Sztárok

A földön kúszik az unokáival – Ilyen nagypapa Károly herceg

Hamarosan megszületik Károly herceg újabb unokája. Harry herceg és Meghan hercegnő gyereke lesz a trónörökös negyedik unokája. De milyen nagypapa a 70 éves Károly? Nos, a királyi családra nem jellemző módon erről bizony többször is beszéltek a herceg rokonai.

Sokat változott az elmúlt években

Károly herceg nem igazán volt népszerű a 90-es években. Amikor kiderült, hogy házassága Dianával zátonyra futott, sorra jelentek meg a lapokban azok a történetek, melyek érzéketlennek, hidegnek és olykor már kegyetlennek állították be őt. Cikkeztek arról, hogy Károly megjegyzéseket tett az ifjú Diana súlyára, vagy arról, hogy a trónörökös csalódott volt, amikor második gyermekük is fiú lett. Természetesen a helyzeten nem könnyített, amikor kiderült, hogy évtizedek óta tartó viszonya van Camillával, akit aztán feleségül vett. Az elmúlt években azonban sokat változott Károly herceg megítélése. Mikor Diana hercegnő autóbalesetben elhunyt, nemcsak II. Erzsébet, de Károly is foggal-körömmel védte Harryt és Vilmost. A trónörökös a helyzetükhöz képest igyekezett nagy szabadságot biztosítani a fiainak. Károly nem avatkozott bele a gyermekei párválasztásába sem. Mintha kimondatlanul is azt szerette volna, hogy Vilmos és Harry szívből döntsenek, egy percig se érezzék úgy, hogy az udvar, az apjuk vagy akár a közvélemény nyomására kell cselekedniük.

Vilmos, Károly és Harry herceg 2 évvel Diana halála után (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Csendben tűri a Markle család botrányait

Először Vilmos herceg mondta ki az igent 2011-ben , amikor oltár elé vezette Katalint. Azóta összesen három gyermekük született, György, Sarolta és Lajos. Harry 2017-ben vette feleségül a színésznőből lett hercegnét, Meghan Markle-t. Az esküvő előtt azonban Meghan édesapja egyre több kellemetlen szituációba keveredett bele – tegyük hozzá, a legtöbbe önhibáján kívül –, megbetegedett, és lemondta az esküvőt. Meghan és Harry ekkor Károlyt kérték fel, hogy kísérje az oltárhoz Meghant. A büszke édesapa pedig boldogan mondott igent a gyerekek felkérésének. Károly nem szólalt meg, nem kritizált. Egy szava sem volt, pedig talán ő is érezte, hogy sok probléma lesz még az egykori színésznő rokonságával és talán magával a menyével is, aki mindössze EGY családtagját, az édesanyját hívta meg a ceremóniára. Károly hallgatott és hallgat azóta is. Nejével együtt a lehető legnagyobb nyitottsággal fogadták Meghant, aki hamarosan világra hozza Károly herceg negyedik unokáját.

Meghan és Károly herceg az oltárnál (Fotó: Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images)

Erdőt ajándékozott György hercegnek

„Egyszerűen csodálatos érzés. Ő pedig egy csodálatos kisfiú” –  ezt mondta Károly herceg az újságíróknak, amikor Camillával együtt elsőként látogatták meg 2013-ban a néhány órás György herceget a kórházban.  Károlynak a trónöröklési sorban harmadik György a legidősebb unokája. Egyelőre úgy tűnik, hogy ő mutatja a legnagyobb érdeklődést is Károly herceg legkedveltebb időtöltése, a kertészkedés iránt is. A büszke nagypapa egy interjúban elmondta, hogy együtt szokott kertészkedni, virágot és fákat gondozni a legidősebb unokájával. 2018-ban pedig arról mesélt, hogy a tulajdonában álló egyik birtokon egy kis erdőt telepített, melynek a György erdeje nevet adta.

„Ezeket a fákat Györgynek ültettem, remélem, örülni fog neki, hogy együtt nőnek vele.”

Az ötéves herceg csak Gan Gannek becézni a dédijét, vagyis II. Erzsébetet, a nagypapáját pedig Wales nagypapinak hívja. „Nagyszülőnek lenni egy teljesen új szakasz az ember életében. A legjobb benne, hogy bátoríthatjuk a gyerekeket. Felkelthetjük az érdeklődésüket fontos dolgok iránt. Nekem a nagymamám volt ilyen ember az életemben, aki csodás asszony volt. Fontosnak tartom, hogy erős köteléket alakítsak ki az unokáimmal már egészen kicsi koruktól” – mondta Károly herceg egy interjúban, aki állítólag már Vilmossal is leült megbeszélni, hogy melyek azok az alapítványok, amelyek gondozását majd György vegye át, amikor betölti a húszat.

Fotó: Profimedia, UPPA News

Harry Pottert olvas fel a nagyobbaknak

A trónörökös, bár elképesztően büszke a két fiára, mindig is szeretett volna egy lánygyermeket. Amikor Katalin a második csemetéjével volt várandós, Károly sejtelmesen csak annyit mondott az újságíróknak egy eseményen, nagyon reméli, hogy a csöppség kislány lesz. Igaza is lett, hiszen Vilmos és Katalin középső gyermeke Sarolta. Míg György a természet szeretetét örökölte nagyapjától, addig Sarolta a balettimádatot. A kislány már jár balettórákra és előadásokra is, csakúgy, mint ennyi idősen Károly, akit nagyanyja vezetett be a táncelőadások szépségeibe. Bár a II. Erzsébetre és Dianára is kísértetiesen hasonlító Sarolta szintén nagyon kötődik a nagyapjához, egyes brit lapok szerint még közelebb került annak feleségéhez, Camillához. Az asszony egyébként számos érdekességet elárult Károlyról abban a dokumentumfilmben, amelyet a trónörökös 70. születésnapjára készített a BBC. Kiderült például az is, hogy Károly nemcsak a saját unokáival viselkedik csodálatosan, hanem Camilla unokáival is. „Harry Pottert olvas fel nekik, és valamennyi szereplőt elváltoztatott hangon adja elő” – mondta a hercegné.

Sarolta és György (Fotó: Pool/Max Mumby/Getty Images)

Négykézláb mászik a kisebbekkel

Vilmos és Katalin legifjabb gyermeke, Lajos herceg április 23-án lesz egyéves. A kisfiúról és nagyapjáról csodálatos fotókat láthattunk a nyáron, ő az a családban, akit tényleg agyonkényeztet Károly. „Térdre ereszkedik, és úgy totyog Lajos mellett. Közben vicces hangokat ad ki, állatokat utánoz. Fantasztikus nagyapa” – nyilatkozta Camilla a férjéről. Ezen a véleményen van Vilmos herceg is, aki szerint ideje lenne már, hogy apja még több időt töltsön együtt az unokáival.  „Sokat vannak együtt, és csodálatosan bánik a gyerekekkel. De azt hiszem, most, hogy betöltötte a hetvenet, elérkezett a tökéletes idő, hogy kicsit visszavegyen a feladatokból, és többet legyen a családjával. Azt szeretném, ha ilyen fitt nagypapa lenne 95 évesen is” – mondta apjáról Vilmos herceg.

Károly herceg (Fotó: Tim Rooke – WPA Pool/Getty Images)

Hogy Károly herceg megfogadja-e fia szavait, azt még nem tudjuk, az azonban bizonyos, hogy lassan egy minióvodát nyithatna az otthonául szolgáló Clarence House kertjében, hiszen menye, Meghan hercegné hamarosan életet ad első gyermekének. Talán ezúttal ismét egy kislány érkezik a családba? Esetleg háromra nő majd Károly herceg fiúunokáinak száma? Hamarosan kiderül. Egy biztos, arra számíthat, hogy néhány év múlva neki is elváltoztatott hangon fogja felolvasni a nagyapja a Harry Potter legizgalmasabb fejezeteit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top