Sztárok

Népszerű sorozatszínészből egy szekta rabszolgatartója lett – Az Allison Mack-sztori

Egy év után bűnösnek vallotta magát zsarolás vádjában a Smallville-ből ismert Allison Mack, akit azzal vádolnak, hogy piszkos trükkök sorozatával nőket vett rá arra, hogy csatlakozzanak egy bizarr szexkultuszhoz. De mi vett rá egy ismert és népszerű sorozatsztárt, hogy egy szexszekta toborzójává váljon?

Amikor a Smallville című népszerű sorozat tíz évad után 2011-ben véget ért, az egyik főszerepet játszó Allison Mack furcsa helyzetben találta magát: 28 éves volt, és az egész felnőtt életét ez a sorozat töltötte ki, nélküle pedig úgy érezte, csak hánykolódik az életben.

„28 voltam, és nem igazán tudtam, ki vagyok valójában, és mit akarok kezdeni az életemmel. Döcögős volt az átmenet, hogy finoman fogalmazzak” – mesélte egy Fine magazinnak adott interjúban még 2017 márciusában. Amikor az újságíró arról faggatta, hogyan tudott továbblépni, érdekes választ adott.

Van egy csodálatos tanítóm és mentorom, Keith Raniere, akitől fantasztikus útmutatást kaptam. Azt hiszem mindenkinek szüksége van mentorra. Nem hiszem, hogy bármelyikünk is tudná a válaszokat némi bölcsesség nélkül. Ha nem vagy annyira alázatos, hogy elfogadd más emberek bölcsességét, úgy hiszem, hogy hihetetlenül fontos lehetőségekről maradsz le, és nem tudsz olyan mélységet és értéket vinni az életedbe, ami az ilyen emberek segítségével lehetségessé válik. Úgy döntöttem, nekem szükségem van egy mentorra, ezért meséltem neki a küzdelmeimről, a zavaromról és arról, hogy fogalmam sincs, mihez kellene kezdenem az életben. Erre ő azt javasolta, hogy adjak magamnak némi időt, hogy mindezt átgondolhassam, és azt is meglássam, ki vagyok most az életben. Szóval ezt tettem.

Alku az ördöggel, majd az ügyészséggel

Elsőre talán ártalmatlan mondatoknak tűnhetnek a fentiek, de annak fényében, hogy bő egy évvel a kimondásuk után, 2018 áprilisában a rendőrség letartóztatta Mexikóban a fentebb bölcs férfiként leírt Keith Raniere-t, és azzal vádolják, hogy zsarolás és piramisjáték segítségével egy szexkultuszt tartott fent, ahol a neki tetsző nőket a szexrabszolgájává tette, mindjárt kevésbé csengenek olyan szépen. Maga Allison Mack sem úszhatta meg a vád alá helyezést: őt azzal vádolják, hogy a szekta egyik felső vezetőjeként toborzott szexrabszolgákat a nagyfőnöknek, a magát csak az Elöljárónak hívó Raniere-nek, akiket zsarolással tartott sakkban. Jelenleg ő is börtönben ülne, ha az édesanyja, Melinda Mack nem fizette volna ki érte az ötmillió dolláros óvadékot, ami lehetővé tette számára, hogy szabadlábon védekezzen. Hogy ne szökhessen el, a lábán nyomkövetőt visel, és a szabadságának feltétele, hogy senkivel sem tarthatja a kapcsolatot az NXIVM (ejtsd: nexium) nevű hírhedt szektából. Odahaza nem használhat internetet sem, kivéve, ha az ügyvédjével vagy más engedélyezett személlyel kommunikál általa. A Keith Rainere szektavezér ellen folyó eljárásban Macknek komoly szerep jut, és ennek része az is, hogy magát bűnösnek vallja, és együttműködik az ügyészséggel. Ezért cserébe a büntetése elengedésére azért nem számíthat, de arra igen, hogy jócskán csökkenhet a kiszabott börtönévek száma, ha hasznos információkkal szolgál Rainere ellen.

Allison Mack a tárgyalás után, 2018 nyarán (Fotó: Drew Angerer/Getty Images)

Sorozatsztárból szektás

Egyelőre a nyilvánosság számára nem teljesen tisztázott, hogy Mack hogyan került kapcsolatba először Keith Rainere-rel, de abból kiindulva, hogy a szektavezért a szervezete tevékenységét önsegítő terápiának álcázza (egy egyhetes workshop lazán 5000 dollárba kerül), a színésznő a szakmai krízise miatt fordulhatott tanácsért a férfihoz. Bár Mack számára a Superman fiatalkoráról szóló Smallville sorozat ismertséget és népszerűséget hozott, leginkább csak geek körökben vált ismertté, és a széria népszerűségét sehogy sem tudta a saját karrierje fellendítésében kamatoztatni, még annak ellenére sem, hogy neki volt az egyik legnagyobb rajongótábora a sorozatból. Mindez elbizonytalanította Macket, aki már négyéves kora óta színészkedik, és az egész életét erre a szakmára tette fel, és egy idő után már nem volt biztos abban, hogy a Smallville-lel együtt nem ér-e véget a karrierje is. Rainere önsegítése nagyjából abból állt, hogy jó érzékkel tapintott rá az áldozatai sebezhetőségére és gyenge pontjaira, és meggyőzte őket, hogy ha csatlakoznak hozzá, a segítségével megerősödhetnek, és túlléphetnek önmaguk árnyékán. Mackben nyilván meglátta a lehetőséget, hiszen az ismertségét kihasználva általa könnyebben szervezhetett be új jelentkezőket, és nyilván az sem volt utolsó szempont, hogy a nő pont beleillett Rainere szépségideáljába, ami más szervezetben bizonyára nem számítana, de egy olyanban, ami szinte teljes egészében a vezetője anyagi és szexuális kényeztetésére épült, kiemelkedő jelentősége volt.

Egy férfi mind felett

Keith Rainere még a kilencvenes években kezdte el építgetni furcsa piramisjátékait, és ugyan a vállalkozásai rendre becsődöltek, ő valahogy minden ilyen helyzetből jól tudott kijönni. Legsikeresebb, és egyben a leghírhedtebb vállalkozásává a magát önsegítő szervezetként hirdető NXIVM állt. Egyhetes, méregdrága workshopokkal kezdődött, melyek leginkább arra voltak jók, hogy a jelentkezőket megpróbálják behülyíteni, és még inkább bevonni a NXIVM működésébe, ráadásul Rainere is lehetőséget kapott, hogy megismerje, kik azok az újoncok, akikkel komolyabban tervez a jövőben. A NXIVM-nak több alszervezete is volt, akadt köztük olyan is, ami magát feminista szervezetnek álcázta. A nyomozás során a leghíresebb alszervezetté az úgynevezett DOS vált, ami gyakorlatilag egy szexrabszolgákból álló háremet jelentett, középpontjában a nagyfőnökkel.

Allison Mack a 13. Jules Verne Filmfesztiválon, Párizsban (Fotó: Jean Baptiste Lacroix/WireImage)

Rainere tanításának része volt, hogy a nőknek el kell fogadniuk, hogy a férfiak több partnerre vágynak, miközben nekik szigorúan monogám életmódot szabadott csak folytatniuk. A DOS-ba belépők számára az egyetlen férfit természetesen maga Rainere jelentette, aki gyakorlatilag egy 15-20 nőből álló háremet tartott fenn magának, akiknek állandóan készenlétben kellett állniuk, ha netán az Elöljáró megkívánta őket. A DOS-ba való bekerülés privilégiumnak számított a NXIVM-on belül, és ez is piramisjáték-szerűen épült fel, ahol mindenki egyszerre volt rabszolgatartó és rabszolga is – kivéve persze Rainere-t. Az új tagokat beszervező az újak rabszolgatartója is volt, viszont ettől még ő maga is szolgája maradt annak, aki annak idején őt magát beszervezte. Rainere az alá tartozóknak csakis nőkkel való szexuális kapcsolatot engedélyezett – ez magyarázza, hogy Allison Mack az utóbbi években egy női partnerrel élt együtt –, rajta kívül más férfiak nem mehettek a közelükbe. Ilyen értelemben Allison Mack is egyszerre volt rabszolgatartó és rabszolga, vagyis áldozat és elkövető egy személyben. A dolog szépséghibája, hogy kilépett NXIVM tagok szerint Mack valósággal szerelmes volt Rainere-be, és féltékeny volt mindazokra, akikkel a főnök együtt hált.

Billogozás és extrém diéta

Allison Mack egyike volt Rainere legszorgalmasabb toborzóinak, két év alatt kb. 25 új tagot verbuvált a DOS-ba. A belépéshez extra biztosítékként az új tagoknak meg kellett osztaniuk magukról egy olyan intim információt, amivel aztán zsarolhatóvá váltak. Ez lehetett pénzügyi információ, magánéleti titok vagy bármi hasonló, de ha semmi ilyesmi nem állt rendelkezésre, akkor megtette egy meztelen, pornográf jellegű fotósorozat is: a lényeg, hogy az új tag ezzel biztosította hűsége felől az Elöljárót. A tagokat folyton azzal nyomasztották, hogy ha valaki ki akarna lépni, úgysem hinne neki senki, és nyilvánosságra hoznák a titkukat, amit a nagyfőnök számítógépének egyik mappájában őriztek. A főnök előszeretettel billogozta meg a tagokat egy szertartás keretében: lézerrel a saját monogramját égettette a bőrükbe, mintegy megjelölve ezzel a saját tulajdonát. A rabszolgaság nem merült ki a szexuális szolgáltatások nyújtásában, csicskáztatás is társult hozzá: a tagok a legkisebb melókkal ugráltathatták az alájuk tartozókat. A tagoknak kötelező volt magukat extrém diétát tartaniuk (nevezzük nevén: éhezniük), és nem borotválhatták a fanszőrzetüket, ugyanis Rainere a nagyon vékony, odalent szőrös nőket kedvelte. Az NXIVM-ot a tagok befizetésein kívül két tagja, a dúsgazdag örökös Bronfman testvérek  tartották lélegeztetőgépen: évek alatt nagyjából 150 millió dollárt feccöltek az örökségükből a szektába, és maguk is Rainere legfelső körének tagjai voltak.

Keith Rainere és a jel amit áldozataiba égetett

Mack szorgalmát egy azóta elhíresült Tweet is bizonyítja, amiben a Harry Potter-filmekből ismert Emma Watsont próbálta beszervezni egy állítólagos feminista szervezetbe. Bár kezdetben ártatlannak vallotta magát, idén áprilisban változtatott ezen. „Úgy hittem, hogy Keith Rainere célja az volt, hogy segítsen az embereken, de tévedtem. Tudom és hiszem, hogy jobb emberré tudok válni” – vallotta. A kérdés, hogy lesz-e még valaha módja arra, hogy ezt megmutassa a börtönön kívül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top