Sztárok

Plágium miatt kizárták A Dalból Petruskát

A szombati adás után felmerült, hogy Petruska dalát egy másik zeneszám ihlette – a túl sok hasonló ritmus pedig nem maradt büntetlen.

Szombaton újabb nevek jutottak a döntőbe A Dalban, azonban az adás végén felmerült plágiumvád miatt vizsgálatot indítottak. Aznap este még nem árulták el, kiről is van szó, viszont mára kiderült, hogy Petruska zenéjében hangzottak fel a Vampire Weekendtől ismerős dallamok, a plágiumvád ezért helytállónak bizonyult – írja a Blikk

„A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmóniastruktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz. A Vampire Weekend-dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska-dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval.

Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis, esetünkben a Petruska-dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend-dallal, ezért a Help Me Out of Here c. dal plágiumnak minősíthető”

– idézi a lap Fekete Gyulát, aki ennek megfelelően azt kérte a műsor szerkesztőitől, hogy zárják ki a versenyből Petruskát, pénzbüntetést azonban nem kap a zenész.

Szombat este  ennek megfelelően Pápai Joci, Nagy Bogi, Szekér Gergő, a Fatal Error, Oláh Gergő, az Acoustic Planet, Vavra Bence és a The Middletonz küzd majd A Dal 2019 év dala címért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top