Sztárok

Meghalt France Gall, az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi győztese

A hatvanas évek egyik legsikeresebb francia énekesnője volt, 1965-ben ő képviselte Franciaországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol első lett. Régóta küzdött a rákkal.

Január 7-én, 70 éves korában elhunyt France Gall híres francia énekesnő. Az 1965-ben Eurovíziós Dalfesztivált nyerő Gallt a párizsi American Hospitalban ápolták, és a halálát rák okozta, mellyel már évek óta küzdött – írja a 24.hu.

France Gall első nagylemeze 1963-ban jelent meg, majd 1964-ben találkozott Serge Gainsbourg-ral, aki ismert zeneszerző és előadó volt. Innentől együtt dolgoztak, Gainsbourg számos dalt írt az énekesnőnek.

1965-ben France Gall képviselte Luxemburgot az Eurovíziós Dalvesztiválon a Poupée de cire, poupée de son című dallal, ami első helyezett lett. A dalt több nyelvre is lefordították, többek között magyarra is: Viaszbaba címmel énekelte fel Toldy Mária.

Ezek után karrierje egyre feljebb ívelt, a hatvanas évek legsikeresebb francia énekesnője lett, a yé-yé korszak emblematikus popsztárja.

Később férjhez ment Michel Berger énekes-zeneszerzőhöz, aki több dalt írt neki. A népszerű francia énekesnők között tartotta a helyét, bár igazi nagy nemzetközi slágerei nem nagyon voltak. Egészen 1987-ig, amikor az Ella, elle l’a című dal ismét Európa-szerte sikeressé tette.

A kilencvenes években, Berger korai halála után Gall is egyre ritkábban lépett fel, 1997-ben pedig visszavonult az énekléstől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top