Sztárok

Hogyan lett négy katolikus fiútestvérből botrányhős? – Ismerd meg Baldwinékat!

A Baldwin család az élő bizonyíték arra, hogy egyetlen A-kategóriás világsztár elég ahhoz, hogy az egész családot magával húzza. Baldwinéknál találunk színészeket, realityhősöket, közösségimédia-sztárokat, és az sem kizárt, hogy a jövőben valamelyik Baldwin fiú belekóstoljon a politikába.

A Baldwin családot jobbára csak a fiútestvérek révén ismeri a nagyközönség, pedig a tesi- és töritanár Alexander Rae Baldwin Juniornak és háziasszony nejének, Carol Newcombnak nemcsak négy fia, hanem két lánya (Beth és Jane) is született. Ők azonban távol a reflektérfénytől, civilként élik az életüket, míg a fiúk, Alec, Daniel, William és Stephen már a nyolcvanas évek óta részei a hollywoodi sztárrendszernek, bár csak egyikükről mondhatjuk azt, hogy valódi A-kategóriás hírességgé avanzsált, magával húzva ezzel a többieket is. Baldwinéknál a világhír egyáltalán nem volt adott: egy ír katolikus családban, egy tanári állásban lévő családfővel, nulla hollywoodi kapcsolatokkal csak egy valamiben bízhattak: a jó génekben. Márpedig ez adva volt. A gimiben mind a négy Baldwin fiú élsportoló, William és Stephen a birkózásban, Alec és Daniel pedig a fociban szerzett magának érdemeket, a környéken kifejezetten népszerűvé téve ezzel a Baldwin famíliát. William szerint ez a korán jött helyi népszerűség arra mindenképp jó volt, hogy már egészen fiatalon szocializálódtak a világhírre, bár tudja, a kettő azért egyáltalán nem ugyanaz. Ahhoz azonban, hogy a Baldwin családra felfigyeljen Hollywood, kellett valaki, aki meghozza az áttörést. És ez a valaki a legidősebb testvér, Alec volt.

Alec, a család feje

Alec Baldwin nem készült színészi pályára, inkább a politika világa vonzotta, egy hirtelen elhatározástól vezérelve mégis beiratkozott az Actors Studióba, hogy színészetet tanuljon. Jóképű, tehetséges fiatal srácként nyitva álltak előtte Hollywood kapui, az iskolából kilépve szinte rögtön szerepet kapott egy szappanoperában, majd olyan nagyszabású produkciókhoz hívták, mint a Beetlejuice vagy a Vadászat a Vörös októberre. Kívülről nézve úgy tűnt, könnyen jött a siker. Öccse, Billy akkor döntötte el, hogy ő maga is megpróbálkozik ezzel, amikor először látogatta meg Alecet az új munkahelyén, és az egyik forgatásba is beleshetett.

Billy, Stephen, Alec és Daniel Baldwin (Fotó: John Shearer/WireImage)

Olyan hihetetlenül kreatív, intelligens, érzékeny, ugyanakkor a maguk szórakoztató módján elcseszett figurák vették ott körül a bátyámat, hogy úgy éreztem, én is ebbe a társaságba akarok tartozni

– mesélte sok évvel később a filmesek világáról Billy, aki akkoriban még Calvin Klein modellként kereste a kenyerét, és alig egy-két évvel később már olyan mozik főszerepében volt látható, mint az Egyenesen át vagy a Lánglovagok. Látván, hogy mennyire könnyen megy ez, és kihasználva, hogy a Baldwin fiúk kifejezetten hasonlítanak egymásra, Daniel és Stephen sem szeretett volna kimaradni a jóból, és ők is a filmipar felé vették az irányt.

Alkohol, kokó és a család fekete báránya

A könnyen jött népszerűség persze tipikus problémákhoz vezetett: két Baldwin testvérnek is meg kellett küzdenie az alkohol- és drogproblémáival. Alec ezen relatíve korán átesett: amikor 25 évesen kis híján életét vesztette egy súlyos drogtúladagolásban, úgy döntött, hogy tiszta életet él, és huszonhat éves korától tartja is magát ehhez. Egész más a helyzet a második legidősebb Baldwin fiúval, Daniellel, aki olyan gyakori visszatérő vendége a különböző rehaboknak, hogy nem is merjük vagy bírjuk megszámolni. Egyszer még egy olyan reality műsorhoz (Celebrity Rehab with Dr. Drew) is aláírt, ahol más alkoholfüggőkkel kellett a kamerák kereszttüzében terápiákon részt vennie, de négy adás után kilépett a produkciókból.

A nyolcvanas évek végén egy hotelben azért tartóztatta le őt a rendőrség, mert anyaszült meztelenül szaladgált a folyosókon, miközben azt üvöltötte, hogy „Baldwin!” Mindezt persze tonnányi kokain hatása alatt.

Daniel Baldwin az angol Big Brother forgatásán (Fotó: Profimedia, Xposurephotos)

Ha a Baldwin családnak van fekete báránya, akkor mindenképp Daniel az, aki évek óta küzd a súlyproblémáival (még egy celebes fogyasztó tévéműsorba is benevezett), Stephen öccsével együtt mindenféle realitykben (többek között a Celeb vagyok, ments ki innen! amerikai verziójában) égetik magukat, emellett volt néhány letartóztatása, egy kellemetlen autólopási ügye és egy csomó rosszul sikerült kapcsolata, házassága, ezekből összesen öt gyereke született. Mindeközben film- és tévészerepek terén sosem sikerült igazán emlékezeteset alakítania.

A család húzónevei: Alec és William

Bár Alec máig a Baldwin család legfényesebben ragyogó csillaga, az ő karrierje sem volt zökkenőktől mentes. A kilencvenes évek második feléig sorra kapta a főszerepeket nagy hollywoodi produkciókban (Az esküdt, Szökésben, A vadon foglyai), és mindenki sztárként kezelte őt, de pusztán az ő nevével egyetlen filmet sem sikerült igazán sikeressé varázsolni, ezért Alec, megértve a kor szavát, szép lassan átnyergelt a karakterszínészi szerepekre, ahol már sokkal több babér termett számára. Szerepelt A téglában, az Aviátorban, a Pearl Harborben és az Egyszerűen bonyolultban is, de igazán nagy névvé a televízió avatta. A stúdió című komédiasorozatban Tina Fey oldalán 138 részen át játszotta a főszerepet, és az itt szerzett népszerűségét kamatoztatta abban, hogy

rekordtartóként tizenhét (!) alkalommal vezette az USA legnépszerűbb komédiaműsorát, a Saturday Night Live-ot, ahol Donald Trump bőrébe bújva rengeteg új rajongót szerzett, meg persze egy ellenséget, magát Donald Trumpot, aki Twitter-szópárbajokba bocsátkozott a színésszel.

Pár évig úgy volt, hogy legjózanabb életet élő testvére – aki minden botrányból kimaradt, és már évtizedek óta példás családi életet él –, William lehet Alec méltó riválisa a famíliában. Olyan produkciókban kapott kulcsszerepet, mint a Higgy neki, hisz zsaru, az Egyenesen át, a Lánglovagok és a Sliver, ám miután a Cindy Crawford színészi bemutatkozásaként készített Tiszta játszmában elképesztően nagyot bukott, Hollywood többé nem adott neki helyet az A-ligában.

Egy csúnya válás

A kilencvenes évek egyik leghíresebb álompárját Alec Baldwinnak és Kim Basingernek (Baldinger?) hívták, csakhogy a két csodaszép ember házassága nem túl szépen végződött. A közös lányuk, Ireland felügyeleti jogáért folytatott perük éveken át szolgáltatott muníciót a bulvársajtónak azzal, hogy Basinger minél kevesebb láthatást akart megengedni volt férjének, aki körömszakadtáig küzdött azért, hogy minél többször láthassa a lányát, olykor túlzásokba is esve. Elhíresült egy telefonbeszélgetés is, amit valószínűleg Basinger rögzített és juttatott el a TMZ-nek. A felvételen Baldwin tűrhetetlen hangnemben beszélt a lányával, amiért utólag elnézést is kért. A színész több millió dollárt költött az elhúzódó pereskedésre, és még egy házat is vásárolt Los Angelesben csak azért, hogy a lánya közelében lehessen, pedig született New York-iként elsősorban a Nagy Almában érzi otthon magát.

A buta Baldwin és a politika

A cikkben eddig feltűnően keveset foglalkoztunk a legkisebb Baldwin gyerekkel, Stephennel, akit a nagyközönség jobbára a Közönséges bűnözőkből, illetve egy kényelmetlenül rossz Flinstone-folytatásból ismerhet, és… egy csúnya adótartozási ügyből, ami öt éve járta körbe a világsajtót. A „buta Baldwin” gúnynévvel ellátott Stephen eléggé kilóg a családjából.

A nagyrészt demokrata érzelmű famíliában Stephen régóta fanatikus republikánus, aki mind a vallást, mind a politikát nagyon komolyan veszi. Donald Trump egyik lelkes támogatójaként egyáltalán nem örül annak, hogy Alec bátyja a tévében rendszeresen kigúnyolja bálványát…

Billy beszámolói szerint a két testvér rendszeresen heves politikai vitákat rendez egymással chaten, ugyanis élőben meglehetősen ritkán találkoznak („Hálaadáskor, karácsonykor meg esküvőkön és temetéseken” – nyilatkozták). Amikor pár éve szóba került, hogy Alec induljon New York kormányzójának címéért, Stephen rögtön azzal reagált, hogy amennyiben ez megtörténik, ő indul majd ellene. Végül Alec Baldwin a színészi karrierje folytatását választotta, de ahogy elnézzük, a következő választások idején már lehetséges, hogy másképp fog dönteni. Reméljük, a politika nem áll majd a Baldwinok közé.

Stephen és Alec Baldwin (Fotó: Bryan Bedder/Getty Images)

Jön az új generáció – A Baldwin lányok!

Danielnek öt, Alecnek négy (úton az ötödik!), Stephennek két, míg Williamnek három gyermeke született, és ez a tizenöt gyerek garantáltan tesz arról, hogy a Baldwin név jó ideig ne kopjon ki Hollywoodból. Bár a többségük még kiskorú, már most látszik, hogy a következő Baldwin generációban már nem a férfiak, hanem a nők lesznek a dominánsak. Ők azonban már nem a színészkedést, hanem a modellkedést és egy nagyon modern munkát, az Instagram-celeblétet választották. Közülük a legnépszerűbb Hailey Baldwin, Stephen lánya, akinek tizenegymillió követője van az Instagramon, és menő divatcégek hívják rendszeresen a kampányaikhoz. A másik legmenőbb Baldwin lány pedig Alec és Kim Basinger közös lánya, Ireland, aki szintén népszerű a közösségi médiában, és sorra kapja a modellmunkákat. És mind tudjuk, a modellvilágtól Hollywood tényleg csak egy lépésnyire van.

💙

Hailey Baldwin (@haileybaldwin) által megosztott bejegyzés,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top