nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Sztárok
George és Amal Clooney beleerősít a fegyverek elleni harcba

George és Amal Clooney beleerősít a fegyverek elleni harcba

Amal Clooney és férje, George félmillió dollárt adományoz az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákok mozgalmának.
Avatar
MTI
f Ajánlom

Nem véletlen, hogy most szólalt fel a fegyverek ellen Amal Clooney nemzetközi jogász és férje, George Clooney, miután a múlt szerdán floridai Parkland város középiskolájában tömegmészárlás történt.

Clooney-ék azt a diákmozgalmat támogatják félmillió dollárral, amelyik március közepére Washingtonban szervez menetet a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáért, illetve a fegyveres erőszak ellen. A Clooney házaspár közleményben tudatta döntését, kiemelve, hogy nagy hatással volt rájuk a túlélőkből aktivistákká vált diákok „bátorsága és ékesszólása”.

Félmillió dollárt ajánlott fel a tiltakozó menetet szervező diákoknak Oprah Winfrey, az Egyesült Államok egyik legismertebb televíziós személyisége, a talk-show műsorok „királynője” is. Winfrey kedden éjjel Twitter-üzenetben tette közzé felajánlását, hozzáfűzve, hogy a menetet szervező diákok őt az 1960-as évek polgárjogi mozgalmainak aktivistáira emlékeztetik, mert „ők is azt mondták, hogy elegünk van, és hallatni fogjuk a hangunkat”.

A felháborodott diákok kedden megjelentek a floridai törvényhozás épületében is, ahol arról voksoltak a helyi törvényhozók, hogy napirendre vegyenek-e egy, a tűzfegyverek vásárlásának betiltását szorgalmazó törvényjavaslatot. A képviselők nemmel szavaztak. Lizzie Eaton, a parklandi iskola egyik 16 éves diákja a CNN hírtelevízióban „igazán szívszaggatónak” nevezte a szavazást, amely annak ellenére végződött így, hogy a diákok egész nap győzködni próbálták a demokrata párti és a republikánus törvényhozókat egyaránt.

Közben a fegyvervásárlás szigorítása mellett kampányoló két csoport 230 ezer dollárért kétoldalas hirdetést tesz közzé szerdán a The New York Times című lap hasábjain. A hirdetésben név szerint felsorolják azokat a washingtoni kongresszusi politikusokat, akik a kampányukhoz pénzt fogadtak el a befolyásos Országos Fegyver Szövetségtől (NRA).

A CNN televízió egyébként már kedden este fotóikat bemutatva felsorolta azokat a floridai törvényhozókat, akik részben az NRA pénzén kampányoltak.

Megosztás Facebookon