Sztárok

Miklósa Erika: „Amikor megláttam a kislányunkat, teljesen olyan érzés volt, mintha én szültem volna”

„Már gyerekkoromban elhatároztam, hogy egyszer örökbe fogadok egy gyereket” – mondta Miklósa Erika operaénekes, aki egy napot töltött az SOS Gyermekfalvak egyik nevelőszülői családjánál.

Varga Marika tizenöt éve nevelőszülő, eddig harmincnégy gyereket nevelt férjével, Karcsival, aki segítőként dolgozik mellette: viszi-hozza a gyerekeket fejlesztésekre, óvodába, iskolába, pelenkázza a kicsiket, ringatja éjszakánként a felébredő pólyásokat. Marika és Karcsi tizenegy csecsemőt adott eddig örökbe.

Nekem az a misszióm, hogy ezek a gyerekek végleg családra találjanak. Az első örökbe adásom után bőgtem egész nap. Közben ott volt a három saját gyerekem, és ők is sírtak. Számomra a legnehezebb és a legcsodálatosabb egyben, ha egy sikeres örökbefogadás történik – meséli Marika. – Boldog vagyok és nagyon gazdag ember. Mert ettől a harmincnégy gyerektől annyi szeretetet kaptam, hogy más ezt kincsben sem tudja felmérni.”

Nagy sürgés-forgásra érkezett Erika az SOS családba, a két pelenkás kicsi épp felforgatja a lakást. Erika hamar megtalálta a hangot a gyerekekkel, otthonosan mozgott a családban. Nem csoda, hiszen nem ismeretlen előtte sem ez a nevelőszülői gondoskodás, mondhatni ő maga is ebbe született bele. Nagymamája is nevelőszülő volt, így rengeteg gyerek vette körül őt kiskorától fogva. 

Miklósa Erika már gyerekkorában elhatározta, egyszer örökbe fogad egy gyereket. Miután férje nagymamája is örökbefogadott volt, mindkettőjüknek természetes volt, hogy belevágnak.

Nyílt örökbefogadással érkezett meg hozzánk a kislányunk, Bíborka. Ilyenkor az örökbe fogadó szülő és a szülőanya ismerik egymást, találkoznak. Két órát beszélgettünk a szülőanyával, tudtam, hogy végleges a döntése. Egyhetes volt a kislányom, amikor örökbe fogadtuk, akkor mondott le róla. Bíborka édesapám halálának a napján született. Amikor megláttam őt, teljesen olyan érzés volt, mintha én szültem volna. Bíborka nekünk született” – meséli Erika. 

 „Tudom, hogy ezekkel a gyerekekkel nagyon sok rossz dolog történt, amit én el sem tudok képzelni, de Marikáéknál jó helyen vannak – osztotta meg tapasztalatait a nap végén Erika. – Őszintén szeretik a kicsiket, és sokat foglalkoznak velük. Nehéz lehet elengedni őket, amikor örökbe fogadó szülőkhöz kerülnek. Nagyon fontos, hogy az örökbefogadásról nyíltan beszéljünk, mert sajnos még mindig tabutéma Magyarországon.” 

Az SOS Gyermekfalvak kampánya ismert embereken keresztül mutatja meg, milyen egy nevelőszülői család élete, hogyan élnek a gyerekek vér szerinti szüleik nélkül.

Ma Magyarországon huszonháromezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban. Többségük bántalmazás, elhanyagolás, a szülők betegsége, szenvedélybetegsége miatt kerül ebbe a helyzetbe. Az SOS Gyermekfalvakban négyszáz gyereknek adnak biztonságos otthont nevelőszülői családokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top