Sztárok

Verseny a határokon túl – magyarok a külföldi tehetségkutatókban

Nem Istenes Bence lesz az első magyar, aki külföldi tehetségkutatóban szerepel, versenyzőként elég szép számmal próbáltak már szerencsét a magyarok, és a világsiker sem maradt el.

Kedden derült ki, hogy Istenes Bence lesz a német X-Faktor műsorvezetője. Itthon már vezette a tehetségkutatót, a Való Világot, majd Németországba költözése után elkészített két évadnyi Survivort is a magyar RTL-lel. Most pedig az is kiderült, hogy ő lesz az első magyar műsorvezető egy külföldi tehetségkutatóban. Versenyzőként több magyar próbált már eddig is szerencsét, és szép sikert arattak.

Attraction

A külföldi tehetségkutatós sikerekről valószínűleg mindenkinek az árnyéktáncos Attraction neve ugrik be elsőként, nem véletlenül. Az egykori Hip-Hop Boyz-os Szűcs Zoltán, alias Real Action vezette nyolctagú csapat a Britain’s Got Talentben tűnt fel még 2013-ban. Már a bemutatkozásuk is hatalmas siker volt, aztán szépen meneteltek a műsorban, egyre esélyesebbé és népszerűbbekké váltak, végül pedig nagy fölénnyel nyerték a brit tehetségkutatót. Az árnyékszínház tagjai világhírűek lettek, bezsebelték a 86 millió forintos fődíjat, mesés Las Vegas-i szerződést kaptak, és felléptek II. Erzsébet előtt is.

Freelusion

Ugyanebben a műsorban indult a Freelusion, a táncelemeket 3D-s látvánnyal kombináló csapat is. Kedvelték őket is, de valószínűleg nem tett jót a szereplésüknek az Attraction szintén táncos és szintén magyar produkciója, így csak az elődöntőig jutottak a Britain’s Got Talentben. Ám annyira belejöttek a külföldi versenyzésbe, hogy két évvel később, 2015-ben beneveztek az America’s Got Talentbe, ahol szintén lenyűgözték a zsűrit, amelyben Howard Stern, Heidi Klum és Mel B is tag volt. Végül a bírák döntése alapján az elődöntőben estek ki.

Face Team

Arra talán már kevesebben emlékeznek, hogy a Freelusion előtt egy évvel, 2012-ben már szerepelt egy magyar csapat a Britain’s Got Talentben: a Face Team nevű akrobatikus kosárlabdacsapat. A fiúk műsora meghódította Angliát, továbbjutottak a második körbe, és még az angol királyi család is őket nézte. Végül nem jutottak a döntőbe, szereplésük mégis siker volt, hiszen a műsor több mint 10 millió nézőt vonzott.

Király Viktor

Az Attraction mellett Király Viktornak sikerült a leginkább letennie a névjegyét egy külföldi tehetségkutatóban. A 2008-as Megasztárt megnyerő énekes az amerikai The Voice-ban próbált szerencsét 2015-ben. Bemutatkozása annyira erősre sikerült a műsorban, hogy a produkciót háttal hallagató zsűri mind a négy tagja megfordult a székében. Viktor először Adam Levine, a Maroon 5 énekesének csapatát választotta.

Több lenyűgöző szereplés után párbajoznia kellett az egyik adásban, és hiába kápráztatta el még Rihannát is a magyar énekes, egy hajszál választotta el a kieséstől. Az volt a szerencséje, hogy a szabályok szerint egy másik zsűritag ilyenkor elrabolhatja a csapatába az énekest, Gwen Stefani pedig élt is a lehetőséggel. Király Viktor bejutott a legjobb 20 közé, a top 12-be nem sikerült bekerülnie, de így is emelt fővel fejezhette be a műsort.

Mások is próbálkoztak

A Megasztárban felbukkant Talán Atilla a német Deutschland sucht den Superstarban próbált szerencsét 2016-ban. Több zsűritag lehúzta az énekest, de a Modern Talking-os Dieter Bohlennek köszönhetően továbbjutott. Bejutott a legjobb 32-be is, az élő show viszont már nem jött össze neki. Azóta viszont alakul a németországi zenei karrierje.

Egy időben úgy tűnt, a Britain’s Got Talent szinte minden évadában szerepel magyar versenyző. 2015-ben a gödöllői néptáncegyüttes, a Fricska négy igennel jutott tovább az angol tehetségkutatóban, rengetegen látták a videójukat, de a középdöntőt már nélkülük rendezték. 

A Megatánc 2006-os szériájában feltűnt Karsai Zita a német Got to Dance című tehetségkutatóban indult 2013-ban. A táncos jól szerepelt a műsorban, nehézség nélkül jutott el az elődöntőig, de a legjobb 12 közé nem sikerült bekerülnie. A zsűri és a közönség azonban méltatta az előadásait, elismerően beszélt róla Howard Donald, a Take That tagja is.

Fúrják a külföldi versenyzőket

Ám hiába voltak szép sikerek, egyáltalán nem könnyű magyarként érvényesülni egy tehetségkutató show-ban. Talán a formátum és a producerek miatt eleinte jól jön egy fellépő egy távoli országból, de ez az egzotikum később hátránnyá is válhat. Már a Face Team is megosztotta a briteket, sokan ugyanis nem nézték jó szemmel, hogy egy nem brit csapat is szerepel a show-ban. A legnagyobb internetes hírportál, a Mirror egyenesen szégyenletesnek nevezte, hogy a műsor producere és egyben zsűritagja, Simon Cowell európaivá tette a tehetségkutatót.

Az Attraction sikerének sem örült mindenki. Győzelmük után volt olyan vélemény, amely szerint az európaiak már nemcsak a munkahelyen erőltetik a britekre magukat, hanem a tehetségeik is ők akarnak lenni. Király Viktor arról beszélt az amerikai szereplése után, hogy szerinte másként kezelték, mert Magyarországon már befutott énekesnek számított. Egy olyan műsorban, amely szereti maga „kitermelni a felfedezettjeit”. Azt is elmondta, hogy az egész karrierjét tette fel arra, hogy kipróbálja magát, ami jól sült el, de hatalmas égés lett volna, ha be sem válogatják a versenybe.

Ám a nehézségek ellenére úgy tűnik, érdemes nekivágni és bízni a sikerben. Főleg úgy, hogy például az Attraction hiába próbálkozott Magyarországon, nem tudtak itthon ismertté válni, a külföldi szereplés viszont meghozta nekik a világhírt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top