Sztárok

Hosszú Katinka az év női úszója

A háromszoros olimpiai bajnok – aki az edzője szerint jelenleg csak 85 százalékos állapotban van – nem hitte, hogy sikerül idén elnyernie a címet.

Hosszú Katinka lett az év női úszója a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA). A háromszoros olimpiai bajnok a kínai Hangcsouban rendezett rövid pályás világbajnokságot követő gálán vette át az elismerést. A pontversenybe az idei világkupa-sorozatban, illetve a most befejeződött vb-n nyújtott teljesítmény számított bele.

Hosszú a vk-ban a svéd Sarah Sjöström mögött az összetett pontverseny második helyén zárt, a világbajnokságon pedig négy aranyérmet (100, 200 és 400 méter vegyes, 200 méter pillangón) és egy ezüstérmet (100 méter hát) nyert. „Nagyon jó érzés, nem gondoltam volna, hogy idén sikerül” – nyilatkozta Hosszú Katinka, s hozzátette, örült volna, ha legnagyobb riválisa, Sjöström ott lett volna a világbajnokságon. „Főleg száz vegyesen érzékeltem a hiányát, hiszen ott jót csatáztunk volna” – tette hozzá.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Iron Lady (@hosszukatinka) által megosztott bejegyzés, Dec 12., 2018, időpont: 7:31 (PST időzóna szerint)

A 2019-es évvel kapcsolatban és a nagy medencés vb-re előretekintve azt mondta: „Szeretném ha ez az utolsó simítások éve lenne, és nem kellene utána már kapkodni. Jó lenne, ha a világbajnokságon már esetleg egyéni csúcsokat úsznék.”

Petrov Árpád tanítványa sikerével automatikusan megkapta a legjobb edzőnek járó elismerést. Elmondta: amikor nyár végén elkezdték a közös munkát, nem számított rá, hogy ilyen sikeresek lesznek. „Azt hittem, sokkal nehezebb lesz formába jönni és visszaszerezni azokat az atletikus képességeket, amelyek őt jellemzik. Az állóképességét és sebességét egyszerre növelni nagy kihívás volt, de úgy néz ki, sikerült” – nyilatkozott a tréner. Megjegyezte, a legfontosabb az volt, hogy a viszonylag rövid, mindössze 16 hetes felkészülés után is magabiztosan álljon oda tanítványa a rajthoz.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Iron Lady (@hosszukatinka) által megosztott bejegyzés, Dec 16., 2018, időpont: 12:16 (PST időzóna szerint)

Petrov szerint Hosszú jelenleg 85 százalékos állapotban van, a maradék 15 százalékot véleménye szerint nagyjából jövő decemberre nyerheti vissza.

Hosszú Katinka 54 ezer dollárt keresett a kínai Hangcsouban rendezett rövidpályás úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok a keddi nyitónapon 400 méter vegyesen, szerdán 200 méter pillangón védte meg címét, valamint 100 méter háton lett második, pénteken 100 méter vegyesen, szombaton pedig 200 méter vegyesen nyert. A győzelmekért egyenként tízezer dollárral gazdagodik, míg a második helyért nyolcezret kap, ezen kívül a 200 méter háton szerzett negyedik helye további hatezret ér.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top