Sztárok

Miért élnek túl minden botrányt a királyi frigyek?

Sokak szerint nem vár boldog élet Harry hercegre és újdonsült feleségére, Meghan Markle-re. Állítják: válóok lehet az eltérő családi háttér, a másféle neveltetés és kultúra, az exszínésznő extrovertált személyisége. Ha ne adj' Isten így is lenne, abban biztosak lehetünk, hogy nem Meghan lesz az, aki beadja a válókeresetet, legfeljebb Harry. Történelmi példákon mutatjuk be, hogy miért.

Lássuk be, minden királyi házasság olyan látványos esküvővel kezdődött, mint Harry herceg és Meghan frigye, és jó pár közülük megreccsent, vagy rosszabb esetben:

válással ért véget.

Akik túlélték a balhét

XVI. Károly Gusztáv svéd királyról 2010-ben jelent meg egy botránykönyv Károly Gusztáv, a kelletlen uralkodó címmel. Ebben azt írták, hogy az uralkodónak 14 éven át viszonya volt az Army of Lovers popzenekar volt énekesnőjével, Camilla Henemarkkal.

A hölgy elismerte a viszonyt, részletesen ecsetelte hol, mikor találkoztak, és beszámolt arról is, hogy bizony nem mindig csak ő szerette a királyt – utalt ezzel édes hármasokra. Károly Gusztáv egy sajtótájékoztatón azt mondta a viszonyról, hogy rég történt, noha úgy tudni, majd másfél évtizedig tartott, és így Szilvia királynénak is tudnia kellett róla. Ő mégis a férje oldalán maradt.

Belga? A balga. 

Hasonlóan nem adta be a válópert a volt belga királyné, Paula sem, pedig oka lett volna rá: kiderült, hogy férje, II. Albert, aki 2013-ban mondott le a trónról fia javára, lányt nemzett a szeretőjének. Delphine Boël már ötvenéves, a királynénak tehát öt évtizede lett volna arra, hogy kitegye férje szűrét – de nem tette.

Temperamentumos hűség

Zsófia volt spanyol királyné is mindig hűségesen támogatta férjét, habár I. János Károly nem volt éppen a hűség mintaképe: két hosszú szerelmi viszonyát is tényként kezelik az Ibériai-félszigeten. Egy bizonyos Barbara Rey (micsoda véletlen, a rey spanyolul királyt jelent! ) 1970-ben Miss Spanyolország lett, majd a Miss Worldön is képviselte hazáját, aztán a király szeretője lett, aki egyengette színésznői és műsorvezetői karrierjét. És ha ez nem lenne elég: a nő hallgatásáért (erről nemrég bizonyítékok kerültek elő) az egymást követő kormányok egy luxemburgi bankon keresztül egy offshore számlára utaltak Barbarának egymilliárd forintnyi pénzt. 2012-ben pedig A játszma vége című könyv írt először arról, hogy János Károlynak hosszú éveken át viszonya volt egy nála harminc évvel fiatalabb német hercegnővel, Corinna Zu Sayn-Wittgensteinnel, akinek a volt uralkodó az évek során egy madridi luxusvillát és más javakat bocsátott ingyenesen a rendelkezésére.

Ezenkívül pár éve egy spanyol pincér és egy belga házvezetőnő is azzal vádolta meg a királyt, hogy papának kellene szólítaniuk.

A két ember nem sokkal korábban ismerte meg egymást, az interneten találkoztak, majd DNS-vizsgálatot csináltattak, amelynek alapján 91 százalékig biztos, hogy azonos apától származnak. S hogy miért gyanakodtak erre? Nos, mind a belga pincérnek, Albert Solának, mind „féltestvérének”, Ingrid Sartiau-nak még gyermekkorukban árulta el édesanyjuk, hogy az apjuk a spanyol király, János Károly. A volt király felesége, Zsófia szemrebbenés nélkül eltűrte mindezt, és soha nem gondolt a válásra.

Hogy a három királyné miért nem adta be a válókeresetet, arra a magyarázat rém egyszerű: ők beházasodtak a svéd, belga és spanyol uralkodócsaládba; ha elváltak volna, ugyan szép pénzösszeggel léptek volna le, de oda lett volna a rang, a befolyás, a megszokott élet, és a gyermekeik felügyeleti jogát is biztosan elveszítik. Egyszerűen nem volt értelme a váláson gondolkodniuk, és hát hova mehettek volna, milyen élet várt volna rájuk? Maradtak, és méltósággal viselték sorsukat, sőt talán meg is bocsátottak uraiknak.

juan carlos Barbara Rey zsófia király királyné spanyos király szerető házasság

A koronázatlan király feleségével, Zsófiával és a szerető (j), Barbara Rey (fotók: getty images)

Akik viszont nem tűrtek

Beszéljünk az ellenpólusról is, akik a bíróság elé léptek: a monacói Stéphanie hercegnő a saját testőréhez ment férjhez 1995-ben, két gyermekük is született, aztán Daniel Ducruet-t lefényképezték, amint szeretőjével egy medence partján szeretkezik. Stéphanie azonnal elvált. 2003-ban újra férjhez ment, de a portugál Adans Lopez Perez is egyévnyi házasság után, 2004-ben ment a levesbe.

stéphanie hercegnő monaco szerető Daniel Ducruet

Stéphanie hercegnő és Daniel Ducruet (fotók: getty images)

Elena spanyol infánsnő, János Károly király idősebbik lánya 1995-ben ment nőül Jaime de Marichalar bankárhoz, 2010-ben azonban a hercegnő kezdeményezte a válást, mert a férfi megcsalta őt.

elena infánsnő Jaime de Marichalar szerető

Elena infánsnő és Jaime de Marichalar (Fotók: getty images)

És ott van Magdolna svéd hercegnő, aki még idejében rájött, hogy vőlegényének szeretője van, így az esküvő előtt, 2010-ben kitette a szűrét Jonas Bergstrom ügyvédnek.

Magdolna a botrány után 2013-ban hozzáment Christopher O’Neillhez. (Fotó: Anna Lu Lundholm/WireImage via Getty)

A norvég király lánya, Márta Lujza hercegnő 2002-ben ment feleségül Ari Behn íróhoz, és három lányt szült neki. Két éve jelentették be, hogy a hercegnő elindította a válást.

Ari Behn márta lujza hercegné svéd királynő

Ari Behn és Márta Lujza 2011-ben (Fotó: Nigel Waldron/Getty Images)

A luxemburgi nagyherceg harmadszülött fia, Lajos herceg 12 évnyi házasság és két kisfiú születése után 2017 januárjában kezdeményezte a válást feleségétől, Tessy hercegnőtől. Bár akkor még nem sejtette senki, hogy mi áll a tönkrement frigy hátterében, a titok hamar kiderült, pár hét múlva a hercegnő ugyanis Londonba költözött egy férfihoz.

luxemburgi lajos herceg tessy hercegnő királyi család válás

Itt még boldog (?) családként (Fotó: tumblr)

Végtelen hosszú…

A sort lehetne folytatni Harry herceg rokonságával is. Apja, Károly herceg azután kezdeményezte a válást, hogy tőle különélő felesége, Diana hercegnő egy tévéinterjúban kiteregette a családi szennyest.

Harry nagybátyja, András herceg pedig elképedve nézhette azokat a képeket, amelyeken különélő felesége a lányai jelenlétében szeretkezett pénzügyi tanácsadójával: nem csoda, hogy elváltak; Harry nagynénje pedig akkor vált el első férjétől, Mark Phillips kapitánytól, amikor kiderült, a férfinak gyereke született egy új-zélandi nőtől. Innen is látszik: a Buckingham-palota sem olyan makulátlan, mint sokan hinnék. 

andrás herceg királyi család sarah ferguson válás szerető

András herceg és Sarah Ferguson (Fotók: getty images)

Az elvált királyi főkre egy dolog jellemző: mind maguk kezdeményezték a válást. Vesztenivalójuk nem volt: mivel ők beleszülettek az uralkodóházakba, így a válás után is megmaradt a rangjuk, az állami apanázsuk és a megszokott életformájuk. Tudták, hogy van annyi befolyásuk, hogy válóper esetén a gyerekeket nekik ítélik majd. A volt párjuk pedig némi pénzzel, de inkább üres zsebbel, rangot és kapcsolatokat elvesztve új életet kezdhetett távol a paloták luxusától.

Mi lenne, ha? 

Abban az esetben, ha (de reméljük, nem kerül rá sor) Harry és Meghan elválnának, láthatjuk, ki veszítene többet:

Meghan, aki tulajdonképpen mindent, azaz karriert, otthont, hazát feladott azért, hogy hercegnő lehessen.

De a történelmi példák alapján: ő sosem kezdeményezné a válást. Azt csak Harry „teheti”. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top