Sztárok

Jött a világhír, felbomlott a család – Ismerd meg Sutherlandéket!

Donald Sutherland véletlenül sem szerette volna, hogy a fiából színész legyen, de Kiefer fogta magát, és a bentlakásos iskolából elszökve folytatta a szülei útját. Donald és Kiefer Sutherland sosem állt igazán közel egymáshoz, de ez nem jelenti azt, hogy az idős hollywoodi legenda ne lenne mindennél büszkébb a fiára.

A kanadai születésű Donald Sutherland gyerekkorától kezdve mérnök akart lenni, a színészettel csak az iskola színjátszó csoportjában ismerkedett meg. Mindenesetre nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy sutba dobja mérnöki terveit: 1957-et írtunk, amikor az akkor 22 éves – és már első feleségével házas – Donald úgy döntött, hogy Angliába megy, és a híres London Academy of Music and Dramatic Artban megtanulja a színészi szakma csínját-bínját. Anglia és főképp London pedig annyira a szívéhez nőtt, hogy sokáig arrafelé képzelte el a jövőjét is: itt ismerte meg második feleségét, a szintén kanadai színész Shirley Douglast, akitől aztán ikrei születtek (Rachel mindössze hét perccel fiatalabb világhírű bátyjánál, Kiefernél), és itt kezdett el színházban és filmekben dolgozni.

A terveit csupán az változtatta meg, amikor szerepet kapott az Angliában forgó hollywoodi szuperprodukcióban, A piszkos tizenkettőben. Tetszett neki, hogy a hollywoodi stúdiófilm sokkal jobban fizet, mint az angol produkciók, és azt is felismerte, hogy a hatvanas évek végén Amerika volt az egyetlen hely a világon, amely világhírűvé tehetett egy kanadai színészt. Donald úgy gondolta, hogy A piszkos tizenkettő már odaát is jó referencia lesz számára, ezért fogta magát, és az egész famíliával együtt Los Angelesbe költözött.

Jött a világhír, felbomlott a család

Az idősebb Sutherland számításai beváltak, Hollywood tárt karokkal fogadta őt: rövid időn belül olyan világhírű filmekben kapott szerepet, mint a Kelly hősei, a Klute, a MASH vagy a Ne nézz vissza. A házassága viszont nem bírta ki, hogy elárasztották munkával, és ennek köszönhetően folyton távol volt otthonról – második felesége, Shirley Douglas 1970-ben beadta a válókeresetet, és az ikrekkel együtt hazaköltözött Torontóba. Később világhírűvé vált fiuk, Kiefer ezzel magyarázza, hogy bár mindig is kedvelte az apját, és kölcsönösen tisztelik egymást, sosem álltak igazán közel egymáshoz: hiszen gyerekkorában ezernyi kilométer választotta el őket, és csak alkalmanként tudtak találkozni.

Kiefer Sutherland és Shirley Douglas

Bár felnézett apjára, és mindarra, amit Donald elért, Kiefer legfőbb támasza és mentora inkább az anyja, Shirley volt. Ő akkoriban foglalkoztatott színházi színésznek számított Kanadában, így a kisfia is rengeteg időt töltött vele a színfalak mögött, ennek ellenére sem Shirley, sem Donald nem szerette volna, hogy a gyerekeikből színész legyen, mert mindketten jól tudták, hogy milyen lemondásokkal jár ez a pálya, és milyen kicsi az esélye annak, hogy valaki tényleg befusson. Kiefer azonban nem hallgatott rájuk: megszökött a bentlakásos iskolából, és meg sem állt Hollywoodig.

Kiefer megérkezik Hollywoodba

A fiú később aztán megkövette a szüleit a döntése miatt, ők pedig meg is bocsátottak neki, ugyanis Kiefer bizonyította, hogy tényleg komolyan veszi a színészi pályát, és hajlandó érte áldozatokat hozni. Bár anyai oldalon gazdag családból származott (nagyapja ismert politikus volt Kanadában), és akkoriban már az apja is nemzetközi sztárnak számított, a kamasz Kiefernek a saját lábán kellett megállnia Hollywoodban: amikor a városba költözött, az első három évben egy piciny szobán osztozott színésztársával, az akkoriban szintén pályakezdő Robert Downey Jr.-ral. Néhány apró szerep után az Állj mellém! és Az elveszett fiúk negatív karakterei emelték ki az ismeretlenségből: ő lett Hollywood legújabb rosszfiúja, és ez a szerepkör egy bő évtizedre meg is határozta a karrierjét (Ha ölni kell, Egy becsületbeli ügy, Egyenesen át, Nyom nélkül…).

Megnézem
Összes kép (6)

Apjához hasonlóan ő is fiatalon házasodott, 21 éves volt, és épp a hollywoodi áttörés küszöbén állt, amikor elvette a televíziós producerként hírnevet szerző Camelia Kath-t, akitől megszületett lánya, Sarah. A kapcsolat azonban nem volt hosszú életű: a hirtelen jött siker és csillogás eléggé megszédítette Kiefert, aki nem bizonyult mintaapukának. Cameliával még azelőtt elváltak, hogy elfajultak volna a dolgok: máig barátok maradtak, és a válás ellenére tényleg együtt nevelték fel közös lányukat, Sarah-t.

Kiefer Sutherland és volt felesége, Camelia Kath

Kiefer, a botrányhős

Kiefer Sutherland az után lett érdekes a bulvársajtó számára, hogy a válását követően járni kezdett az épp Hollywood legforróbb portékájának számító Julia Robertsszel. Hősünk el is jegyezte a Micsoda nő! sztárját, csakhogy amikor Roberts megtudta, hogy összeszűrte a levet egy sztriptíztáncosnővel, azonnal lemondta az esküvőt, és szakított vele. Kiefer máig tagadja ezt a viszonyt, állítása szerint csak biliárdozott a lánnyal, de ez nem hatotta meg Julia Robertset, aki oly módon állt sajátos bosszút, hogy járni kezdett Sutherland egyik barátjával, Jason Patrickel. Néhány évvel később, 1996-ban Kiefer újraházasodott: a kétgyerekes Kelly Winnt vette feleségül.

Julia Roberts (balra) és Kelly Winn (jobbra)

Minden jel arra mutatott, hogy Sutherland örökké karakterszínész marad, ám jött az ezredforduló, és Jack Bauer szerepe a 24 című sorozatban, ami megreformálta mindazt, amit a tévésorozatokról gondoltunk. A széria az egekbe repítette Sutherland karrierjét, ő azonban nehezen viselte az ezzel járó kiemelt figyelmet: egyre gyakrabban nézett a pohár fenekére, az alkoholizmusa lassanként kezelhetetlenné vált, és mivel alig járt haza, Winn-nel is zátonyra futott a házassága. A lapok 2007-ben teli voltak az ittas vezetéses ügyével, és ma már úgy tűnik, neki kifejezetten szüksége volt rá, hogy eltávolodjon a karrierje legnagyobb sikerét jelentő sorozattól, ugyanis miután véget ért a 24, tiszta életet kezdett élni. Míg Donald Az éhezők viadala főgonoszaként lett ismert a mai fiatalok között, és a Bizalom című sorozatban mutathatta meg nemrég, hogy mekkora színész, ő mostanában a Designated Survivor című akciósorozatban szerzi az új rajongóit. 

Testvérből is megárt a sok

Eddig jobbára Donaldra és Kieferre koncentráltunk, pedig a Sutherland család igencsak népes, legfőképp Donald áldásos tevékenységének köszönhetően, akinek három házasságából összesen öt gyermeke született (és aki ez alapján akár csapodár pasinak is tűnhet, pedig harmadik feleségével, Francine Racette-el 1972 óta együtt van, ami azért nem kis teljesítmény). Így vagy úgy, de minden testvér a showbusinessben helyezkedett el, bár Kieferéhez hasonlítható sikereket egyikük sem tud felmutatni. 

Donald Sutherland és felesége Francine Racette

Kiefer ikertestvére, Rachel tévésorozatok producereként szerzett magának hírnevet. Donald harmadik házasságából született három fia közül mindegyik próbálkozik a színészkedéssel, de jelenleg egyedül Rossif Sutherland az, aki meg is tud élni ebből: a másik két testvér, Angus és Roeg kevésbé sikeres, legalábbis egyelőre – jó hír viszont, hogy szeretik és támogatják egymást. A család hírnevének továbbvitelét azonban ne tőlük, hanem Kiefer egyetlen lányától, Sarah-tól érdemes várnunk, aki már harmincéves, és 2012 óta szerepel az HBO sikersorozatában, Az alelnökben, emellett gyakran játszik színházban, és állítólag rendezői ambíciói is vannak. Mi szurkolunk.

Angus, Roeg, Donald, Rachel és Rossif Sutherland

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top