Sztárok

Meghalt Bács Ferenc

Hosszan tartó betegség után elhunyt Bács Ferenc színművész, erről az MTI adott ki közleményt.

„Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára” – tudatta a művész felesége az MTI-vel. Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.

Bács Ferenc alakításai mindig emlékezetesek voltak: 

Bács Ferenc az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu) született 1936-ban, Kolozsváron nőtt fel. Családjával együtt 1977-ben áttelepült Magyarországra, ahol hamar népszerűvé vált. Több nagyvárosban játszott: Miskolcon, Győrben, a budapesti Vígszínházban és a József Attila Színházban, valamint Sopronban. 1992 és 1998 között a Nemzeti Színház társulatának a tagja volt.

Bács Ferenc ismertebb főszerepei

Elsők között említenénk Newton szerepében A fizikusokban, Ádámként Az ember tragédiájában, vagy ő volt Higgins professzor a My Fair Ladyben, alakította Tótot Örkény István darabjában. Évekig járta az országot Színek és évek, majd Színek az életemből című önálló estjeivel. Számos sikeres magyar játék- és tévéfilmben láthattuk, a régebbiek között van például A ménesgazda, A vörös grófnő vagy az Októberi vasárnap, de a ’90-es évek sikersorozatában, az Angyalbőrben című produkcióban is láthattuk, ahogyan szerepelt az Állítsátok meg Terézanyut! című alkotásban is.

Bács Ferenc remek mesélő volt

Bács Ferenc hangjára a Klinikák és a Gyűrűk ura rajongói is emlékeznek

Híres szinkronszínész volt, összetéveszthetetlen orgánumával valódi pluszértéket adott a karakterekhez. Tigris a Micimackóban Bács Ferenc hangján szólal meg, ahogyan A Klinika német sorozat professzora, Klaus Brinkmann vagy a Szívek szállodájában Richard Gilmore is. Különösen emlékezetes lehet a Gyűrűk ura sorozat kedvelőinek, mivel ő volt Gandalf magyar hangja. De hallhattuk a Rabszolgasorsban, a Tudorokban, ahol III. Pál pápa volt Peter O’Toole hangjaként, és Christopher Plummer is az ő hangján szólalt meg a romantikus minisorozatban, a Tövismadarakban. 

Megnézem
Összes kép (5)

Munkáját díjakkal ismerték el

Bács Ferenc művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 2001-ben érdemes művészi címmel ismerték el. Az emigráns című film főszerepéért 2009-ben Gundel művészeti díjjal tüntették ki, 2011-ben lett kiváló művész. A Kossuth-díjat 2015-ben vehette át rendkívül sikeres színházi, televíziós és filmes pályafutása során kifinomult művészi eleganciával megformált alakításai, emlékezetes szinkronszerepei, valamint rendezői alkotómunkája elismeréseként.

 

Bács Ferenc (Fotó: YouTube)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top