nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Sztárok
15 éve hunyt el Muráti Lili, akinek szerepeiről még Hollywoodban is csak álmodozhatnak

15 éve hunyt el Muráti Lili, akinek szerepeiről még Hollywoodban is csak álmodozhatnak

Ha elidőzünk az 1930-as, 40-es évek dívájának, Muráti Lilinek a fotóin, akár egy mai színésznő divatos képeinek is gondolhatnánk a felvételeket. Tele volt eleganciával, olyan kisugárzása volt, amely csak nagyon kevés hírességben található meg. És pont úgy titkolta a korát, mint sok mai kolléganője.
Avatar
Gloria
f Ajánlom

Muráti Lili élete tele volt titokkal és rejtéllyel. Jó néhányról pedig ő maga gondoskodott, rögtön azután, hogy híres lett. A színésznő születési anyakönyvi kivonata ugyanis megsemmisült a háborúban, így annak érdekében, hogy fiatalabbnak állítsa be magát a szakmájában, azt mondta, hogy 1914-ben született. Erre azonban elég kevés az esély, a szakemberek úgy gondolják, hogy vélhetőleg 1911-ben vagy 1912-ben született Nagyváradon. Muráti Lili olyan szerepeket kapott a 30-as és a 40-es években, amelyek még most is ritkaságszámba mennek a mozikban, pláne igaz volt ez akkoriban.

Romantikus naivák helyett ő volt a határozott, ha kell, kacér, de nagyon is tudatos nő.

Olyan karakterekkel találták meg a direktorok, amelyek nem igazán voltak divatosak akkoriban, éppen ezért volt üdítő látni Murátit olyan nők bőrébe bújva, akik minden helyzetben képesek feltalálni magukat.

Fotó: Slágermúzeum

Csúnya lányként lett sikeres Muráti Lili

Bár már korábban is számos darabban szerepelt, a sztárságot az 1935-ös Csúnya lánynak köszönhette. Nemcsak a korábban említett ritkaságnak számító szerepeivel és személyiségével, de különleges ruháival is felhívta magára a figyelmet. Ahogyan tíz éve Lady Gaga húsruhájáról cikkeztek a lapok, úgy a 30-as és a 40-es években Muráti Lili ruhatára volt a téma a hölgyek körében. Bátran hordott kicsit merészebb, játékosabb, kócosnak tűnő frizurát, ezzel is egyfajta kacérságot, ha úgy tetszik, bujaságot kölcsönzött a megjelenésének.

Magánélete is bőven adott okot a pletykálkodásra. Sokan ugyanis biztosra vették, hogy Muráti Jávor Pál felesége lesz egyszer.

Bár tény, hogy a színésznő saját bevallása szerint az összes kollégája közül Jávor Pált szerette a legjobban, akivel a szerelmi jelenetekben mindig szívből csókolózott, de végül nem ő lett a férje, hanem az író, színházigazgató, forgatókönyvíró és filmrendező Vaszary János. Vaszary számára Muráti Lili volt maga a múzsa, így rengeteg olyan szerepet írt, amelyet a kissé temperamentumos, erős feleségének szánt.

Muráti Lili neve szitokszó lett

Muráti már a háború alatt is nyíltan vállalta jobboldali beállítottságát, ami miatt 1945 után nyilasszimpatizánsnak bélyegezték, ezért férjével együtt külföldre menekültek. Elmondásuk szerint Ausztriában úgy élték túl a mezítlábas menetelést, hogy koldultak, és adományokat kértek a helyiektől. A férj naplójában írta meg menekülésük történetét. Többször is elfogták őket az oroszok, volt, hogy inkább a halált kívánták. Muráti pedig összeomlott, amikor arról a rémhírről értesült, hogy Jávort kivégezték. Végül 1947-ben telepedtek le Spanyolországban, Madridban. Miután elhagyták Magyarországot, minden vele kapcsolatos hírt betiltottak. Nevét nem lehetett leírni, filmjeit nem játszhatták többé a mozik. A színésznő alig több mint 6 hónap alatt tanult meg spanyolul, és férjével saját társulatot alapítottak kint. Számtalan spanyol filmben játszott főszerepet, egy alkalommal pedig Omar Sharif partnereként alakított egy mellékszerepet a Doktor Zsivagóban.

Fotó: smagpictures.com

Muráti Lili 1975-ben térhetett haza először, majd 1989 után visszakapta a magyar állampolgárságát is. Munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, és 1994-ben, majdnem 50 évvel a kivándorlása után, újra magyar színpadon állhatott. 2003 áprilisában, Madridban érte a halál.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon