Sztárok

Meghalt Stan Lee, a Marvel képregények atyja

A legendás képregényalkotó nevéhez olyan népszerű képregények fűződnek, mint az X-Men, a Hulk, a Black Panther, A fantasztikus négyes, a Pókember, a Vasember és a Fenegyerek története.

95 évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint hétfőn hunyt el egy Los Angeles-i kórházban, ahova aznap szállították be mentővel.

Lee, aki 1922-ben Stanley Lieber néven született New Yorkban román bevándorlók gyermekeként, Jack Kirbyvel és Steve Ditkóval együtt alkotott olyan népszerű képregényeket, mint az X-Men, a Hulk, a Black Panther vagy A fantasztikus négyes, de Pókember, a Vasember és a Fenegyerek története is a nevükhöz fűződik. Pályafutása során 75 országban, 25 nyelven, több mint kétmillió példányban jelentek meg képregényei. Képregényfiguráival 24 animációs tévésorozatban és számos játékfilmben is találkozhattak a nézők.


Stan Lee az 1960-as években a Marvelnél forradalmasította a képregényműfajt és ezen keresztül az amerikai popkultúrát. A jelmezeket és az akciókat a fiatalok igényeihez igazította, az általa kitalált szuperhősök az amerikai film kiemelkedő karakterévé váltak, rajongók több nemzedékének álmait váltották valóra a virtuális térben. A természetfölötti képességekkel rendelkező szuperhősöket Lee olyan emberi vonásokkal, gyarlóságokkal ruházta fel, amelyek lehetővé tették a rajongóknak, hogy azonosulni tudjanak velük.

Rajongói személyesen is ismerhették, mivel több produkciójában maga is feltűnt rövid jelenetek erejéig. Lánya szerint kötelezettségének érezte, hogy egyre újabb és újabb művekkel lássa el a rajongókat, akiket „mind szeretett”.

A 21. század eddig eltelt éveiben a Marvel Comics filmstúdió több tucat kasszasikert produkált olyan szuperhősökkel, akik karakterének megformálásában Stan Lee is részt vett, ezek globálisan több mint 20 milliárd dollár bevételt hoztak.


Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top