Sztárok

Jennifer Aniston olyankor a legsikeresebb, amikor a magánéletében is történik valami izgalmas

Kevés hollywoodi sztár van, akinél olyan szoros az összefüggés a magánélete, a bulvárszereplései és a szakmai sikerei, kudarcai között, mint Jennifer Anistonnál. Ő a nő, akinek a moziban is szeretünk a magánéletén csámcsogni.

Jennifer Anistonra Hollywood egyik legnagyobb, legcsillogóbb sztárjaként szokás tekinteni, pedig a karrierjét nézve világosan látszik, hogy már évek óta nem bizonyította sztárságát, sőt akár azt is mondhatjuk, hogy úgy kerüli a kockázatokat a munkájában, mint a Mr. és Mrs. Smith után Angelina Jolie-t. Azon nem érdemes vitatkozni, hogy a Jóbarátok a kilencvenes évek legnépszerűbb sorozata volt, és az, hogy a Netflix vagyonokat hajlandó fizetni azért, hogy a katalógusában tartsa, jól jelzi, hogy még 2019-ben is tényező a popkultúrában. Ennek ellenére a hat főszereplő közül kizárólag Jennifer Aniston mondhatja el magáról, hogy filmsztárrá avanzsált, a többiek néhány reményteli próbálkozás (Matthew Perry – Bérgyilkos a szomszédom, Courteney Cox – Sikoly-filmek…) után beleszürkültek a középmezőnybe, bár tény, hogy a Jóbarátok azóta is szépen csordogáló ismétlési pénzei miatt olyan nagyon azért nem kell sajnálnunk őket. De mit tud Jennifer Aniston, amit a többiek nem? Mi kellett ahhoz, hogy őt 15 évvel a Jóbarátok befejezése után is A-kategóriás filmsztárnak tartsuk, miközben a többiek szép lassan a feledés homályába vesztek?

Egy karriert segítő válás

Bár a Jóbarátok pillanatok alatt magazinok címlapjaira repítette Anistont, a filmes karrierje egyáltalán nem indult könnyen. A kilencvenes években még nem volt annyira egyértelmű az átjárás a tévésorozatok és a mozifilmek között, és az utóbbinak sokkal nagyobb volt a presztízse a színészek számára. Hiába volt ünnepelt sztár, a filmvásznon többnyire könnyed, limonádé filmekben jutottak neki mellékszerepek, és abból is a hálátlanabb fajta: a férfi főszereplők dekoratív barátnőjét kellett eljátszania olyan filmekben, mint az Ő az igazi, a Rocksztár vagy a Hivatali patkányok. Természetes bája és a humorérzéke azonban sokszor még ezekben a filmekben is átjött, elég például a Hivatali patkányok kitűzőhegyeket viselő pincérnőjére gondolni.

Jennifer Aniston 1990-ben - Fotó: Getty Images

Jennifer Aniston 1990-ben – Fotó: Getty Images

Az első nagy kasszasikere is egy barátnőszerephez köthető: a 2003-as esztendő nagy sikere volt A minden6ó című komédia, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy akik jegyet váltottak rá, nem miatta, hanem Jim Carrey miatt tették. Nagyon szerencsés időzítéssel a legnagyobb sikerei pont akkor jöttek, amikor a Jóbarátok a tévében véget ért. Míg a sorozatbéli társai leginkább akkor csillogtak, amikor ezzel párhuzamosan a tévében még tartott a sikersorozatuk, Aniston pont akkor robbantott nagyot a Derült égből Pollyval, valamint a Szakíts, ha bírsz című komédiákkal, amikor a tévében már nem láthattuk őt a bűbájos Rachelként. Nem nehéz észrevenni az összefüggést aközött, hogy Aniston pont akkor lett igazán izgalmas a mozinézőknek, amikor a bulvármédia minden sarkából ömlött, hogy férje, Brad Pitt megcsalta őt Angelina Jolie-val a Mr. és Mrs. Smith forgatásán. Korábban is Amerika üdvöskéje volt, de megcsalt, elhagyott feleségként ölelte csak őt igazán keblére a világ: Angelina Jolie lett a gonosz csábító, ő pedig az elhagyott, szimpatikus, szép és kicsit szomorú szomszéd lány, és ez az image aranyat ért. Nem csoda, hogy az addigi legnagyobb sikere, a Szakíts, ha bírsz pont egy szakításról szólt, és alig 8 hónappal azután mutatták be a mozik, hogy a bíróság kimondta a válását. A film bulvár-faktorát jelentősen növelte, hogy Aniston a forgatáson összejött főszereplőtársával, Vince Vaughn-nal, vagyis bőven adott csámcsogni valót a bulvárnak.

Jennifer Aniston - Fotó: Getty Images

Jennifer Aniston – Fotó: Getty Images

A bulvárkirálynő

Bár egy-két éven belül lezajlott minden érdemi történés az Aniston–Pitt válásban, az egykori álompár viszonya és Jen állítólagos féltékenysége még évekig (igazából mind a mai napig) szállította a muníciót a lapoknak. A kapcsolata Vince Vaughnnal gyorsan véget ért – állítólag Vaughn nem viselte jól, hogy állandóan paparazzik elől kell menekülniük –, utána pedig kezdődött újra a találgatás, hogy mikor megy hozzá vissza Brad Pitt, netán mikor találja meg végre ő is az igazit. Közben Anistonnak még egy nagy filmsiker összejött a Marley meg én című kutyás családi film formájában, és szép lassan világossá vált, hogy a színésznő kényelmesen elhelyezkedett a romkomkirálynő skatulyában, és nem igazán próbálkozott azzal, hogy kitörjön onnan. Sorra, egymás után rukkolt elő az olyan limonádéfilmekkel, mint a Nem kellesz eléggé, a Derült égből szerelem, az Exférj újratöltve vagy a Sejtcserés támadás, és láthatóan nem zavarta, hogy ezek a filmek mind ugyanazt akarták tőle: legyen bájos, szerethető és vicces a vásznon, ennyi bőven elég. A 2005-ös Kisiklottak című thrillert leszámítva – ami csúnyán leszerepelt a pénztáraknál – nem igazán találunk arra utaló nyomot, hogy Aniston ebben az időszakban feszegetni próbálta volna a színészi határait. Nem tartozott azon színésznők közé, akiknek a díjszezonban túl sok tennivalójuk akadna, és egyáltalán nem tűnt úgy, hogy fűti bármiféle ambíció arra vonatkozóan, hogy többet mutasson meg magából és a képességeiből.

Új szerelem, új sikerek

Érdekes látni, hogy ahogyan a válása távolodásával kezdett egyre kevesebbet szerepelni a bulvárlapokban, úgy kezdtek el halványulni a filmjei bevételi adatai is. A 2009-ben és 2010-ben bemutatott filmjei nagy része box office szempontból csalódást okozott, úgy tűnt (bár ebben az időszakban a sajtó összeboronálta Gerard Butlerrel, de nem tudni, hogy ez a kapcsolat valóban létezett-e…), a karrierje a sok tucatvígjátékkal gyorsan zsákutcába ér. Aztán jött 2011, a lapok elkezdtek cikkezni arról, hogy Aniston egy forgatáson összejött a főszereplőtársával, Justin Theroux-val (ami már csak azért is szaftos sztori volt, mert Theroux-nak akkortájt még párja volt…), hirtelen a színésznő megint érdekes lett, és ennek gyorsan meg is látszott az eredménye a mozikban. Ebben az évben mind a Kellékfeleség, mind a Förtelmes főnökök című filmje fergeteges siker lett, és a legnagyobb sikerfilmjét, a 2013-as Családi üzelmeket is ekkoriban forgatta. Újra lehetett cikkezni arról, hogy vajon Theroux hogyan viseli, hogy Jen lélekben még mindig Braddel, ismét lehetett találgatni arról, hogy mikor születik meg végre az első gyereke: a világ rendje helyreállt, újra Jennifer Anistonról szóltak a lapok, és ez kígyózó sorokat eredményezett a mozikban.

Brad Pitt és Jennifer Aniston 2002-ben - Fotó: Getty Images
Megnézem
Összes kép (4)

Aniston és a Netflix – A nagy találkozás

A gyerek azonban nem jött, a Theroux-val való kapcsolatát pedig olyannyira privát üzemmódra állította, hogy nem sok információ szivárgott ki kettejükről azt leszámítva, hogy minden szipi-szuper. A színésznőnek ekkortájt kellett szembenéznie egy kisebb szakmai válsághelyzettel is. A 2010-es évekre Hollywood kiszeretett a romantikus vígjátékokból, márpedig ez a műfaj alkotta Aniston karrierjének gerincét. A színésznő új taktikára váltott: leginkább olyan filmekben vállalt szerepet, ahol ő csak egy volt a szereplőgárda sok sztárja közül, megosztva ezzel a kockázatot. Mivel nemcsak a romkomok, hanem úgy általában véve a vígjátékok népszerűsége csökkent (az egyre inkább Kínára fókuszáló Hollywood ezt a zsánert nem tudta ott értékesíteni), Aniston vonakodott attól, hogy esetleg filmbukásokat azonosítsanak a nevével, ezért főszerepek helyett elkezdett inkább mellékszerepeket vállalni, hogy a filmek sorsának súlya ne teljesen az ő vállát nyomja. Ilyen volt az Anyák napja, a Förtelmes főnökök 2 vagy a Hivatali karácsony is: egyik sem volt sikerfilm, de mivel egyiket sem Jennifer Aniston-filmként reklámozták, és nem ő volt a középpontban, a karrierjét nem rengette meg, hogy alulteljesítettek. A vígjátékok hanyatlása tette lehetővé azt is, hogy a színésznő végre egy drámában is kipróbálja magát: a Boldogság bármi áronban egy depressziós nőt alakított smink nélkül, de a rajongók nem igazán voltak kíváncsiak kedvencük sötét oldalára.

Jennifer Aniston - Fotó: Getty Images

Jennifer Aniston – Fotó: Getty Images

Közben a vígjátékok a mozikból átköltöztek a Netflix kínálatába, és Aniston, érezve az idők szavát, velük költözött. Bár a Dumplin’ – Így kerek az élet című szépségkirálynős sztorit nálunk mozikban mutatják majd be, Amerikában egyből a Netflix programjában debütált még tavaly decemberben. Márpedig a Netflix biztonságot nyújt egy sztárnak: mivel nem közölnek nézettségi adatokat – pontosabban csak a legnagyobb sikereik esetében tesznek kivételt – így igazából bukni sem lehet velük. A sztárok sztárstátuszát semmi sem kezdheti ki. A deal annyira bejött Anistonnak, hogy már egy következő filmjét is náluk forgatja: a Murder Mystery című komédiában újra Adam Sandlerrel áll össze.

Válás, Brad Pitt és egy új sorozat

Mostanában Aniston ismét kapós lett bulvár szempontból. Nemrég véget ért a kapcsolata Justin Theroux-val, és most már egészen nyilvánvaló, hogy az Angelina Jolie-tól külön élő Brad Pitt-tel is felvette a kapcsolatot: a férfi is ott volt a vendégek között az Aniston ötvenedik születésnapjára rendezett bulin februárban. A találgatások ismét beindultak, márpedig az ilyesmit szárnyalás szokta követni a színésznő karrierjében. Erre azonban most nem a moziban fog sor kerülni. Aniston a Jóbarátok után 15 évvel végre visszament sorozatot készíteni, méghozzá az Apple-nek. Az egyelőre cím nélküli szériáról eddig annyit lehet tudni, hogy egy reggeli, szórakoztató tévéműsor készítőiről szól, és Anistonon kívül van benne egy másik nagy név is: Steve Carell. Ha a show sikert arat, könnyen lehet, hogy Jennifer Aniston a harmadvirágzását a sorozatok világában élheti majd át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top