Sztárok

Ezért nem akart neje mellé temetkezni a dán királynő férje

Henrik herceg egy 469 éves hagyománnyal szakított.

Végakaratának megfelelően Margit dán királynő februárban, 83 éves korában elhunyt férjének, Henrik herceg hamvainak felét a dán felségvizeken szórták szét, másik felét pedig urnában helyezték el a fredensborgi királyi kastély magánparkjában. A királyi család tagjai mindkét zártkörű eseményen jelen voltak.

Az uralkodó francia származású férje tavaly egy 469 éves hagyománnyal szakítva, vélt mellőzöttségére hivatkozva bejelentette, hogy halála után nem kíván a roskildei katedrális királyi kriptájában nyugodni, ahová majd feleségét, a királynőt is temetik.

Henrik 1967-ben házasodott össze Margit hercegnővel, aki 1972-ben foglalta el a dán királyi trónt. Henrik, aki herceg maradt, számos alkalommal jelezte, hogy nem elégedett helyzetével, és bírálta Margitot, mert nem ismerte el őt egyenrangú uralkodótársként.

Ahogy a legtöbb monarchiában, Dániában is királyné lesz a hercegnéből, ha férje trónra lép, de a hercegből nem lesz király, ha felesége kerül a trónra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top