Sztárok

Ne betegen emlékezzünk Orbán Józsefre, a 100 Folk Celsius frontemberére!

Nem tagadta Orbán Józsi, hogy a betegsége alatt többször került mélypontra, de humorát nem vesztette el. A 100 Folk Celsius frontemberére emlékezünk.

Aggasztó hírek jöttek az elmúlt hetekben, hogy Orbán Józsi állapota romlik, de mindenki reménykedett benne: ezúttal is feláll és megy tovább, ahogyan az elmúlt hónapokban tette. A 100 Folk Celsius frontembere tavaly szeptember óta többször került mélypontra, az elején úgy érezte, jobb, ha máris feladja, de a barátai nem hagyták magára, és sikerült lelket önteniük belé. Rendszeresen szerveztek neki programokat, nem hagyták, hogy sajnálja magát. 

„Mire észbe kaptam, a barátok már egy komoly csapatot alkottak, akik naponta ápoltak engem, elláttak gyógyszerekkel, és arról is gondoskodtak, hogy mindig legyen mit ennem. Hála nekik” – mondta idén év elején Orbán Józsi, akinek sokat segített, hogy az együttese továbbra is számított rá, fellépéseket terveztek. Júliusra azonban elhatalmasodott rajta a depresszió, ezért Benkő Balázs – aki gondját viselte a 100 Folk Celsius zenészének – bevitte a kórházba.

A 100 Folk celsius Orbán Józsival indult

„Ő olyan életet élt, amikor mindig, minden helyzetben azt csinálta, amit akart, az égvilágon semmi baja nem volt, most pedig, a jelenlegi állapotában semmi sem lehetséges. Ezt pedig nehezen viseli” – idézte akkor a Blikk Benkő László fiát.

Bár a zenész súlyos betegségéről tudott a közönség, halálhíre mégis váratlan volt. Orbán Józsi végül feladta a küzdelmet, de azt egy pillanatig sem akarta, hogy betegen emlékezzenek rá az emberek. Világéletében kevés interjút adott, mert a zenei munkásságát többre tartotta a közszereplésnél. Azt írták róla, hogy ő gondoskodott a vidám hangulatról, amióta 1976-ban megalapították a 100 Folk Celsiust. Igaz, a kezdet kezdetén, az első albumaikon a klasszikus country stílust hozták, de nem ez hozta a nagy áttörést. 

A „Drága otthon” a 100 Folk Celsius első emlékezetes dala volt: 

Bár maradt a vadnyugati stílus, a kalap, a kockás ing mellénnyel, hegedű és a westerngitár, végül inkább a gyereklemezekkel érték el a legnagyobb sikereket. Mindez a „Paff, a bűvös sárkány” című dallal indult. Talán nem is véletlen, hiszen Orbán Józsi rajongott a gyerekekért, ez a szeretet átjött a zenéjén is.

Nehéz lenne felsorolni, hány dalt írtak, nem is tesszük, erre ott van a 100 Folk Celsius Wikipédia-oldala, ahol a Miki Manótól A nagy ho-ho-horgászig mindent megtalálsz. Vagy a 25 év – 25 dal gyerekeknek című lemezük is egy kiváló összefoglalója az elmúlt évtizedeknek. 

De ebből a válogatásból is kiderül, hogy mennyi vidámságot hozott Orbán Józsi és a 100 Folk Celsius az emberek életébe. Mi így emlékezünk rá: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top