Sztárok

Meghalt Horváth László színművész

A Soproni Petőfi Színház művésze hosszan tartó betegség után, életének 46. évében hunyt el – közölte a színház.

Horváth László 2012-ben szerződött Sopronba, előtte a Forrás Színházzal bejárta az országot, és a határon túli területeken is sokat játszott.

Színpadi jelenléte, karakterformáló ereje, a játékát körbevevő energiamező bizonyította, hogy nincs különbség főszerep és mellékszerep között, csak a színészen, annak hitelességén, személyiségén, őszinteségén múlik minden

– írja nekrológjában a soproni színház.

Az új társulat megalakulásakor a soproni közönség azonnal a szívébe zárta a színészt, aki John Steinbeck Egerek és emberek című drámájának főhőseként lépett színpadra.

Olyan maradandó szerepekben láthatták a nézők, mint II. Vak Béla (Petőfi Sándor: Tigris és Hiéna), Banquo (William Shakespeare: Macbeth), és többek között ő formálta meg Carlo Goldoni Két úr szolgája című komédiájában a Dottore figuráját. Színpadra lépett a színház nagy musicaljeiben, mint a My Fair Lady, A dzsungel könyve, az Aida.

Mozifilmekben és tévéjátékokban is szerepelt. Így a Morcogi, a Napfényben fürdő kastély, a Képtelen történet, a Csonka délibáb mellett Vitézy László A fekete bojtár és Kostyál Márk Kojot című alkotásaiban bizonyította, hogy a kamera előtt is képes maradandóan erős alakításokra.

Horváth László nemcsak a színpadi, hanem „azon túli teljesítményével, alázatával, emberségével, megbízhatóságával, sokoldalúságával a társulat alapembere volt, aki kézügyességének köszönhetően a színpad mögötti díszletvilág megteremtésében is szerepet vállalt”.

Szívügyének tekintette a színházi nevelési programban való részvételt, a fiatalokkal való játékot, együtt gondolkodást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top