Sztárok

Csak ki ne derüljön, hogy a híradósok is emberek – szabályok, amikről eddig nem hallottál

Mit tudhatunk a magyar híradósokról azon kívül, hogy naponta felolvassák nekünk a híreket? A kertévék legkevésbé bulvárkompatibilis szereplői is kilépnek olykor a hírolvasás keretei közül, de mit engednek ilyenkor látni magukból?

Sokáig a híradós szakma szent és sérthetetlen volt. A hírolvasás végtelenül komoly munkának számított, a hírigazgatók pedig foggal-körömmel védték híradósaik image-ét. Míg a kertévék többi ismert arcát rotációban dobálták egymás között a műsoraikban, addig a híradósok jobbára megmaradtak a hírolvasásnál, és csak elvétve volt lehetőségük arra, hogy a csatorna valamely másik műsorában is feltűnjenek, ha pedig mégis ez történt, főnökeik nagyon gondosan megválogatták, milyen műsorokba engedik el őket. Hogy ennek mi az oka? Pusztán annyi, hogy nem egyszerű komolyan venni olyasvalakit hírolvasás közben, aki fél órával a híradó után már tojásokat dobál a fejére egy vicces, vagy legalábbis annak szánt műsorban, vagy épp egy távoli trópusi szigeten panaszkodik a szúnyogcsípéseire és derül ki róla, hogy röhejesen fél a pókoktól. Márpedig a komolyság és a hitelesség elengedhetetlen olyankor, ha épp egy tömegbalesetről, terrortámadásról vagy más jellegű tragédiáról kell beszámolni.

Ha a falu bohócától hallod a hírt, lehet, hogy nem veszed komolyan, ha azonban a polgármester mondja neked, jó eséllyel jobban odafigyelsz. Így működik ez a televíziózásban is. Legalábbis sokáig így működött.

A híradósok és a bulvár

A határ a hiteles és nem hiteles hírolvasó között nagyon vékony, és nehéz fenntartani, hogy a híradós mindig a vonal jó oldalán legyen. A helyzet már csak azért sem egyszerű, mert a nézők igénylik, hogy ne pusztán egy hírolvasó robottól hallják az információkat esténként, hanem egy kicsit megismerjék a hírolvasó emberi oldalát is. Nem véletlen, hogy például az RTL Klub Híradójában Szellő István és Erős Antónia időnként játékosan poénkodik egymással: a műsor szerkesztői és a két híradós így szerették volna oldani a híradójuk komolyságát, egyúttal szimpatikusabbá és emberibbé téve a két hírolvasót.

Persze olykor a dolog kissé döcögősen megy, és érezhető, hogy egy-egy előre megírt poént kell előadniuk, amivel el kell hagyniuk a komfortzónájukat, de a legtöbbször jól abszolválják a feladatot.

A két nagy kertévé hírműsorai közül egy ideje már az RTL Klubé számít a konzervatívabbnak. Bár Szabados Ágnest például ritka kivételként elengedték A konyhafőnök VIP verziójába szakácskodni, továbbra sem jellemző, hogy hírolvasóik a könnyedebb műfajokban próbálgassák szárnyaikat.

Ezzel szemben a TV2 hozzáállásában már abból is látszik a különbség, hogy hírolvasóik javát eleve bulváros magazinműsorokból szerződtették. Marsi Anikó és Gönczi Gábor például régi fókuszos arcok, míg Váczi Gergő az Aktív, a Magellán és a Mokka kamerái előtt edződött, és sosem kellett a szomszédba mennie egy kis kamerák előtti bohóckodásért. A TV2 pont Gönczivel ment a legmesszebbre, akit A nagy duett című adásban futtatott meg, aminek kifejezetten célja, hogy a résztvevői ország-világ előtt csináljanak hülyét magukból, és a hírolvasó bele is állt rendesen. Amikor az Egy bolond százat csinál című dalt énekelte partnerével, Erdélyi Tímeával, egyszerűen nem lehetett nem arra gondolni, hogy ezt pont a sokszor kritizált Tények híradósaként teszi. Ha mi nem gondoltunk bele, azért például Kasza Tibi ebben segített: minden alkalommal felhozta, hogy nehéz lesz az előadás után komolyan venni Gönczit. 

Bulvárt csak mértékkel

A híradósokat a szokottnál erősebben őrzik a csatornák PR-osai. Nem vehetnek részt akármilyen médiaeseményen, nem adhatnak akárkinek interjút, sőt még az sem mindegy, hogy milyen témáról nyilatkoznak. A megjelenés előtt alaposan ellenőrzik minden leírt szavukat, és ha úgy érzik, hogy a megjelent anyag valamilyen szempontból nem illik ahhoz a képhez, amit ők a hírolvasóikról közölni akarnak, simán letiltják a megjelenést. E sorok szerzője is tapasztalta már ezt, amikor egy interjúját a csatorna cenzorai túl könnyed hangvételűnek gondoltak, és ezért nem járultak hozzá a megjelenéshez. Pedig például a kötelező frizuraváltás inkább csak érdekesség, mintsem komoly titok, hiszen látható a képernyőn is.

Pont a fentiek miatt jellemző, hogy a legtöbb híradóssal már csak azután lehet igazán izgalmas interjúkat olvasni, miután felmondtak a munkahelyükön, épp ezért már teljesen őszintén, PR-os kötöttségek és felügyelet nélkül tudnak arról mesélni, milyen volt dolgozni és élni a színfalak mögött. Ha megszólalnak, jellemzően a munkájukról mesélnek, és jó magyar hagyományhoz híven engedélyezett meg a nagyobb léptékű családi események (születés, házasság, évforduló stb.) bemutatása a hazai bulvárlapokban, ugyanakkor azt is engedélyezni szokták nekik, hogy egy-egy számukra fontos ügyet felkaroljanak, és a nyilvánosság előtt képviseljék. Erős Antónia például gyakran hívja fel az emberek figyelmét a cukorbetegség kialakulásának veszélyeire, melyben maga is érintett, míg Szabados Ágnes a könyvolvasás népszerűsítésével foglalja el magát.

Amit lehet, és amit nem lehet

Persze általános szabály nincs arról, hogy mit lehet és mit nem lehet egy híradósnak, ez mindig inkább az adott csatorna hírigazgatójának döntésétől függ.  Valószínűleg azért is érezhetjük úgy, hogy a Tények hírolvasói erősebben vannak jelen a bulvárban, mert hírigazgatójuk, Kökény-Szalai Vivien maga is a bulvár felől (Story, Best stb.) érkezett, míg az RTL-es Kotroczó Róbert sokkal inkább a klasszikus híradózás felől közelíti meg a szakmát. Persze az adott korszak igényeihez is igazodnak a hírigazgatói döntések. Míg 2000-ben Erős Antóniáról még pikáns képek jelenhettek meg az azóta már megboldogult FHM magazinban, ma már ez a hírolvasók esetében teljesen elképzelhetetlen lenne. Régebben valószínűleg bármelyik híradóst azonnal elbocsátották volna, ha a parlamenti választások előtt arról beszél nyilvánosan, hogy kire fog szavazni, áprilisban a TV2 képernyősei gond nélkül, szervezetten tették meg ezt, láthatóan a csatorna vezetőségének egyetértésével.

Erős Antónia az FHM címlapján

Ma már az is teljesen természetes, hogy egy hírolvasó jelen legyen a közösségi médiában is, de láthatóan a többség számára ez inkább amolyan kötelező, a saját brandjüket építő plusz, mint olyan tevékenység, amit valóban élveznének. Kivétel ez alól a TV2-s Váczi Gergely és az RTL-es Szabados Ágnes, akik láthatóan nemcsak a kötelező minimumot hozzák a nyilvános oldalaikon, hanem időt és energiát nem spórolva tolják a kontentet követőiknek. Persze fürdőruhás, szexi képeket azért ne nagyon várjunk: egy híradós image-ébe ez már nem férne bele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top