Sztárok

Hevesi Kriszta: „Nehéz elviselni a rosszindulatú célzásokat”

A Rólunk szól második évadának premierje kapcsán Hevesi Kriszta, szexuálpszichológust kérdeztük, milyen problémák adódhatnak egy kapcsolatban abból, ha a házaspár egyik fele szakmai és anyagi sikerekben bővelkedik, míg a másik fél sorozatosan szakmai kudarcokat él át?    

Hevesi Krisztának erről határozott véleménye van. A praxisa alatt rengeteg gyakorlatra tett szert, ezen felül pedig a saját életéből is könnyen merít. Hevesi Kriszta és Hevesi Tamás a házasságuk alatt is sok mindent megéltek, persze, most elsősorban szakemberként hallhatjuk, olvashatjuk, mit gondol a Rólunk szól második évadának bemutatója kapcsán egy újabb kényes témáról. Mert igen, gond lehet, ha nem egyformán sikeres a pár mindkét tagja. 

Íme a pszichológus gondolatai:

A szerelem sznob

– mondják sokan, és ha teljes mértékben ezt így nem is könyvelhetjük el, de valamennyi valóságalapja azért van a kijelentésnek. Szeretünk felnézni, büszkének lenni partnerünkre, örülünk a sikereinek, és ha más is elismeri azt. Igen, kihúzzuk magunkat, ha dicsérik, egyfajta holdudvar hatást élünk meg: sütkérezhetünk mi is az ő fényében, amikor társaságban elismerik, az minket is jó érzéssel tölt el.

Ez természetes, hisz egyre jobban egybefonódik az életünk, azonosulunk vele, úgynevezett énkiterjesztést élünk meg: gazdagodunk a másik élményeivel, tulajdonságaival, személyiségének színességével. Így érthető módon nem irreleváns, hogy mik azok az emóciók, amiket tőle kapok, és saját énérzésem részévé is válnak. Ha tartósan kudarc éri, ennek a súlya rám telepszik, emellett egy idő után engem is elbizonytalaníthat a belé vetett hitemben, az ő kiválóságában. A Rólunk szól című dráma sorozat kiválóan rámutat arra, hogy miként éli meg egy házaspár ezt a nehéz helyzetet, milyen érzelmeket vált ki a két félből, valamint, hogy hogyan képesek megbirkózni a nehézségekkel. A második évadban a sorozat egyik népszerű szereplője, Jack (Milo Ventimiglia) számára komoly problémát okoz, hogy az élet minden területén megfeleljen, szakmájában és magánéletében egyaránt. Jack végül bevallja feleségének, Rebeccának (Mandy Moore), hogy alkoholproblémákkal küzd. Az ilyen jellegű nehézségek számtalan reakciót válthatnak ki a másik félből, ebben az esetben a feleség, Rebecca annak ellenére, hogy tudja: házasságuk nem tökéletes, kiáll férje mellett, és igyekszik segíteni őt.

Hevesi Kriszta nem köntörfalaz, ha párkapcsolatokról van szó

Nehéz teher a társadalmi konvenciókkal szembemenni: ma a karrier terén kezd kialakulni egyfajta „suba subához, guba gubához” elv (a régi idők házasodási rendjének analógiájára) – hosszútávon nehéz elviselni, hárítani, nem meghallani a folyamatos, kívülről jövő rosszindulatú célzásokat a kollégáktól, rokonoktól, barátoktól. 

Megnézem
Összes kép (11)

Ám a párkapcsolaton belül is befészkelődhet egyfajta negatív hangulat, ami rendszerint a sikeres partner legnagyobb igyekezete dacára következik be: ha párja nem hiszi el, hogy ő így is szeretheti, így is szerethető. A kudarcos partnert egyre inkább a rossz hangulat, kedvetlenség, depresszív érzések, csökkent önértékelés, elhatalmasodó szorongás keríti hatalmába, belső fájdalmát és sértettségét harag formájában a külvilágra vetíti – leginkább partnerére. 

E sérelmeket aztán magunkkal cipeljük a szexuális életünkbe is. Kiváltképp a férfiak hajlamosak a munka terén megélt teljesítményt a szexualitás birodalmába is átemelni, náluk szorosabban összefonódik a két terület.  Egy korábbi kutatás a munkanélkülivé válás hatását vizsgálta a felnőttek szexuális életére, és azt találták, hogy míg a férfiaknak a házasélettől is majdnem teljes mértékben elment a kedvük, addig a női libidót szinte egyáltalán nem befolyásolta a munkahely elvesztése.  Összeségében a tartós kudarcok a „vesztes” felet szinte teljesen apátiába kergethetik, míg párjának sem egyszerű az érzelmi kitörések elviselése végett „rendületlenül ütésállónak” maradnia.

Nézd meg, Jack hogyan néz szembe „démonaival” a Rólunk szól második évadában, vasárnap esténként 19 órakor dupla epizódokkal a Sony Maxon!

Embed:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top