Sztárok

„Ha újra dönthetnék, biztos nem lennék televíziós” – Baló Györgyre emlékezünk

Ismert és elismert szakember volt Baló György, akitől rengeteget lehetett tanulni. Tisztelte az embereket, és nem magának akart műsort gyártani, hanem a nézőknek, és amikor már nem tudta elvégezni a feladatát, akkor elköszönt.

A tények, a tények és a tények – ezeket tartotta a legfontosabbnak Baló György, aki ezt a szemléletet újságíró szüleitől tanulta el.

„Édesapám a tényekben hitt nagyon, mindig azt mondta nekem, hogy csak a tények számítanak.”

Erről egy négy évvel ezelőtti RTL Klub-interjúban mesélt, ahol meglepően sok mindent elárult a magánéletéről, pedig ez egyáltalán nem volt jellemző Balóra. Beszélt arról is, hogy annak idején a matematikajegyei miatt választotta az ELTE német-angol szakát, de ezt a döntését utólag már nagyon bánta. 

Ha újra tudta volna kezdeni, akkor Baló György nevét csak a tárgyalótermekből ismernénk

„Nem mentem volna az ELTE-re, és ma sem örülök, hogy ezt választottam. Ha mai fejjel kellene döntenem, és nem lennék jó matematikából, ami azért plauzibilis, akkor a jogra mennék. Utána? Biztos nem lennék újságíró, se televíziós. Mert nem tudom, hogy a mai világban és különösen Magyarországon létezik-e független média.”

Tette, amit tennie kellett, és fontosnak tartotta, hogy tájékoztassa a nézőket. Ezért pedig kutatott, kérdezett, és nem hajolt meg a riportalanyok előtt, csak mert olyan szelek fújtak. A közönségét pedig tisztelte, nekik gyártotta a tartalmakat, nem a maga kénye-kedve szerint. Baló egy interjúban így fogalmazott ezzel kapcsolatban: 

„A magyar média egészének talán legkártékonyabb szakmai tévedése, hogy túlbecsüli a közönség ismereteit, tényleges lexikális tudását, de súlyosan alábecsüli a befogadók intelligenciáját. Naponta számtalan olyan információ zúdul mindenkire, amit alapos ismeretek nélkül nem lehet megérteni. Ezért ezek a közlések hatástalanok. A befogadók elengedik őket. A közönség nagyon sok mindent megért, de nem szabad a nézőket érthetetlen szövegekkel elriasztani, mert az ember villámgyorsan elveszíti őket. Úgy kell írni, beszélni, mutatni, hogy mindez előzetes tárgyi tudás nélkül érthető és követhető legyen.”

Kezdőként megtanulta, mi a komoly munka, nem kímélték a tanárai, ő pedig hálás volt, amiért tanulhatott. Rengeteg embernek szerepe volt ebben, többek között Vitray Tamásnak, de Baló igyekezett külföldi műsorokból is ellesni a szakma fortélyait. Mindig jobban élvezte a szerkesztést, mint a műsorvezetést, még ha azt szerinte mindig is alulértékelték. Egy ideig volt a Híradóban, sokat forgatott A hét című műsornak, és rengeteg műsort készített a ’80-as években. 

Baló György nem akart műsorvezető lenni

„Ez nagy presztízst jelentett, de nekem soha nem volt saját műsorom, nem is vágytam rá. (…) Mi változott? Borzalmasan szemtelen dolgot fogok mondani: én elsősorban szerkesztőnek tartottam és tartom magam mind a mai napig, de úgy gondoltam, hogy nálam jobban ezt senki nem tudja elmondani vagy előadni. Ez ilyen egyszerű.” 

Bár volt „kameraláza” – mert szerinte ez mindenkinek van, aki a tévében szerepel –, idővel ezt megtanulta kezelni. Baló szerint a külföldi országokban nagyon sok mindent tanítanak, amiről magyar ember nem gondolná, hogy meg lehet tanulni, mint mondjuk a regényírás, de a tévé, az más.

Az, hogy a televíziós személyiség mitől működik, vagy mitől nem működik, arról én még soha életemben nem hallottam, nem láttam vagy nem olvastam semmit, ami ezt megmondaná vagy elmagyarázná, hogy ezt lehet-e tanulni, vagy nem. Egyszerűen arról van szó, hogy valaki vagy átjön, vagy nem jön át. Vagy elhiszik neki, amit mond, vagy nem hiszik el. Vagy rokonszenvesnek tartják, vagy nem tartják. De hogy ezt hogy lehet tanulni, arról tényleg fogalmam sincs.

Az ismertséget inkább csak viselte, mint szerette, ettől nem érezte magát többnek, mint bármelyik másik ember. Baló szerint az ismertség, az elismertség, a hírnév mind-mind külön kategóriát jelentenek, és nem feltétlenül függ össze valódi teljesítménnyel egyik sem.

Baló György szerint ugyanannyira hátrány, mint előny az ismertség

Neki egyszerűen a munkájával járt, hogy ismerik az arcát, de ettől nem érezte többnek magát. Méltósággal viselte, amikor a munkája és a magánélete összekeveredett. Mielőtt elvált Morvai Krisztinától, a karrierjére is hatással volt, hogy a felesége a Jobbik Magyarországért Mozgalom listavezetőjeként indult az európai parlamenti választásokon. A válásukról kevés információ került napvilágra, ahogyan arról sem lehetett sokat tudni, hogyan alakult a kapcsolatuk a válás után, de ikerlányaikat állítólag továbbra is egyetértésben nevelték. 

Baló György volt felesége szűkszavúan búcsúzott a közösségi oldalán is: 

A betegségét méltósággal viselte a 71 évesen elhunyt Baló, a kollégái az utolsó percig reménykedtek a gyógyulásában. 

Ez Baló György utolsó tévés szereplése, így búcsúzott a nézőktől: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top