nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Sztárok
Álhír, hogy a horvát válogatott jótékony célra ajánlotta fel a vb-n kapott pénzjutalmat

Álhír, hogy a horvát válogatott jótékony célra ajánlotta fel a vb-n kapott pénzjutalmat

Kacsa volt az egész.
Avatar
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Kedden bejárta az internetet a hír, miszerint a horvát válogatott hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására ajánlotta fel a világbajnoki ezüstéremért járó pénzjutalmat. Szerdán azonban kiderült, hogy álhírről van szó csupán.

Az EFE spanyol hírügynökség a Dnevno horvát portálra hivatkozva azt írta: Igor Premuzic újságíró az igazi szerzője a levélnek, amelyet Zlatko Dalic szövetségi kapitány nevében írt. Ebben többek között az szerepel, hogy a válogatott tagjai így akarják felhívni a figyelmet az ország nehéz helyzetére. Premuzic a Facebookon cáfolta a hír valódiságát.

Egy párhuzamos világból írtam a levelet, amelyben Zlatko Dalic edző és a válogatott játékosok elhatárolódnának a horvát politikai elittől

– hangsúlyozta a szerző. Elmondása szerint a kitalált levélben Dalic úgy viselkedik, mint ahogy szerinte egy igazi sportembernek, egy igazi hazafinak kellene. „Ez az én ábrándképem azokról a futballistákról és sportolókról, akik tisztában vannak azzal, hogy milyen helyzetben van a népük és ez az ország” – emelte ki.

A közösségi oldalán megosztott nyílt levél felett az újságíró utalást tesz rá, hogy nem valós levélről van szó, a végén pedig Dalic neve alatt, vonallal elválasztva jelzi, hogy ő, és nem a szövetségi kapitány írta a szöveget, melyet később több százan osztottak meg, köztük internetes portálok is.

Premuzic szerint a gond az, hogy az emberek nem értelemmel, hanem felszínesen olvasták el a szöveget. Úgy vélte: ez a felszínesség az egész társadalomra jellemző. „A hozzászólásokból pedig jól látszik, hogy támogatták Dalicot, és őszintén csodálták ezért a bátor lépésért” – tette hozzá.

Az újságíró szerint ez a rövid és egyszerű kísérlet jól jelzi, hogy az emberek többsége öt percet sem szán arra, hogy valamit rendesen elolvasson, amit pedig elolvas, meg is értse.

Megosztás Facebookon