Sztárok

Engedélyezte a királynő Harry herceg esküvőjét

A szertartás május 19-én lesz Windsorban.

Jóváhagyta Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét a brit uralkodó. Az idén 34 éves Harry herceg – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – és a 37 éves amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be. Az esküvő május 19-én, vagyis jövő szombaton lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián.

A Buckingham-palota – a királynő első számú londoni hivatala és rezidenciája – vasárnap közzétette a finom kidolgozású pergamenre cirkalmas, régi angolsággal írt, kézírásos jóváhagyó okmányt, amelyet a 92 éves uralkodó saját kezűleg írt alá, és pecsétjével is ellátta.

Az engedély – hivatalos nevén az Instrument of Consent – korántsem puszta formalitás, a királyi házasságokat szabályozó brit törvény ugyanis kimondja, hogy a trónutódlási sor első hat helyén álló hozzátartozók házasságát az uralkodónak előzetesen jóvá kell hagynia. Harry herceg jelenleg éppen a hatodik helyen áll a trónöröklési listán, amelyen Károly trónörökös, utána Harry bátyja, Vilmos herceg, majd Vilmos és hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő három gyermeke, az ötéves György herceg, a háromesztendős Charlotte hercegnő és az áprilisban született Lajos herceg foglalja el az első öt helyet.

Eddig sem volt mindazonáltal kétséges, hogy II. Erzsébet királynő jóváhagyja Harry és Meghan Markle frigyét. Ennek első biztos jele volt, hogy a királynő november elején, az eljegyzés bejelentése előtt teán fogadta Harryt és barátnőjét a Buckingham-palotában. Az udvari protokoll alapján az uralkodó csak olyan házastársjelölteket fogad, akiknek személyét elfogadja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top