Sztárok

Nyári Dia: „Nem a babysitternek szülök”

Nemrég kiderült, hogy terhes a Barátok közt színésznője, Nyári Dia. A kismama fontosnak tartja, hogy minden vizsgálatra elmenjen és azt is elárulta, meddig maradna otthon a kisbabájával.

Pár hete derült ki, hogy Nyári Dia gyermeket vár párjától, Kovács Dánieltől. A Barátok közt színésznője mindig is vágyott arra, hogy fiatalon szüljön, de nem minden áron. Dia türelmesen várt, amíg szerelembe esett a sportriporterrel, akivel immár másfél esztendeje vannak együtt. Kovács Dani fél éve kérte meg Dia kezét, méghozzá Párizsban.

„Mindig is fiatal anyuka szerettem volna lenni, de nem küzdöttem ezért, vártam, amíg egy olyan partnert találok, akivel meg tudtam valósítani. Danival úgy éreztük, hogy most eljött az ideje, hiszen az életünk egy olyan szakaszhoz érkezett, amikor anyagilag is megtehetjük, és szellemileg is készek vagyunk rá” – kezdte a NLCafe.hu-nak Nyári Dia, aki a vizsgálatok fontosságáról is beszélt.

„Sokan nem mennek el a kötelező vizsgálatokra sem, mert úgy érzik, ilyen fiatalon kevés az esély, hogy beteg lesz a baba. Éppen ezért, a 20-as, 30-as korosztályban van a legtöbb a Down-kóros gyerek. Fontos lenne, hogy mindenki megtegye a szükséges lépéseket, ráadásul anyagilag sem annyira megterhelő ez a része” – mondta a színésznő, aki az egészséges étkezésre és a mozgásra is odafigyel.

Halftime baby👶🏼🐣genetika✔️ #anyukám #őegynagyi #mama #genetika #istenhegyigendiagnosztika

Nyári Diána (@nyaridia) által megosztott bejegyzés,

Már a terhességem előtt is fontosnak tartottam, hogy egészségesen egyek, és a lehető legtöbbet sportoljak. Nem eszem cukrot, figyelek a szénhidrátbevitelre, hiszen nem igaz, hogy kettő helyett eszünk… A plusz kilóktól pedig mindenki szabadulna, de ez egyénfüggő, hogy kinek mennyire van lehetősége, szerencséje.

Nyári Dia a babával töltött időről is beszélt. „Azt egyelőre nem árulhatom el, hogy mikor lépek ki a sorozatból és esetlegesen mikor térek vissza. Az biztos, hogy lehető legtöbb időt a gyermekemmel szeretném tölteni, hiszen nem a babysitternek és nem is anyukámnak szülök. A többit majd meglátjuk, de akkor sem esek kétségbe, ha kicsit tovább maradok otthon, hiszen már nagyon várom a picit, ráadásul az első pár év eléggé meghatározó az egész család életében.”

Ahogy Dia is hangsúlyozta, a vizsgálatok a szakértő szerint is nagyon fontosak, abban az esetben is, ha fiatalon szül valaki. 

Bár a Down-szindróma és az egyéb kromoszóma-rendellenességek kockázata az életkor előrehaladtával nő, huszonéves korban is fontos az összes fontos magzati szűrővizsgálat – ultrahangos és laboratóriumi vizsgálatok – elvégzése. Fiatalabb korban is előfordulhatnak különféle magzati fejlődési rendellenességek, amelyekre ezekkel a vizsgálatokkal időben fény derülhet: a magzat örökítőanyagának elemzésén alapuló NIFTY teszttel például jelenleg már 73-féle magzati kromoszóma-rendellenesség mutatható ki. „A szív fejlődési rendellenességeit is érdemes külön megvizsgálni: ez ma már az első genetikai ultrahangszűrésnél, a 12. és a 14. terhességi hét között is kivitelezhető” – mondja dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász, az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum szakorvosa, aki Nyári Dia terhesgondozását is végzi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top