Sztárok

12 szuper film és sorozat, amivel túlélheted a focivébét

Magunkat ugyan futballnemzetnek tartjuk, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenki szeretné a focit. Mi most menekülőutakat javaslunk azoknak, akiknek már elegük van a világbajnokságból.

Futballvébé idején sokszor még azok is meccsnézésre adják a fejüket, akiket amúgy nem nyűgöz le, ha pár ügyes srác rúgja a bőrt. Így még nehezebb azoknak, akik ilyenkor sem jönnek lázba, úgyhogy összegyűjtöttünk néhány filmet és sorozatot, amelyek segíthetnek átvészelni az idei tornából hátralévő két hetet.

Éles tárgyak

Mi ez?

Az Éles tárgyak a Holtodiglant is jegyző Gillian Flynn bemutatkozó regénye volt, amiből Hollywoodban régóta próbáltak filmet csinálni, kevés sikerrel. Végül maga az írónő vetette fel, hogy jobban állna a könyvének a sorozatformátum, ugyanis félt, hogy két órába sűrítve szimpla krimivé egyszerűsödik a lélektani mélydráma. Az Éles tárgyak főhőse egy újságíró, aki éveken át nem tudta feldolgozni azt, hogy a családja nem szerette őt, és önvagdosással próbálta enyhíteni a kínjait, de már pont kezdené azt hinni, hogy végre túl van a dolgon – ekkor azonban a főnöke visszaküldi a szülővárosába, hogy írjon nagyriportot két kislány meggyilkolásának ügyéről. Vastagon kent atmoszféra, lélektani borzalmak és a főszerepben Hollywood egyik legjobb színésznője, Amy Adams – a sorozat nyolc része kihagyhatatlannak tűnik, főleg mivel a Hatalmas kis hazugságok rendezője készítette őket.

Hol találod?

Július 9-től az HBO GO-n és az HBO műsorán.

Foglalkozásuk: amerikai

Mi ez?

Az amerikai FX presztízssorozata még fénykorában sem hozott túl masszív nézettséget, így azt, hogy megélhetett hat évadot, csak és kizárólag a kimagasló minőségének és a kiemelkedő kritikáknak köszönhette. A széria egy Amerikában házasságban élő orosz kémházaspárról szól, akik hosszú évek fedésben való munkája után kezdik elfelejteni, hogy hol húzódik a határ a valós életük és a titkos tevékenységük között. Lehet-e igazi szerelem valamiből, amit csak a munka hozott össze? Valóban a barátainkká válhatnak-e az érdekbarátaink? Hogyan lehet beadagolni a gyerekeknek, hogy apuci és anyuci kém? Ilyen és ehhez hasonló érdekfeszítő kérdésekre keresi a válaszokat a Foglalkozásuk: amerikai, aminek az utolsó részét látva mindenki összepisilte magát a gyönyörűségtől.

Hol találod?

Nálunk csak az alternatív beszerzési forrásokban bízhatsz.

Sodródás

Mi ez?

Tami Ashcraft nyolcvanas évekbeli igaz története, amit először maga a nő írt meg regény formájában, most pedig az izlandi Baltasar Kormákur dolgozott fel filmként, méghozzá Tami szerepében a Hatalmas kis hazugságokból ismert Shailee Woodley-val. A történet a túlélőfilmek és a romantikus mozik sajátos elegye: Tami és új szívszerelme, Richard (Sam Claflin ismét a sármos szépfiú szerepében) egy viharba került vitorláson utaznak együtt, és a körülmények nemcsak őket, hanem a hajójukat is eléggé megtépázzák: míg Richard törött lábakkal kénytelen pihenni, addig Taminak egyedül kell megoldania a túlélésükkel kapcsolatban felmerülő összes problémát.

Hol találod?

Július 5-től a mozikban.

Megszállottak viadala

Mi ez?

Kémfilmekkel és -sorozatokkal Dunát lehetne rekeszteni, de olyan szériáról nemigen tudunk, ami a bérgyilkos utáni hajsza mellett azt is bemutatja, hogy a titkosszolgálat embere hogyan habarodik lassanként teljesen bele az általa üldözött célszemélybe. A dolgot különösen pikánssá teszi, hogy az angol MI6-nek dolgozó Eve amúgy egy boldog házasságban élő asszony, az általa üldözött bérgyilkos, Villanelle pedig szintén nő. Csajos, fekete humorú sziporkák és rengeteg izgalom sajátos elegye a nyolcrészes Megszállottak viadala, Sandra Oh és Jodie Comer jutalomjátékával kísérve.

Hol találod?

Az HBO GO-n.

Kszi, Simon

Mi ez?

Becky Albertalli Simon és a Homo sapiens-lobbi című, hazánkban is megjelent könyvének filmadaptációja olyan, mintha John Hughes (Meglógtam a Ferrarival, Nulladik óra) még ma is élne, és napjaink gimnazistáiról készítene nagyon szerethető vígjátékokat. A hughesos életérzést leszámítva azonban a Kszi, Simon nagyon is 21. századi, lévén egy olyan srácról szól, aki azon tépelődik, hogyan vallhatná be a szüleinek és a barátainak, hogy meleg. Miközben ezen agyal, egy rosszhiszemű iskolatársa rájön a titkára, és megzsarolja: ha nem hozza őt össze álmai csajával, akkor kiteregeti a szennyesét. A film titka, hogy csupa olyan arc szerepel benne, akivel nagyon szívesen lógtunk volna együtt a gimiben: a párbeszédek természetesek, a szereplők hitelesek, és összességében marha jó nézni ezt a csupaszív tinikomédiát.

Hol találod?

A mozik műsorán.

Set It Up

Mi ez?

2018-ra eljutottunk odáig, hogy már nemcsak a jó romkom, hanem bármilyen romkom hiánycikknek számít, így a Set It Up pont a legjobbkor érkezett. A történetben két elcsigázott és agyondolgoztatott médiaipari asszisztens ördögi tervet eszel ki: úgy számolnak, hogy ha sikerülne a munkamániás főnökeiket egymásba bolondítani, akkor azoknak nem maradna idejük a beosztottaik szívatására, ők pedig így boldogan és kipihenten élhetnének, és valóra válthatnák a karrierálmaikat is. A főszerepekben Zoey Deutchot és Glen Powellt köszönthetjük, míg az egyik undok főnök szerepében Lucy Liut láthatjuk viszont.

Hol találod?

A Netflixen.

A viszony (4. évad)

Mi ez?

A Showtime sorozata pár éve azáltal emelkedett ki a tömegből, hogy egy egyszerű, egészen hétköznapi történetet mesélt el, ám meglehetősen stílusosan. A széria érdekessége, hogy két olyan ember kezd benne viharos viszonyba egymással, akik amúgy szeretik a párjukat, és normális esetben eszükbe sem jutna félrekacsintgatni a kapcsolatukból, ráadásul a férfi és a nő szemszögéből is megmutatja az eseményeket. A sorozat az újabb és újabb évadokban bemutatja a viszony következményeit, és azt is, hogy a megcsalás egy olyan cselekedet, amit ha egyszer meglépünk, nagyon valószínű, hogy újra megtesszük.

Hol találod?

Az HBO GO-n és az HBO műsorán.

Szerelembe gurulva

Mi ez?

Szinte minden évben van egy olyan európai film, amire a PR-szakemberek ráaggatják „az új Életrevalók” jelzőt, de most először a Szerelembe gurulva talán tényleg megérdemli ezt a címkét. A film amúgy egy pasiról szól, aki szereti másnak tettetni magát csajozáskor, és amikor kerekesszékbe ülve próbál ismerkedni, az általa kiszemelt lány inkább bemutatja a gyönyörű nővérének, aki… tényleg kerekesszékes. A Szerelembe gurulva bővebb kritikáját itt olvashatod.

Hol találod?

A mozik műsorán.

Forródrót

Mi ez?

Jenny Slate neve hazánkban sajnos nem sokat mond a nézőknek, pedig hihetetlenül tehetséges komika, aki már az első főszerepével (Obvious Child) felhívta magára a figyelmet, lévén egy abortuszkomédiáról volt szó. A Forródrót ennél azért konzervatívabb darab: a kilencvenes évek New Yorkjában játszódó sztoriban két, már felnőtt lánytestvér rájön, hogy az édesapjuknak viszonya van, és ez a felfedezés alaposan felforgatja a családi kötelékeket, sőt Danát (Slate) a saját kapcsolatáról is elgondolkodtatja. Hihetetlen jó dumákkal teli, kissé Woody Allen-es hangulatú romkom kallódó értelmiségiekről kallódó értelmiségieknek.

Hol találod?

Az HBO GO-n.

Egy burka, egy nadrág

Mi ez?

Nem egyszerű manapság mifelénk egy olyan filmet ajánlani, ami Franciaországban élő irániakról szól, pedig az Egy burka, egy nadrág valójában egy habkönnyű romantikus vígjáték a Van, aki forrón szereti és az Aranyoskám stílusában. A sztori egy Közel-Keleten radikalizálódott és onnan hazatért srác húgáról szól, akit a vallási fanatikus bátyja eltilt a pasijától. A fiú azonban nem hajlandó feladni, és burkába öltözve, magát nőnek álcázva mégis eljár meglátogatni a szerelmét – csakhogy azzal ő sem számol, hogy a fanatikus bátyó beleszeret…

Hol találod?

A mozik műsorán.

The Terror

Mi ez?

Eddig főképp habkönnyű filmeket és sorozatokat ajánlottunk, szóval így a vége felé jöjjön valami hardcore. A 19. században játszódó The Terror igaz történetet mesél el, vagy legalábbis olyan sztorit, amelynek az alapja igaz. Az HMS Terror és az HMS Erebus nevű hajókat arra készítették fel, hogy a jeges sarkvidéken találjanak egy gyorsabb útvonalat India irányába, csakhogy a két hajó jégbe ragadt, és… innentől indult csak be igazán az alkotói fantázia. Mivel nem tudhatjuk, hogy valójában mi történt az expedíció legénységével, a hazánkban forgott Terror készítői azt találták ki, hogy a jeges őrület mellett egy természetfölötti rém is megtámadta őket, és a kettő együtt bőven elég ahhoz, hogy tíz részen át tövig rágjuk a körmünket izgalmunkban.

Hol találod?

Az AMC műsorán.

A nemek harca

Mi ez?

1973-ban az egykori teniszbajnok, Bobby Riggs felháborító nyilatkozatok egész sorával hívta fel magára a média figyelmét. A kiöregedett teniszcsillag azt állította, hogy túl a fénykorán is bármikor megveri a jelenlegi női teniszbajnokot, pusztán azért, mert a férfiak mindenben jobbak, mint a nők. A nyilatkozatokból kerekedett médiacirkusz végül odáig vezetett, hogy Riggs valóban kiállt az akkori női bajnokkal, Billie Jean Kinggel egy szenzációs meccs keretében. A két főszerepben Steve Carell és Emma Stone brillírozik, A nemek harca pedig azért szuper mozi, mert ugyan komoly témákkal foglalkozik, de közben mégis megmarad szórakoztató, kedves és könnyed filmnek.

Hol találod?

Nemrég megjelent DVD-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top