Sztárok

Kern András: „Mindig úgy sírdogálnak a családok, de ez nálunk kimaradt”

Vasárnap lesz 70 éves Kern András, akit rengeteg szerepben láthattunk már, és az ügyetlenkedő Kardos dokiként ugyanúgy imádta az ország, mint a Miniszter félrelép főszerepében. Róla mégis keveset tudunk.

Színházi és filmes szerepeit hosszasan sorolja a Wikipédia, de Kern Andrásról, a színészről magáról csak keveset tudunk. Ma este az RTL Klub XXI. század című műsorában a vele készült interjúból sokkal többet árul el az életéről, mint korábban bármikor. 

Kern Andrást az emberek többsége úgy ismeri, mint nagy nevettetőt. Aki saját vagy mások szövegeit adja elő filmen vagy színpadon úgy, hogy mindenki dől a röhögéstől. Közismert szerepei között van a Ki mit tud?-on előadott paródiája, akkor még csak 14 éves volt, de emlékezetes maradt a produkciója. Korán illusztris társaságba került, de a nagy nevek sosem nyomasztották fiatalon.

Fotó: Facebook/Kern András

„Később igen, később inkább, de akkor sem nagyon. Ez attól, hogy az ember fiatal korában megszokja ezeket a nagy színészeket, és én jó fiatalon megszoktam” – mondta a színész a XXI. századnak adott interjúban. 

„Ha a Magyra Rádió Pagodájában leültem, akkor ott volt a Básti Lajos meg a Darvas Iván meg a Latinovits Zoltán, és akkor ott ültem, és azt mondták: na, mi van, Andriska? És akkor mondtam, hogy holnap megyek iskolába, maguk meg mit csinálnak? Mi meg próbáljuk ezt vagy azt a darabot. Beszélgettek velem. Én nem féltem. Ma azt mondom, ha az ember a főiskolát elvégezve kerül be egy színházi társulatba, akkor jobban fél, mert akkor tudja, hogy ennek mi a tétje, én annak idején gyerekként ezt nem tudtam.”

Kern András 70 éves, és 60 éve él rivaldafényben

Igaz, a legtöbben Kardos doktorként ismerik, a vérbeli zsarut, Ötvös Csöpit alakító Bujtor István mellett dolgozó, szerencsétlenkedő és egyúttal hallatlanul magabiztos rendőrtisztként. De Kern András ennél sokkal több, és most nem elsősorban a vígjátékokban nyújtott alakításaira gondoljunk. Elgondolkodtató, drámai és persze szomorú szerepek megformálása ugyanannyira fontosak neki, hát még a zene. Bár a színművészetin egy tanára azt tanácsolta, ne énekeljen, hét lemeze jelent meg. A Lövölde tér slágerét mindenki ismeri, de azt talán kevesen tudják, hogy a földrajzi név kiválasztása annak jó hangzása miatt történt, ő valójában a Kosztolányi Dezső térre járt udvarolni, de azt a nevet nem lehet dalba önteni.

„Egy színész vagy egy rendező meg tud szólítani egy embert valamivel, azt tartom a legnagyobb dolognak.”

A keddi XXI. században ízelítőt kaphatnak Kern András és Heilig Gábor közös próbájából, amit hosszabban is rögzíthettek kollégáink. A kedd esti filmből az is kiderül, miért lett színész, milyen volt első főszerepében – 10 évesen –, és hogy sikerült első filmes rendezése, amit még az érettségi előtt követett el egy barátjával.

„Mindig úgy sírdogálnak a családok, ha a gyerek a színház felé orientálódik. Nálunk ez szerencsére kimaradt, anyám is jól tudta utánozni az unokatestvérét, volt egy kis parodista vére, apám meg színész akart lenni. Egész családban nem ellenszenv volt ez iránt, hanem rokonszenv.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top