Sztárok

Siker, csillogás, drogok, válás, újrakezdés – bemutatjuk Douglaséket

Apa és fia fiatalon Hollywood igazi dúvadjai voltak, akik jelentős hatalommal bírtak a filmiparban, és arra nincsenek szavak, hogy a nők mennyire odáig voltak értük. Idősen a rosszfiúk családcentrikus, konzervatív fickókká váltak, és nagyon kevesen vannak olyanok, akik ne kedvelnék Douglaséket.

Ha Kirk Douglas nem változtat nevet egészen fiatalon (mielőtt bevonult volna katonának a II. világháborúban), akkor ma Issur Danielovitchnak hívnák, és egészen biztosak lehetünk abban, hogy ezzel a névvel sosem lett volna sztár belőle. A szülei fehérorosz bevándorlók voltak, de ő már az Egyesült Államokban, Amsterdam városában látta meg a napvilágot. Mélyen konzervatív családba születve egyáltalán nem volt kitaposott az út a fiatal Issur előtt: az angol nyelvet is a házuk falain kívül kellett rendesen megtanulnia, mert odahaza jiddisül beszéltek egymással, ezzel is ápolván a zsidó gyökereiket.

A rokonok azt szerették volna, hogy a kis Issurból rabbi legyen, de ő ez ellen olyan hevesen tiltakozott, hogy letettek a tervükről. A családi nyomás miatt a vallással is ellentmondásos viszonya volt: idősebb korában, a kilencvenes évek elején vált csak igazán vallásossá. A családja szegény volt, és Kirk eleinte csak a kiemelkedő birkózótehetségével tudott kitűnni, de szerencsére egy New York-i látogatásán a színészi tehetségére is felfigyeltek. Pénze nem lett volna a színészképzésre, viszont elnyert egy ösztöndíjat, ami meghatározta a későbbi sorsát. Az életében két fontos ismeretsége is ebből az időből származik. Az egyik osztálytársa Lauren Bacall volt, akivel annak idején randiztak párszor, és ő segített Douglasnek a színészi karrierje beindításában, a másik pedig Diana Dill, aki később Kirk első felesége és leghíresebb gyermekének, Michaelnek az édesanyja lett.

kirk douglas sztár

Már gimnazista korában is szívdöglesztő volt (Fotó: Pinterest)

Két évtized a csúcson

1941-ben, 25 évesen vonult be katonának, és három évvel később szerelték őt le a harctéri sérülései miatt. Közben eltávon arra is maradt ideje, hogy megházasodjon: 1943-ban vette el Diana Dillt, akitől első két gyereke, Michael és Joel született. Ez a házasság nem tartott túl sokáig: ’51-ben már beadták a válókeresetet. Sokáig nagyon úgy festett, hogy Douglasből nem film-, hanem színházi színész lesz, hiszen első sikereit a színpadon aratta, és ha nincs Lauren Bacall, könnyen lehet, hogy ez így is maradt volna. Amikor Hal Wallis rendező a férfi főszereplőt kereste a Martha Ivers furcsa szerelme (1946) című filmjéhez, Bacall az ismerősét ajánlotta be, aki a meghallgatáson el is nyerte a szerepet. A film már csak azért is izgalmas, mert az egész életében kemény, határozott férfiakat alakító Douglas itt még egy kifejezetten gyenge embert játszott.

A kemény fiús image-ét az 1949-es A bajnok című filmjében szerezte, és a karrierje végéig ki is tartott mellette. A film hat Oscar-jelölést kapott, és ennek köszönhetően Kirk Douglas úgy fordulhatott rá az ötvenes évekre, hogy már igazi sztár volt. Persze a színész teljes filmográfiáján nem fogunk végigmenni, hiszen közel száz mozit forgatott. Az ötvenes és hatvanas években volt a csúcson, amikor két hatalmas sikerű filmet (A dicsőség ösvényei, Spartacus) is forgatott Stanley Kubrickkal, A nagy karnevál című filmjével pedig azt is bizonyította, hogy nem fél a vásznon eltávolodni a hősszerepektől és negatív karakterként feltűnni. Színészi csúcsteljesítményének A nap szerelmese című filmjét tartják, ahol Vincent Van Goghot játszotta el elemi erővel. Az Oscar-jelölés jött is érte, a díj azonban nem: az Akadémia évtizedekkel később próbálta őt kárpótolni a tévedéséért egy életműdíjjal.

Kirk Douglas második feleségével, Anne-nal és két fiukkal, Erickel és Peterrel Monacóban. (fotó: pinterest)

A sztár és a producer

A nap szerelmese más szempontból is meghatározó volt az életében. Itt ismerte ugyanis meg második feleségét, Anne Buydens producert, akivel már 1954-ben összeházasodott, és máig együtt vannak. Ekkorra már vagyonos ember volt, és rengeteg pénzzel támogatta szüleit és hat lánytestvérét. A legenda szerint a dühös, intenzív stílusát leginkább annak köszönhetjük, hogy a színész egy életen át bizonyítani akart édesapjának, aki nem tartotta férfias munkának a színészkedést.

Douglas azon sztárok egyike volt, aki nem elégedett meg azzal, hogy játszhatott egy filmben, ő ennél nagyobb kontrollt akart a munkái felett. Ennek is köszönhető, hogy harminc filmjében dolgozott producerként, és két alkalommal a rendezéssel is megpróbálkozott. A producerkedése indította be fia, Michael karrierjét is. Amikor a hetvenes évek elején a színházban nagy sikerrel játszotta a Száll a kakukk fészkére főszerepét, gyorsan megszerezte a megfilmesítési jogokat is. Csakhogy rá kellett jönnie, hogy a filmvásznon már túl öreg lenne ahhoz, hogy eljátssza a főszerepet, így inkább lepasszolta a jogokat a fiának, hogy kezdjen vele valamit. Az akkoriban még színészként nem túl ismert Michael megszerezte a főszerepre Jack Nicholsont, rendezőnek szerződtette Milos Formant, a többi pedig már film- és Oscar-történelem.

Siker, csillogás, drogok, válás

Bár Kirk Douglasnek négy fia volt, közülük csak Michael követte apját a színészkedésben, de a többiek is közel maradtak a showbusinesshez. Joel és Peter producerként, míg Eric stand up komikusként dolgozott. Utóbbi srác sokáig a család fekete báránya volt. Jó néhány alkalommal letartóztatták, legtöbbször valamilyen droggal kapcsolatos ügylet miatt. ’99-ben majdnem végzetes túladagolása volt, de nem tanulta meg a leckét: öt évvel később, 2004-ben halt meg ugyanezen okból kifolyólag.

Apjuk sikereit egyedül Michael tudta megismételni, aki a San Francisco utcáin című sorozattal alapozta meg a hírnevét Hollywoodban, a nyolcvanas években pedig olyan filmekkel vált világhírűvé, mint A smaragd románca, a Végzetes vonzerő vagy a Tőzsdecápák. Utóbbiért Oscar-díjat is kapott. A rendezők azt tartják az erősségének, hogy kiválóan tud morálisan erősen megkérdőjelezhető karaktereket játszani úgy, hogy közben mégis megőrzi a nézők szimpátiáját. Ezt a karaktertípust járatta csúcsra legnagyobb sikerfilmjében, az Elemi ösztönben is, pedig akkoriban válságban volt. Drog- és alkoholfüggősége miatt ment elvonókúrára, és a PR-osai azzal próbálták tompítani az ügyet, hogy azt állították, Michael Douglas szexfüggő. Ez sokkal jobban passzolt az Elemi ösztön után kialakult image-éhez, mint az alkoholizmus. Első házassága Diandra Lukerrel is ekkortájt ment csődbe. Első fia, Cameron édesanyjától 1995-ben vált el, és mivel nem kötöttek házassági szerződést, ez egy borzasztó drága válás volt: a hírek szerint Diandra 45 millió dolláros fájdalomdíjjal, elegánsan távozhatott.

túl nagy család Cameron Douglas Kirk Douglas Diana Douglas Michael Douglas 2003

Cameron Douglas (b), Kirk Douglas, Diana Douglas és Michael Douglas (j) a Túl nagy család című film bemutatóján 2003-ban (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Egy baleset és egy betegség

Douglas 1999-ben ismerte meg második feleségét, Catherine Zeta-Jonest, aki az olyan filmeknek köszönhetően, mint a Zorro álarca vagy a Briliáns csapda épp nagyon felfutóban volt Hollywoodban. Szerelem volt első látásra, két gyermek, egy fiú és egy lány is született belőle, és most nagyon úgy tűnik, hogy édesapjához hasonlóan Michaelnek is másodjára sikerült megtalálni az igazit. Pár éve ugyan arról cikkezett a sajtó, hogy külön költöztek, de szerencsére sikerült rendezniük a konfliktusaikat, és ma már ismét szent a béke a famíliában.

Michael nemcsak a szerelemben, hanem a politikában és a jótékonykodásban is édesapja nyomdokába lépett. Mindketten elkötelezett demokraták, és mindketten rendkívül fontosnak tartják a jótékonykodást. Ez olyannyira igaz, hogy Kirk már eddig is több tízmillió dollárnyit ajándékozott el a vagyonából, és a hírek szerint a végrendeletében az áll, hogy miután meghalt, a teljes vagyona jótékony célokra megy el.

 Apja 1991-es, súlyos helikopter-balesete és öt évvel későbbi szélütése óta Michael a szokásosnál is több időt tölt Kirkkel, de nem mindig csak az öregnek volt szüksége támogatásra. Amikor Michael Douglast 2010-ben torokrákkal diagnosztizálták, nemcsak a felesége, Catherine, hanem apja, Kirk is támogatta a gyógyulás felé vezető rögös úton. Az esélyei nem voltak túl jók, ő mégis megcsinálta. Fennállt a veszélye, hogy ha meg is gyógyul, a műtét miatt könnyen elveszítheti jellegzetes orgánumát, de ez szerencsére nem következett be.

Túl nagy család

A família nagy pillanata 2003-ban következett be. Bár Kirk (aki szabadidejében blogolni [!] szokott) és Michael nem arról volt híres, hogy ők ketten együtt filmeznének, a Túl nagy család című vígjáték kedvéért összefogtak, ráadásul bevették harmadiknak Michael első házasságából született fiát, Cameront is. A film szépen mutatta be, milyen összetartó család Douglasék, és ez még úgy is látszott, hogy nem önmagukat alakították. A gond csak az, hogy a film ezenfelül más erényt sajnos nem tudott felmutatni, így a família home videója nem túl sok nézőt érdekelt.

Michael fia, Cameron itt még harmóniában volt az őseivel, de később ez alaposan megváltozott. Drogügyei miatt többször is összetűzésbe került a rendőrséggel, és ez később egy hétéves börtönbüntetésben csúcsosodott ki. 2016-ban szabadult, azóta állítólag tiszta életet él, és egy filmes gyártócégnél helyezkedett el. Ha belőle nem is lesz már akkora sztár, mint az apjából és a nagyapjából, azt ne zárjuk ki, hogy Michael és Catherine két fiatalabb gyereke még könnyedén folytathatja a családi hagyományt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top