Sztárok

Andy Vajna halálára

Andy Vajna és családja mindenüket hátrahagyva, a szabadság és a lehetőségek reményében menekültek 1956-ban Magyarországról, ahol a tehetség kevés volt az érvényesüléshez. Az akkor 12 éves Vajna ráadásul egyedül indult el Kanadán keresztül az Egyesült Államokba, végül ott találkozott a szüleivel.  Bár Amerikát sokan tekintik a korlátlan lehetőségek hazájának, ott sincsen siker tehetség, szorgalom és kitartás nélkül.

Hogy Andy Vajnának mindből osztott a sors, azt látványos, sőt világraszóló karrierje – mostanra már életműve – igazolja. A parókakészítőből filmforgalmazó, filmforgalmazóból producer lett, jobb meg rosszabb filmeké, de vitathatatlanul olyanoké is, amelyek kitörölhetetlenül lettek a filmtörténet részei, elég a Terminátor– vagy a Die Hard-franchise néhány epizódjára vagy éppen a Rambo-filmekre gondolni.

Andy Vajna az Én, a kém bemutatóján a hollywoodi Cinerama Dome-ban (Fotó:Winter/Getty Images)

Hollywoodi producer maradt akkor is, amikor előbb csak gyakori látogatóként tért vissza, később már újra Magyarország lett az otthona. Andy Vajna a rendszerváltás utáni évek legsikeresebb közönségfilmjével, A miniszter félrelép-pel mutatta meg, hogy nem csak a messziről jött ember legendája az övé, sikerreceptje bizony itt is működik.

Andy Vajna és Dobó Kata A miniszter félrelép forgatásán ismerkedtek meg, és szerettek egymásba (Forrás: Smagpictures.com / Story-Best x

Andy Vajna befolyásos ember lett abban az országban, amelyből negyven évvel korábban kivándorolt. Talán hiúsága vitte a politikai hatalmasok közelébe, vagy a hatalom akart tanulni tőle; olyan utcába sétált, ahol már nem ő osztotta  a szerepeket, inkább ő kapott, hol hálásat, hol hálátlant. A kaszinósnak sincs mindig szerencséje.

Hogy a hazai filmipart kezébe véve mennyire volt eredményes, azt csak az elmúlt 3 évből 2 Oscar és egy Arany Medve igazolja, a Vajna-korszak közönségfilmjei – néhány mellényúlást leszámítva – újra magyar filmekre kíváncsi tömegekkel töltötték meg a multiplex mozik széksorait. 

Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Számos tehetséges forgatókönyvíró, rendező jutott általa lehetőséghez, és biztosan nem kevesen vannak azok sem, akiknek elvette az álmait. A hatalommal, amelyet örömmel osztott meg másokkal, kemény döntések is együtt járnak.

Ám aki a hatalom közelébe kerül, nem csak kapja, adni is kényszerül a szívességeket. Kijelölt médiacézárként csendben nézte végig, hogy újdonsült barátai sajátjukként (?) bánnak az övével (?), egy olyan világot építve, ahol újra csak nem a tehetség a boldogulás záloga. Egy olyan világot, ami elől 60 évvel ezelőtt maga is elmenekült.

andy vajna, hobbiMagánélete – feldolgozhatatlan tragédiájával együtt is – évek óta címlapsztori volt, csámcsogott a bulvár, amikor felkapott színésznő, majd az Instagramnak élő modell lett a társa Andy Vajnának, gúnnyal, megvetéssel találkozott – a hollywoodi producerek körében nem is annyira szokatlan – párválasztása miatt.

Andy Vajna és Vajna Tímea kapcsolata régóta téma volt

Ellentmondásos személyiségében egyszerre volt ott a barátságos mentor, a mindig figyelmes és nagyvonalú jóbarát  és a magángépéből a hétköznapok valóságra rá nem látó, olykor cinikus oligarcha.

Döntött jól és döntött rosszul, és ahol ő ült, mindkettőnek nagy hatása volt. Rossznak is, jónak is.

Szeretetre és sikerre vágyott, mint minden férfi, talán néha túl nagy árat fizetett értük. De hogy megérte-e, azt csak ő tudná megmondani. Andy Vajna életének mérlegét az utókor vonja majd le.

Emlékéből fakadjon áldás!

Andy Vajna Berlinben (Fotó: MJ Kim/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top