Sztárok

Óriási elismerés érte a magyar úszót

A 21 éves Rasovszky Kristóf lett az év legjobbja a Swimming Worldnél.

Rasovszky Kristófot választotta az év legjobb férfi nyíltvízi úszójának a világ legtekintélyesebb úszómagazinja, a Swimming World. A magyar úszó a nyári Európa-bajnokságon nyújtott történelmi teljesítményével érdemelte ki az elismerést, míg a nőknél a hasonlóan eredményes holland Sharon van Rouwendaal lett a legjobb.

A mindössze 21 esztendős magyar úszó egy évvel azután, hogy bemutatkozott az első komolyabb felnőtt, nyíltvízi világversenyén, a tavalyi világbajnokságon, fantasztikus fejlődésről tett tanúbizonyságot, és valósággal letarolta az év legrangosabb versenyét, az Európa-bajnokságot”  írta a lap, amely interjút is közölt vele.


Rasovszky Kristóf, aki az Európa-bajnokságok történetében első férfiversenyzőként mindhárom egyéni számban érmes lett, győzött 5 és 25 kilométeren, és milliméterekkel lemaradva lett ezüstérmes 10 kilométeren, többek között elmondta: „Leírhatatlan volt, hogy két arannyal és egy ezüsttel jöhettem haza Glasgow-ból. Habár titkon úgy indultam el az Európa-bajnokságra, hogy három érmet szeretnék nyerni, arra nem gondoltam, hogy ez majdnem három arany lesz.”

Céljaival kapcsolatban egyértelműen fogalmazott: a világbajnokságon és az olimpián is érmet akar nyerni.

A Swimming World Magazine 1964 óta választja meg az év úszóját, 2004 óta pedig a nyíltvízi szakágban is megnevezi a legjobbakat. Ez idáig egy magyar, Risztov Éva érdemelte ki ezt az elismerést a sportágnak ebben a válfajában, a 2012-es londoni sikere után. Rasovszky most Risztov mellett olyan nagyszerű elődökhöz csatlakozott, mint a medencében remeklő, háromszor legjobbnak választott Egerszegi Krisztina (1991, 1992, 1996), valamint a kétszer első Darnyi Tamás (1987, 1991), továbbá Güttler Károly (1993).

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top