a Gatcombe-birtoktól alig tíz percre működő iskolában kötelező a francia nyelv, de a sport szeretetére is nevelik a diákokat.

Akiben mindenki Dianát keresi: Sarolta hercegnő

Katalin és Vilmos második gyermeke, Sarolta Erzsébet Diána cambridge-i hercegnő 2015. május 2-án született, és még csak néhány órája volt a világon, amikor az első fotói kapcsán már mindenki azt találgatta, vajon mennyire hasonlít néhai nagyanyjára, Diana hercegnére. A helyzetet tovább fokozta, hogy a keresztelőjén készült képek egyikére valaki rászerkesztette az elhunyt Dianát, de ahogy telik az idő, egyre jobban látható, hogy ő bizony a dédanyja, II. Erzsébet kiköpött mása – ami nem is baj, mert hatalmas teher lenne számára, ha egész életében a nagyanyját keresnék benne.

Sarolta Erzsébet Diána cambridge-i hercegnő (Fotó: Profimedia/Press Association)

Sarolta az otthonukhoz közeli Willcocks óvodába jár, és mint II. Erzsébet és Katalin hercegné nyilatkozataiból tudjuk, igazi kis főnökösködő személyiség: inkább ő tartja rajta a szemét Györgyön, és nem fordítva. Ezenkívül azt is tudni lehet, hogy Harry herceg szinte hetente meglepi valami új játékkal egyetlen unokahúgát, akinek természetesen a plüssök a kedvencei.

Katalin hercegné egyébként újabb jó pontot gyűjtött a nagyközönségnél, amikor elkezdte ráadni a lányára azokat a ruhákat, amelyeket korábban György hordott – a 2018-as karácsonyi képen például Saroltán az a kék pulóver volt, amit a bátyja viselt a II. Erzsébet kilencvenedik születésnapjára szervezett fotózáson –, de érdemes tudni, hogy ez nem újdonság, hanem sokkal inkább hagyomány a királyi családban.

György herceg és Sarolta cambridge-i hercegnő II. Erzsébet születésnapján (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

És ha már a hagyományoknál tartunk, essen szó egy ennél lényegesen fontosabb dologról is: a brit királyi család tradíciói szerint 2013-ig a férfiak mindig megelőzték a nőket a trónutódlásban, egy törvénymódosítás miatt azonban változott az öröklési rend, ennek köszönhetően bár Saroltának 2018-ban öccse született, ő maradt a negyedik a sorban. A kislányt ez persze még egyáltalán nem érdekli: édesanyja szerint őt inkább a tenisz foglalkoztatja, amihez tehetsége is van, emellett pedig imád táncolni, és nagy rajongója a balettnak is.

A legtöbbet mosolygó herceg: Lajos

2018. április 23-án született meg II. Erzsébet hatodik dédunokája, Lajos Artúr Károly cambridge-i herceg. Bár apja nevei között is szerepel a Lajos, őt a királyi család 1978-ban meggyilkolt tagja, Lord Louis Mountbatten után keresztelték el, és a rajongók szerint szinte teljesen Katalinra ütött, bár eddig alig néhány fotót láthattunk csak róla. Mindenesetre azt így is tudjuk, hogy ő az a herceg, aki mindig mosolyog.

Lajos Artúr Károly cambridge-i herceg az első születésnapján (Fotó: Profimedia/Mega Agency)

Saroltához hasonlóan Lajos is elbüszkélkedhet azzal, hogy pazar ajándékokat kap a nagybácsijától: keresztelőjére például egy 1926-os kiadású Micimackó kötettel lepte meg őt Harry, amelynek értéke közel 3 millió forint. Lajosról még nagyon keveset tudni, bár Vilmos egyszer annyit elárult, hogy imád aludni – de hát mit is csinálhatna egy egyéves gyerek, ugye? Egyelőre mindenki azt találgatja, hogy vajon szülei elég nagynak látják-e már ahhoz, hogy idén nyáron részese legyen a királynő születésnapi ünnepélyének: egyesek szerint biztos, hogy Katalin karjában ott lesz a két foggal cukiskodó herceg, mások azonban úgy gondolják, hogy harmadik gyermekét a pár szeretné megóvni a nyilvánosságtól, ameddig csak lehet.

Akiről a legkevesebbet hallunk: Lena Tindall

2018 júniusában adott életet második gyermekének Zara Phillips. A királynő olimpikon unokája 2016-ban is várandós volt, ám néhány héttel azután, hogy először beszélt erről, szomorú közleményben tudatta, hogy elvetélt – a tavalyi terhessége alatt viszont szerencsére minden rendben volt, és újabb egészséges kislányt hozott világra, akinek férjével a Lena nevet adták. Lenáról épp a napokban készültek friss fotók, amint a „partvonalról” nézi, hogyan játszanak a nagyok, vagyis Mia, György és Sarolta. A kislány keresztapja Harry herceg lett, Meghanből viszont nem lett keresztmami.

Lena Tindall (Fotó: Profimedia/Mega Agency)

Meghan Markle és Harry herceg fia

Április eleje óta hetente jelentek meg olyan hírek, hogy megérkezett az újabb royal bébi, ahogyan Meghan Markle és Harry herceg gyerekét emlegetik. A felröppent pletykákat a pár nem cáfolta, igaz, nem is erősítette meg senki, a Buckingham-palota szóvivője viszont annyit közölt, hogy ők jelentik majd be a hírt rögtön azután, hogy a kicsi megszületett.

Legutóbb éppen hétfőn jelent meg egy rajongói oldalon, hogy ha Meghan hercegné nem otthon szüli meg a gyerekét, ahogy tervezte, akkor 48 órán belül beszállítják ebbe a kórházba: 

A történet azonban ennél is egyszerűbb volt, mert míg a vajúdásáról írtak, valójában Meghan Markle már a szülés fáradalmait pihente ki. Ezt az ígérethez híven a Kensington-palota jelentette be egy közleményben, de a gyerek érkezéséről szóló hírt Meghan hercegné és Harry herceg közösségi oldalán is megosztották. 

Meghan Markle a szülés után két napot tölthet el nyugalomban: Harry herceg holnapra, vagyis szerdára ígérte az első családi fotókat, melyeken Meghanék már a kisfiukkal együtt pózolnak majd. 

Hogy II. Erzsébet királynő Vilmos herceg gyerekeihez hasonlóan Harry fiának is adományoz-e hercegi címet, arról sok a találgatás, és még a szakértők is elvesztek a témában. Ennek az az oka, hogy a jelenlegi helyzet precedens nélküli, hiszen elméletileg csakis a leendő uralkodó fiúági leszármazottait illeti meg ez a cím, unokáig bezárólag.

Meghan és Harry (Fotó: Chris Jackson/Chris Jackson/Getty Images) 

Harry Herceg és Meghan Markle állítólag még gondolkoznak a gyerek nevén, népszerű tipp a Fülöp, így a kicsi a dédnagyapja nevét vihetné tovább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top