Sztárok

Ha valaki ostoba, hollywoodi sztárként is könnyen csődbe mehet

Ha egy hollywoodi sztárnak jó ügynöke van, a legfontosabb tanács, amit adhat, hogy amíg jól megy a szekér, minél több pénzt félre kell tenni. Mert a könnyen jött pénz, bizony, könnyen el is tud menni, ugyanis filmsztárként nemcsak az ember jövedelme lesz jóval nagyobb az átlagosnál, hanem a kiadásai is.

Ugye te is hallottál már arról, hogy Johnny Depp hajszálnyira van attól, hogy teljesen csődbe menjen? És ugye azt is tudod, hogy Nicolas Cage azért dolgozik veszettül sokat, és vállal szerepeket hozzá méltatlan filmekben, mert a rengeteg rossz befektetése és adótartozásai miatt irgalmatlan pénzeket kell keresnie ahhoz, hogy a felszínen tartsa magát? Hogy fordulhat elő mindez olyan emberekkel, akik egy évtized alatt akár több százmillió dollárt is megkerestek az álomfizetésükkel? Hihetetlenül könnyen. Rossz és felelőtlen döntések egész sorozata vezethet odáig, hogy egy sztár a magas fizetése ellenére bajba kerüljön. Mert hiába keres valaki sok pénzt, ha még annál is többet költ…

Egy új, drágább élet

Ha egy színész nem gazdag családból jött, nagyon nehéz lehet feldolgoznia azt, hogy néhány hónap, esetleg pár év leforgása alatt csóró, napról napra élő emberből gazdaggá válik, akinek hirtelen már nem kell figyelnie azokra a mindennapi kiadásokra, melyek ezidáig meghatározták az életét. Hirtelen az ember azon kapja magát, hogy bejárása lesz a jobb társaságokba, olyan emberekkel ebédel/vacsorázik, akik korábban szóba sem álltak vele, és az utcán sem tud úgy végigmenni, hogy legalább néhányan ne ismernének rá. Ez az új élet jelentősen megváltoztatja az ember kiadásait. A repülőgépek első osztályait leszámítva el lehet felejteni a tömegközlekedést, ráadásul, ha az ember kilép a háza/lakása biztonságot jelentő falai közül, egyszerűen szigorúan tilos kétszer is ugyanabban a ruhában mutatkoznia. Ha egyfolytában gazdagok között mozogsz, nem nagyon engedheted meg magadnak a spórolást. Nagyon kevesen viselik jól, ha a környezetük spúrnak tartja őket, és ha azt látod, hogy körülötted mindenki méregdrága luxusórákat visel, előbb-utóbb biztosan te is beszerzel egyet. A sztárok image-éhez lassan már száz éve hozzátartozik a csillogás, csakhogy ezt az image-t mocskosul drága fenntartani.

A bevételi oldal

Filmsztárnak lenni nem olcsó mulatság, de szerencsére meg lehet keresni a megfelelő pénzt. Egy ügyes színész nemcsak a filmekért/sorozatokért kapott fizetéséből él, és ez még akkor is igaz, ha ez a fizetés elérheti akár a 20-25 millió dollárt egy nagyjátékfilm esetében, egy sorozatnál pedig a részenkénti egymillió dollár jelenti nagyjából a csúcsot. A legnagyobbak a filmek esetében a fix fizetés mellett még részesedést is kiharcolnak maguknak a bevételből, de ebbe a kategóriába tényleg csak maroknyian (Leonardo DiCaprio, Tom Cruise, Jennifer Lawrence, Dwayne Johnson, Will Smith, Sandra Bullock…) tartoznak, és utánuk meglehetősen nagy a szakadék. Az ügyes sztárok a fizujuk és a részesedésük mellé reklámokat is vállalnak, és ha valaki egy termék hosszú távú arcává válik (lásd George Clooney és a Nespresso vagy Kevin Costner és a Rio Mare tonhal esetét), az hatalmas pénzeket tehet zsebre. A kozmetikumok piacán a nevükkel könnyedén kiadhatnak egy saját parfümmárkát (ez még Johnny Deppnek is sikerült, akit a közhiedelemben büdösnek tartanak), és a közösségi médiás tevékenységükért is hatalmas összegeket akaszthatnak le. A 108 millió Instagram-követővel bíró Dwayne Johnson például egyáltalán nem adja ingyen a posztjait, még azoknak a filmeknek sem, amelyekben szerepel. Ha a stúdió azt akarja, hogy Johnson posztolgasson a forgatásról és a premierekről, egymillió dollárt kell hozzácsapnia a fizetéséhez.

*scroll left and haters will say it’s photoshopped. They can’t stop your shine homie #MPRraccoon #SKYSCRAPER

therock (@therock) által megosztott bejegyzés,

A nagy sztárok rengeteg ajándékot is kapnak, legyen szó ruháról, ékszerről, autóról (utóbbi kettőt főképp kölcsönbe) vagy akár nyaralásról, ráadásul a forgatások idején egy ügyes sztár olyan szerződést köt, hogy minden létező költségét a stúdióval fizettesse. Minél nagyobb név vagy, annál könnyebben veszel rá egy produkciót arra, hogy fizesse a privát számláidat. Robert Downey Jr. például a legutóbbi Bosszúállók film idején szeretett volna a saját bútorai közt élni Atlantában, ezért otthonról odaszállíttatta őket. Természetesen a Marvel költségére.

Befektetések

Hollywoodban sosem tudhatod, hogy meddig tart a karriered, és ez különösképp igaz a tévésorozatok sztárjaira. A csúcson epizódonként sok százezer dollárt is megkereshetsz, de előbb-utóbb a szériát úgyis elkaszálják, és mivel az arcod túlságosan az adott sorozathoz kötődik, könnyen lehet, hogy jó darabig nem nagyon kapsz komoly, jól fizető munkát. Ezért a jó ügynökök mindig arra biztatják az ügyfeleiket, hogy ne éljék fel a teljes jövedelmüket, hanem tegyenek belőle félre minél többet ínségesebb időkre. És ha van hozzá érzékük, akkor fektessék be a pénzüket. Ez utóbbi azonban már tud veszélyes terep lenni. Ha a sztár nem a megfelelő emberektől kap tanácsokat, esetleg elhamarkodott döntéseket hoz, könnyen azon kaphatja magát, hogy a befektetései csak zabálják a pénzt, de nem hoznak semmit. Nem árt az óvatosság. Lehet műtárgyakba és ingatlanba is fektetni, de az igazi profik saját vállalkozásokat hoznak létre. Jessica Alba például a babatermékeket áruló webshopjával és birodalmával már régen több pénzt keres, mint színészkedéssel, George Clooney-t pedig azért láthatjuk ritkán a moziban mostanság, mert eladta a pár éve vett tequilagyártó cégét, amiért két társával együtt egymilliárd dollárt kapott. Ezek után kinek van szüksége a további napi gürcölésre, igaz? Minden másra meg ott a… Nespresso.

A hasznos élősködők

Ha valaki sztárrá válik, gyorsan rá fog jönni, hogy kisebb seregnyi embert tart el a fizetéséből. Ezek egy része megkerülhetetlen, egy másik része pedig luxus, de ez is hozzátartozik a csillogó életmódhoz. Az adók befizetése után a jövedelem nagyjából húsz százaléka megy el az olyan szakmai segítőkre, mint az ügynök (ő önmagában elkér legalább tíz százalékot), az ügyvéd, a könyvelő és a PR-os.

A munkák nagyrészt az ügynökökön keresztül érkeznek, egyszerűen Hollywoodban senki sem lehet meg nélkülük (állítólag Bill Murray-nek egy darabig mégis sikerült), és ha hiszed, ha nem, egy hollywoodi sztárnak rengeteg peres ügye lehet, márpedig az ügyvédek arrafelé rendesen megkérik a pénzt a munkáért. Házi PR-osa persze nem minden sztárnak van (az egyes produkciók, amelyekhez szerződnek, mindig rendelkeznek saját PR-os csapatokkal), de azért egy bizonyos szint felett nem árt, ha az ember image-ére olyasvalaki vigyáz, akiben maximálisan megbízik.

A többiek

A fent felsoroltakon kívül egy sztárnak még tengernyi lehetősége van embereket felvenni a fizetési listájára. Nők esetében egy fodrász és sminkes az alap. Persze ők nincsenek állandóan a háznál, csak akkor jönnek, ha szükség van rájuk, de alkalmanként megkérik a pénzüket. A szolgálólány meséjének sztárja, Elizabeth Moss például azt nyilatkozta, hogy ő egy alkalomért ötszáz dollárt hagy ott a fodrászánál és a sminkesénél, és biztosak lehetünk abban, hogy nem ő fizeti a legvadabb tarifát Los Angelesben. Bizonyos sztárstátusz elérése felett könnyen azon kaphatja magát az ember, hogy szüksége van egy személyi asszisztensre, aki intézi a telefonjait, megtervezi az időbeosztását és elintézi helyette a bevásárlást. Ők jellemzően 13-20 dolláros órabérért dolgoznak, és jellemzően nem merül ki a munkaidejük napi 8 órában. Ha elég nagy sztár valaki, felmerül a biztonság kérdése is. Vagy állandó jelleggel, vagy alkalmanként, de biztos, hogy kell költeni testőrre, és nagy család esetében egy testőr még akár kevés is lehet. Egy személyi testőr éves átlagbére LA-ben hetvenezer dollár körül jár, szóval ebből mindenki levonhatja a következtetéseket.

Johnny Depp és testőre távozik egy varsói hotelből (Fotó: Profimedia)

A személyi edző is alapszükséglet lehet, ha az ember formában akar maradni, egy stylist tanácsai is aranyat érhetnek olykor, és akkor még nem beszéltünk a különféle diéta- és étkezési szakértőkről, a személyi séfekről, bejárónőkről, dadusokról és színésztrénekről. Ha a lista nem is végtelen, de rengeteg lehetőséget és elköltendő pénzt tartogat. És akkor még nem is említettem a jótékonykodást, ami Hollywood sztárjaitól már-már elvárás a média részéről. Ha a végén a sztár nem vigyáz, könnyen azon veheti észre magát, hogy hiába volt masszív a bevételi oldal, ha a kiadási oldal még annál is vaskosabbra sikeredett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top