Sztárok

5 dolog, amiért John Travolta máig menő, és másik 5, amiért elég ciki

John Travolta bizonyos értelemben még mindig sztár, és az is lesz örökre. Másfelől viszont elég aktívan tesz azért, hogy ne nagyon tudjunk felnézni rá. Megpróbáljuk megvonni egy furcsa karrier mérlegét.

John Travolta sztársága ugyan sokat kopott az elmúlt években, de a Grease-zel és a Ponyvaregénnyel a háta mögött soha nem kell félnie attól, hogy az emberek elfelejtsék. A héten a színész a Gotti című gengszterfilmmel tér vissza a magyar mozikba, mi pedig utánajártunk, miért lehet, és miért nehéz 2018-ban rajongani John Travoltaért.

+

Még mindig úgy ropja, mint fénykorában

Ha hiszed, ha nem, John Travolta már 64 éves. A testalkata persze már régóta nem olyan, mint fénykorában, de ha egyszer felraksz egy neki tetsző muzsikát, és ropni kezdi, még mindig ott van benne az a lazaság és stílus, amivel a hetvenes években a fél világot levette a lábáról. Legutóbbi a cannes-i filmfesztiválon vendégeskedett a (nálunk június 14-től látható) Gotti című filmjével, és a partiján 50 Cent is fellépett. Az egykori tánczseni, aki utoljára talán a Ponyvaregényben mutathatta meg úgy igazán, mennyire a lábában van a bugi, felment a színpadra a rapper mellé, és akkorát denszelt, hogy utána két napig erről beszélt a világ. Ha valaki 64 évesen még így ropja, az előtt le a kalappal!

Képtelen volt kimondani Idina Menzel nevét

2014-ben az Oscar-gálán John Travoltának jutott a feladat, hogy felkonferálja Idina Menzel előadását, aki a Jégvarázs betétdalát készült előadni a színpadon. Magunk sem tudjuk, ez hogyan jött össze, de végül a név, amit kimondott Adele Dazeem volt…

Egy évvel később Travolta lehetőséget kapott, hogy helyrehozza a hibáját. Ezúttal már Idina Menzel társaságában állt színpadra, sikerült kimondania az énekesnő nevét, de ezt annyira kínosan poénkodva, az énekesnő állát fogdosva hozta össze, hogy rossz volt nézni.

+

Duci háziasszonyként is elbűvölő

Sajnos Travolta nem bővelkedik mostanság a jobbnál jobb munkaajánlatokban, de ha nagy ritkán mégis megkínálják egy jobb szereppel, máig tud kiemelkedőt nyújtani. Az American Crime Story első évadában például Robert Shapiro szerepében brillírozott, de a színészi nagyságát leginkább egy 2007-ben bemutatott film mutatja meg. A Hajlakkban a sztár a főhős kislány édesanyját (!), a túlsúlya miatt önbizalmát vesztett Edna Turnbladot játszotta fantasztikus bájjal és átéléssel, és a szerepben táncolhatott és énekelhetett is, miközben a maszkmesterek zseniális munkájának és saját tehetségének hála alig lehetett ráismerni.

–                  

A világpolgár, akit nem érdekel a #metoo

Ha egy értelmesebb sztár 2018-ban sajtóeseményre megy, nem árt felkészülnie arra, hogy kapni fog zaklatásokkal és a #metoo mozgalommal kapcsolatos kérdéseket is. Ha előre átgondolja a témát, biztosan elő tud állni egy okos és semmiféle konfliktust nem okozó válasszal, de John Travoltával nem ez történt. Amikor Cannes-ban előjött a téma, a nagy Travolta azt találta mondani, hogy őt nem különösebben foglalkoztatja a #metoo, mert magára világpolgárként tekint, aki nem szokott nemek és rasszok mentén gondolkodni. Most már tudjuk, hogy ő egy túlvilági angyal, aki nem foglalkozik a halandók problémáival…

+

Övé Hollywood egyik legstabilabb házassága

Hollywoodban évtizedeken át együtt maradni valakivel egyáltalán nem hétköznapi dolog, csak nagyon kevés házasság éli túl a hírnévvel és sok pénzzel együtt járó csábításokat. Kelly Preston színésznő Travolta előtt jó pár hollywoodi nagyvaddal járt, ám miután Charlie Sheen karon lőtte (!), úgy döntött, inkább egy megbízható, rendes pasit keres magának. Ez lett John Travolta, akivel a kilencvenes évek eleje óta annyira stabil párost alkotnak, hogy kapcsolatuk túlélte még fiuk pár évvel ezelőtt bekövetkezett halálát is, és Preston még akkor sem hagyta el a férjét, amikor Johnt több férfi is szexuális zaklatással vádolta.

John Travolta és felesége, Kelly Preston a Despierta América című show-műsorban

A szcientológia

John Travolta nemrég Cannes-ban, az életműdíja kapcsán tartott beszélgetésen elárulta, hogy a boldogsága egyik titka a világszerte hevesen támadott Szcientológia Egyház. A szcientológusok rossz hírnevével egy ennél sokkal-sokkal hosszabb cikket is meg tudnánk tölteni, így ebbe most nem mennénk bele mélyebben, de elég nagy gondot jelent önmagában az is, ha egy ekkora sztár egy ilyen vitatott egyház reklámarcává válik. Rossz nyelvek szerint a szcientológusoknak köszönhető az is, hogy Travolta és Preston titkolták, hogy fiuk, Jett autizmussal született, és csak a srác halála után négy évvel beszéltek először a dologról, egyházuk ugyanis igen „érdekesen” áll a betegségekhez.

A szcientológiához kötődik Travolta egyik legnagyobb bukása is. A Háború a Földön című szcientológus sci-fi annak idején durván földbe állt, és amikor nemrég Cannes-ban erről kérdezték, Travolta képes volt azt a választ adni, hogy „Picassónak is voltak olyan szkeccsei, amiket nem tudott eladni, és nem voltak olyan népszerűek, mint a többi műve”. Szerény fickó.

+

Pilótaengedélye van, és nem fél használni

Travolta 22 éves korában kapta meg a pilótaengedélyét, amit rendszeresen használ is. Persze nem utasokat szállít New York és Los Angeles között, hanem elsősorban saját magát és családját, ugyanis a birtokán ott lapul egy Boeing 707-es, aminek a kifutópályája pont a ház bejáratánál ér véget. Emberünk tehát úgy parkolhatja le a repülőjét a háza előtt, mint más az autóját. Szupergazdagnak lenni azért nem olyan rossz dolog.

Travolta otthona a két magángépével és kifutópályával

–             

Láthatóan nem viseli jól az öregedést

Hollywoodi sztárként különösen érzékenyen érinti az embert az idő múlása, de persze akadnak néhányan, akiknek sikerül megbarátkozni a gondolattal, hogy nem halhatatlanok. John Travolta nem tartozik közéjük. A sztár már régóta festi a haját – sajnos elég gyakran túl sötét, a természetestől fényévekre eső hajszínt választva magának –, és a plasztikai sebészekkel is jó kapcsolatot ápol, aminek köszönhetően a bulvársajtóban gyakran jelennek meg róla az „Alig lehet ráismerni a Ponyvaregény sztárjára” jellegű cikkek.

+

Tudja, hogy a Grease tette őt naggyá, és máig hálás ezért

El tudod képzelni, hogy Robert Pattinson vagy Dakota Johnson húsz év múlva felmegy a színpadra egy közönségtalálkozón, és felkonferálja az Alkonyat vagy A szürke ötven árnyalata első részét? Aligha. Ha az ember egy fiatalok körében népszerű ponyvafilmmel fut be, azt később, a karriere csúcsán járva már szokás a szőnyeg alá söpörni, de Travolta egyáltalán nem tesz így. Pár éve például a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon magam is láthattam, ahogy jókedvűen vezette fel a Grease szabadtéri vetítését, és máig örömmel válaszol a filmmel kapcsolatos kérdésekre, sőt a rajongói teóriák megvitatásába is örömmel belemegy. Tudja, hogy a filmnek köszönheti a sikerét, és ezért máig hálás, a rajongók meg neki hálásak ezért.

A Grease feltámasztásánál nagyobb bűnt nehéz elkövetni

Egy fokig persze rendben van az ősrajongók kiszolgálása, de amikor néhány éve emberünk összefogott Grease-béli szereplőtársával, Olivia Newton-Johnnal, hogy egy közös albumot (!) adjanak ki, az azért már sok volt a jóból. A This Christmas címre keresztelt lemez óriásit bukott, hiszen alig negyvenezer darab kelt el belőle, az albumhoz készült I Think You Might Like It című családi videoklip pedig megmutatta, hogy sokkal jobb lett volna méltósággal megöregedniük a résztvevőknek, mint önmaguk viaszbábu-paródiájává válni. Meghallgatásra csak a legbátrabbaknak ajánljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top