Sztárok

A titok már nem titok: minden Lajos herceg keresztelőjéről – friss videóval

Amióta bejelentette a brit királyi család Lajos herceg keresztelőjét, leginkább arra várnak a britek (és talán nem csak ők), hogy láthassák Katalin hercegné és Vilmos herceg legkisebb fiát. Hát itt a remek alkalom.

Királyi mércével mérve szokatlanul korán, 11 hetesen keresztelték ma meg Katalin hercegné és Vilmos herceg harmadik gyermekét, Lajost.

Ha csak a száraz tényeket vesszük, akkor néhány dolog már Lajos herceg keresztelője előtt biztos volt: 

  • Maga a keresztelő félórás.
  • Az anglikán egyház legfőbb méltósága, a canterbury érsek, Justin Welby tartja, aki különös humoráról ismert. „Amikor esküvőt celebrálsz, vigyázni kell, hogy ne ejtsd el a gyűrűket, amikor keresztelőt, akkor  pedig arra, hogy ne ejtsd el a gyereket” – mondta korábban a BBC csatornának adott interjúban. 
  • A helyszín a Szent Jakab-palota királyi kápolnája (vagy ahogyan közismertebb: a Royal Chapel of St. James Palace). A helyszínen már több emlékezetes esemény is volt. Itt ravatalozták fel 21 éve Diana hercegnőt a temetése előtt, itt tartották keresztvíz alá György herceget is, de volt már itt esküvő is. 
  • A kápolna kórusa énekeli azt a két egyházi himnuszt, melyet Vilmos és Katalin választott ki.
  • Ide szállítottak át a Tower királyi kincsei közül kettőt: a keresztelőkutat és egy díszes kannát. A brit koronaékszerek közé tartozó, 178 éves tárgyak színezüstből készültek, mesterien kimunkáltak, a kúton a királyi keresztelők szimbólumának számító liliomok és hárfán játszó angyalok láthatóak. A kincsek 178 esztendő alatt három évvel ezelőtt hagyták el először és utoljára Londont, amikor Sarolta hercegnőt Sandringhamben megkeresztelték. Bár a királyi család más tagjait is keresztelték már meg ott, például Erzsébet unokáját, Eugénia hercegnőt 1990-ben, akkor nem hozták el ezeket a tárgyakat a Towerből.

II. Erzsébet királynő és  Anna brit királyi hercegnő keresztelője a Buckingham-palotában (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Itt az ok, amiért most tartják Lajos keresztelőjét

1982-ben Diana hercegnő arról panaszkodott, hogy Vilmos herceg keresztelőjének időpontját nem a baba alvási ritmusához igazították. Így a kis Vilmos végigbömbölte a ceremóniát, csak akkor nyugodott meg, amikor az anyja a kisujját adta a szájába, mint egy cumipótlékot. Katalin hercegné ezért ragaszkodott hozzá, hogy Lajos déli alvását követően legyen a keresztelő, helyi idő szerint délután négykor.

Vilmos herceg keresztelője (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Erzsébet királynőt sokan várják, de…

Mivel a szertartás zárt körű, ezért csak kevés embert várnak. A ceremóniára a Middleton családon kívül Károly herceg, Kamilla, Harry herceg és felesége, Meghan kapott meghívót, na és a keresztszülők, akik Katalin és Vilmos családjából és közeli baráti köréből kerültek ki, de akiknek a kilétét csak a keresztelő napján tudhatja meg a nagyközönség. Az esélyesek között van Nicholas van Cutsem, akinek szülei Károly herceg legjobb barátai. Guy Pelly dúsgazdag bártulajdonos, Harry és Vilmos nem egyszer bulizott nála. Lady Laura Meade, Vilmos iskolai barátjának a feleségén kívül Harry Aubrey-Fletchert, Mrs. Robert Cartert és Katalin családjából Lucy Middletont kérték fel keresztszülőnek.

Érdekesség, hogy ahogyan most Lajos hercegnek, úgy György hercegnek hat keresztszülőt választottak, Saroltának azonban csak öt van. A Windsorok amúgy nem ritkán távolabbi családtagokat és közeli barátokat kérnek fel keresztszülőnek, ennek a legfőbb oka az, hogy így hálálják meg nekik a lojalitást, a titoktartásukat, egyszóval mindazt, ami egy jóbarát dolga.

A szertartáson a Skóciában tartózkodó dédmama, II. Erzsébet nem vett részt, pedig Lajos nővérének és bátyjának keresztelőjén igen.

Így érkezett meg a királyi család Lajos herceg keresztelőjére:

A Jordán vizével keresztelik meg Lajos herceget

Lajos fejére az érsek messziről hozott vizet csurgatott. I. Richárd király (uralkodott 1189–1199) óta a Jordán folyóból, melyben Keresztelő Szent János is megkeresztelte Jézust, hozzák a királyi keresztelőkre a vizet, s ez most is így történt. És persze a kis Lajos herceg is ugyanazt a ruhát viselte, mint a bátyja és a nővére. A királyi keresztelőruha azonban nem ugyanaz, mint amelyben az őseit keresztelték meg. A híres kelengye Viktória királynő első gyermekének készült 1841-ben, azóta a brit királyi család 62 tagját keresztelték meg benne, utoljára Edward herceg lányát, a királynő unokáját, Lady Louise Windsort 2004-ben. Az akkor már igen viseltes ruhát azonban kivonták a forgalomból, muszáj megóvni valahogy, de Angela Kelly, a királynő személyi ruhatervezője elkészítette a pontos mását. Az uralkodó legkisebb unokáját és dédunokáit már ebben a másolatban keresztelték meg.

Vilmos és Katalin az újszülött Lajossal a londoni St Mary Kórház előtt (Fotó: Jack Taylor/Getty Images)

A keresztelő után a kötelező fotózás és egy kis buli királyi módra 

A ceremónia után kis fogadást tartott a cambridge-i hercegi pár Károly herceg otthonában, ahol a briteknél hagyományos keresztelői tortát szolgálták fel, ezt amúgy az a Fiona Cairns kreálta, aki a hercegi pár esküvőjére készítette a nyolcemeletes tortát.  Harry itt adta át unokaöccsének az ajándékát, a Micimackó első kiadását, melyet lapinformációk szerint 8000 ezer fontért, 2,9 millió forintért vásárolt meg.

Az újszülött Lajos herceg (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Végre láthatjuk Lajos herceget

Keveset tudunk a 11 hetes hercegről, íme egy tizenegy pontos kis lista: 

  1. Cambridge hercegének és hercegnéjének harmadik gyermeke.
  2. 2018. április 23-án 11.01-kor született Londonban, abban a kórházban, ahol bátyja és nővére is világra jött.
  3. Ötórás volt, amikor először látta a világ édesanyja karján.
  4. Teljes neve: Ő Királyi Fensége Lajos Artúr Károly cambridge-i herceg.
  5. Nincs és soha nem is lesz vezetékneve.
  6. Nevét a királyi család 1978-ban meggyilkolt tagjáról, Lord Louis Mountbattenről kapta, de apja nevei között is szerepel a Lajos.
  7. Testvérei, apja és nagyapja mögött az ötödik a trónutódlási sorban.
  8. A királyfi II. Erzsébet hét dédunokája közül a hatodik.
  9. Szeret aludni – ennyit mondott egyszer róla az édesapja.
  10. A mai napig nem készült róla olyan fotó, melyen egyszerre szerepelne szüleivel és mindkét testvérével.
  11. Hivatalos lakhelye a londoni Kensington-palota.

Most viszont a keresztelőn készült legfrissebb felvételeken végre együtt a család. 

Megnézem
Összes kép (5)

Királyi keresztapa

Vilmos hercegnek három keresztgyermeke van: Pál görög trónörökös legidősebb fia, Konstantin herceg; egykori nevelőnőjének a fia, Tom Pettifer; és egyik legjobb barátjának a lánya, Grace van Cutsem. Katalin hercegnének nincs keresztgyermeke, a királynőnek azonban 30, többek között Diana hercegnő öccse, Lord Spencer is a keresztgyereke. Fülöp hercegnek 22, Károly hercegnek 28 keresztgyermeke van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top