Sztárok

Meghan hercegné szüléskor sem tartja magát az udvari szabályokhoz

Meghan Markle és Harry herceg első gyerekének születése hónapok óta lázban tartja a briteket, olyannyira, hogy az oldalukon minden hivatalos poszthoz szép számmal érkeznek a gratulációk. Összeszedtünk mindent, amit a royal bébi érkezéséről tudni lehet.

Harry herceg és Meghan babavárása abszolút a finisbe ért, hiszen a hercegné gyakorlatilag bármelyik pillanatban életet adhat a legifjabb royal babának, sőt egy Instagram-bejegyzés miatt már sokan azt hiszik, hogy Meghan Markle megszülte a gyerekét, aki a hetedik lesz a trónöröklési sorban.

Akárhogyan is, néhány dolog nem lehet kérdés: a királyi családban megvannak a hagyományok ezzel kapcsolatban is, amelyeket most Meghan Markle-nak is be kell tartania. Vagy csak be kellene, mert az amerikai színésznő nemcsak az öltözködésben, hanem a várandósságban és a szülésben is csak javaslatként értelmezi az udvari etikettet. 

A királyi szülés előkészületei                                                                             

Ha az ember lánya beleszületett vagy beházasodott a brit királyi házba, számíthat arra, hogy nemcsak egy nőgyógyász és egy védőnő kíséri végig a terhesség kilenc hónapján, hanem egy egész csapat szakember figyel arra, hogy az elsőtől az utolsó percig minden rendben menjen. A szülésnél a tradíciók szerint több – titoktartási esküt tett – bába is jelen lesz (Katalinnál három is volt), valamint Meghan esetében szokatlan módon egy dúlát is felkértek, hogy legyen ott, a hercegné ugyanis ilyen szolgáltatást is igénybe vett a terhessége során. Ezeknél is érdekesebb azonban, hogy nagyon úgy tűnik, Meghan édesanyja, Doria Ragland is ott lesz a lánya mellett ezekben a pillanatokban. Ez pedig nem csupán azért említésre méltó, mert ilyenre még nem volt példa korábban, hanem azért is, mert ezzel egy nagyon régi szabályt hágnak át. A protokoll szerint ugyanis minden királyi baba születésekor az éppen regnáló uralkodót kell először értesíteni, ha világra jött a gyermek, ám amennyiben Doria jelen lesz a szülésnél, ő lesz az első családtag, aki megtudja a nagy hírt.

Doria, Meghan édesanyja is jelen lesz a szülésnél (Fotó: Ben Stansall – WPA Pool/Getty Images)

A család és az egészségügyi csapat mellett pedig még egy stáb készülhet nagy erőkkel a napra: a sminkesek és fodrászok. Minden alkalommal, mikor Katalin hercegné bevonult a kórházba, a szépségcsapata is mellette volt, hogy a szülés utáni, a kórház lépcsőjén pózolós fényképén akkor is ragyogóan szép legyen, ha közben mindenki számára nyilvánvaló, hogy több órás fárasztó vajúdás van mögötte, és vélhetően fájdalmai is vannak. A forgatókönyv elvileg Meghan esetében is ugyanez, kivéve, ha ő maga lemond erről, és vannak erre utaló jelek

Apropó kórház

Megszokott dolog, hogy a royal baba nevét és nemét nem hozzák nyilvánosságra az előtt, hogy a gyerek megszületne. Azt, hogy fiú vagy lány lesz, állítólag maguk a szülők sem tudják, bár nagyon úgy tűnik, Harry és Meghan mégis kiderítették, az örömüket pedig, hogy lányuk lesz, annyira nem tudták magukban tartani, hogy a barátaiknak is elmesélték, így Serena Williams véletlenül az egész világnak kikotyogta Meghan és Harry titkát jóval a szülés előtt. Ami viszont a nagy napig rejtély, hogy hol születik a gyerek. Diana és Katalin a londoni St. Mary kórház Lindo szárnyában szültek, így elsőre logikusnak tűnne, hogy Harry herceg felesége is így tegyen. Ám ez mégsem annyira egyértelmű, főleg azon prózai ok miatt, hogy a sussexi hercegi pár nemrég Londonból Windsorba költözött, vagyis nem laknak elég közel a St. Mary-hez. Egyes pletykák szerint így szakítanak ezzel a hagyománnyal is, és a gyermekük a hozzájuk közel eső The Princess Margaret kórházban születik. Egyes áprilisi hírek pedig arról szóltak, hogy Meghan Markle a királynőhöz hasonlóan otthon kívánja világra hozni az első gyerekét

Fotó: Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images

A bejelentés

Annak, hogy a világot miként értesítik a baba érkezéséről, szintén megvan a maga protokollja, és előzetes értesülések azt erősítették meg, hogy ezen a hercegi pár nem is nagyon akart változtatni. A hagyomány szerint először egy hírnök jelenti be a nyilvánosságnak a hírt, ezt követően a Buckingham Palota udvarában egy kinyomtatott hivatalos közleményen is olvasható lesz, majd 62 ágyúlövést adnak le a Towerből. Ezen felül pedig, modern család lévén (már a királynő is instázik, ugye), természetesen a közösségi médiában is lesz bejelentés, ahogy Vilmos és Katalin gyermekeinél is volt. Mivel pedig Harry és Meghan nemrég elindították a saját Instagram-csatornájukat, vélhetően ezen keresztül osztják majd meg a nagy hírt a rajongóikkal.

György herceg születéséről szóló bejelentés a Buckingham Palota előtt, 2013-ban (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

És az első fotó a gyerekről?

Szokás, hogy a szó- és írásbeli bejelentés után megtörténjen a korábban is említett kórház előtti fotózás. Erről már ugye volt szó: hivatalosan nem erősítették meg, hogy ilyesmire is sor kerül, és van szó arról is, hogy szándékoltan elmarad, ha viszont Dianához és Katalinhoz hasonlóan Meghan is még a szülés napján megmutatja magát és a gyermeket a fotósoknak, szinte biztosra vehető, hogy a pici mit fog viselni az első (nem hivatalos) megjelenésén. Vilmossal és Harryvel indult a hagyomány, hogy a royal babákat egy speciálisan nekik készített, kötött csipkekendőbe bugyolálják ilyenkor, amit a GH Hurt & Son készít nekik. Mivel György herceget, Saroltát és Lajost is ilyen kendőben mutatták be a szüleik, nagyon valószínű, hogy Meghan hercegné és Harry herceg gyereke is a sajátjába lesz betakarva a fotón – a pletykák szerint a cég már el is küldte a hercegi párnak a kendőt.

Lajos herceg a GH Hurt & Son csipkekendőben (Fotó: John Stillwell – WPA Pool/Getty Images)

A szülés után

Nem csupán a szülés napja izgalmas, hanem az azt követő időszak is, hiszen a friss szülők azt mondják, azon a hagyományon se fognak változtatni, hogy még pár napig bizonytalanságban tartsák a nyilvánosságot a gyermek nevét illetően. Károly herceg esetében a királyi ház egy hónapig várt a bejelentéssel, Vilmos nevét egy héttel a születése után tudta meg a közönség, György és Sarolta esetében két napot, Lajos herceg születésekor pedig négy napot kellett várni. Ebből pedig gyanítható, hogy a királyi család legifjabb tagjának nevét 2-4 napon belül hozzák majd nyilvánosságra. Érdekesség egyébként, hogy bár a babának legalább három-négy keresztneve lesz, nem biztos, hogy titulust is kap rögtön. A királynő 2012-ben bejelentette, hogy Vilmos és Katalin gyermekei mind megkapják a herceg és hercegnő megszólítást, ilyen ígéretet azonban Harryék esetében nem tett.

A szülés és névbejelentés után viszont a nyilvánosság kénytelen lesz pár hétig nélkülözni a friss híreket a családról. Azt nem tudni, hogy a hercegi párnak pontosan milyen tervei vannak a gyerekneveléssel kapcsolatban, de néhány dolgot lehet sejteni. Az egyik ilyen, hogy Meghan szoptatja majd a gyerekét (vagy legalábbis megpróbálja). Ez pedig azért érdekes, mert ez egy relatíve „új” hagyomány a királyi házban. II. Erzsébet volt az első royal baba, akit nem szoptatós dajka, hanem a saját anyja táplált, és később ő maga is így tett a gyerekeivel, ezzel pedig megszilárdította a hagyományt.

Több régi hagyománnyal is szakít a királyi pár (Fotó: Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage)

Az viszont nagy kérdés, hogy Meghan és Harry mikortól és milyen mértékben terveznek dadákat bevonni az életükbe. A pletykák szerint a kezdeti időben a nagymama, Doria lesz a lánya segítségére, ám nem valószínű, hogy az unoka miatt véglegesen átköltözne Európába. Marlene Koening történész úgy véli, Meghan sógornőjéhez, Katalin hercegnéhez hasonlóan szülési szabadságra megy majd, és nem fogja teljes egészében átadni a gyereknevelési feladatokat dadáknak, de biztosra vehető, hogy részmunkaidős segítsége neki is lesz.

Az első hivatalos szereplés

Bár talán egy pillantást majd vethetünk a babára már a születése utáni órákban, hivatalosan a keresztelőjén mutatják majd be a világnak, ez pedig néhány héttel a szülés után esedékes. Persze az ilyesminek is megvannak a maga szigorú szabályai és hagyományai, melyeken az eddigi hírek szerint a hercegi pár nem szándékozik változtatni, így Harry és Meghan gyermekét is pontosan olyan ruhában keresztelik majd meg, mint mindenkit a királyi házban 1841 óta. Az eredeti keresztelőruhát Viktória királynő legidősebb gyermeke viselte, amit aztán egészen 2008-ig használtak. Ekkor replika készült belőle, ebben keresztelték meg Vilmos herceg gyerekeit, és ezt fogja viselni a születendő baba is. További fun fact, hogy Canterbury érseke kereszteli majd meg a kicsit, a Jordán folyóból származó vízzel.

Lajos herceg keresztelőjére érkezik a Canterbury érsekhez (Fotó: Dominic Lipinski – WPA Pool/Getty Images)

Az pedig, hogy mi történik ez után, egyelőre titok. A hercegi pár vélhetően egy időre visszavonul majd a nyilvánosság elől, hogy végre csak magukra és a babára koncentrálhassanak. Ám a távolabbi jövőben nem valószínű, hogy nélkülözni kell majd őket, hiszen Vilmosékhoz hasonlóan nekik is az a munkájuk, hogy hivatalos utakon, valamint rendezvényeken reprezentálják az uralkodói családot, ezeknek egy részére pedig talán a gyermeküket is magukkal viszik majd.

(Források: Hello!, Marie Claire, Vanity Fair, BBC, The Guardian, Daily Mail) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top