Sztárok

Lakatos Márk: „Nyíltan kritizálok, mert annak van értelme”

Kritikából éppen elég kijutott Lakatos Márknak, aki ma már megtanulta a helyükön kezelni a megjegyzéseket. Ahogy mondja, meleg kisfiúként rengeteg előítélettel szembesült, és máig azon dolgozik, hogy ne skatulyázzák be őt az emberek.

Nemrég a Konyhafőnökben bizonyíthatta, hogy a gasztronómiában is jártas, aminek nagyon örült, mert minden lehetőséget kihasznál, amelyben megmutathatja a sokoldalúságát. Ezért élvezi műsorát, a Stíluspárbajt is, amelyben a jó szereplőválogatásnak köszönhetően minden alkalommal meg tudják lepni a versenyzők. Mint mondja, sokkal inkább pszichológiai játékként éli meg a forgatásokat, mint divatversenyként. Lakatos Márk állítja, hogy ez a műsor sikerének egyik titka is. 

„Nincs olyan, hogy csak a divatról szól valami, illetve csak ritkán. Ha érdekelnek az emberek, mint engem, és főleg ha segíteni akarsz, akkor el kell mélyedni abban, hogy milyen az illető, aki előtted áll. A műsor ebből a szempontból is nagy tanulság, ugyanúgy, mint a Feleségek luxuskivitelben, ahol minden szereplőnek meggyőződése volt,  hogy neki kell nyernie. Szerintem pont ezekből a szituációkból lehet a legjobban megismerni egy embert, mert versenyhelyzetekben mindenki nagyon sarkosan viselkedik.”

A Sony Max műsorában konkrét feladatok vannak, de azon belül mindenkinek a fantáziájára bízzák, hogyan is képzel el mondjuk egy születésnapi bulit vagy egy munkamegbeszélést. Lakatos Márkot szórakoztatja a különféle karakterek megoldási stratégiája, és nem is vállalná a műsort, ha ez nem így lenne. A Stíluspárbaj kreatív producere szerint a külföldi licenc önmagában talán nem is lenne sikeres, ha a stylist nem ezzel a hozzáállással végezné a munkáját. 

Fotó: SPTN / Sághy Tímea

„Ugyanúgy funkcionálok, mint egy néző. Folyamatosan új emberek próbálják meg bebizonyítani, hogy milyen jó érzékük van az öltözködéshez, a divathoz. Valószínűleg otthon, a tévé előtt ülve is jó játék, hogy ennyi pénzből mit csinálna az ember, mit venne fel ő, ha ezt a feladatot kapná.”

A kritizálás elvakít, az elemzés felnyitja az ember szemét

Igen, élvezzük mi is, amikor a szereplők vásárolnak, de azért a legizgalmasabb mégis az, amikor ők és Lakatos Márk is véleményt mondanak. A pontozás előtt a szereplők többsége kendőzetlenül kritizál, és az sem érdekli, mennyire bántó, amit mond. Lakatos Márk sem szeret kertelni, de ő a durva kritikától tartózkodik, mert az nem visz előre. 

„Nem burkoltan szoktam kritizálni, és a műsorban is teljesen nyílt bírálatot kell megfogalmazni. Mindig kérdezik tőlem, hogy amikor az utcán járok, szoktam-e szörnyülködni az embereken, és mit gondolok, megmondom-e nekik a véleményemet, de én mindig csak annak mondom meg a véleményemet, aki kérdezi.  Nincsen olyasfajta küldetéstudatom, hogy meg kell változtatnom a világot, mert szerintem a világ pontosan jól van úgy, ahogy van. Abban a környezetben, ahol segítséget vagy véleményt kérnek az embertől, ott meg kell adni őszintén, de szeretettel, pozitív éllel, mert ezt a befogadó oldalon is érzik. És persze öniróniával, mert lehet saját magunkon is gúnyolódni, viccelni, sőt ez a legértékesebb dolog.”

Saját maga már megtanulta elfogadni a kritikákat, másképpen nem is maradt volna meg ebben a szakmában. Ezzel együtt a stylist érzékeny embernek tartja magát, sokszor leginkább túlérzékenynek, de tudja, hogy ha valaki ilyen, az megfelelési kényszerből, önértékelési zavarból fakad.

Fotó: SPTN / Sághy Tímea

„Meleg kisfiúként úgy nősz fel, hogy folyamatosan próbálsz megfelelni valaminek, azt érzed, hogy a te életed és a te választásod azért finoman szólva is problémás a társadalomban. De jó esetben halad az ember, lépeget előre a személyiségfejlődésében, megismeri és elismeri a saját értékeit, és akkor már a kritikát is távolságtartóan, rálátással fogadja. Ez a távolságtartás fontos az életben, mert nem szabad rögtön mindent átengedni magunkon.”

Lakatos Márk világában a véletlen uralkodik

Tudtad, hogy jelmeztervező is?

„Az öltözködésünk jó esetben a karakterünkre épül. Egy fiktív karakter esetében, mint most Mészáros Márta filmjében vagy színházi előadásokban, operákban, tehát bárhol, ahol egy kitalált figurának kell testet adni, szintén egy hús-vér karakterhez kell kitalálni egy saját ruhatárat. Valószínűleg azért is érdekelt mindig a styling, mert borzasztó érdekes dolog, hogy valaki milyen személyiség, és hogyan mutatja meg ezt a külsejével.”

Márk ma már az ország legismertebb stylistja, de nem szereti, ha beskatulyázzák, és ez a kapcsolataiban, a személyiségében és a munkájában is megjelenik. Ez utóbbi az a terület, amiről a legtöbbet tud a nyilvánosság, így talán nem újdonság, hogy három fő érdeklődési területe van, és ezek – hivatalosan vagy hobbiként, amatőr módon – egészen fiatal kora óta jelen vannak az életében:

  • a divat, a stílus,
  • a gasztronómia
  • és a színház körüli dolgok.

Az, hogy a Lakatos Márk név egy brand, kevésbé tudatos lépések sorozatának köszönhető. Például annak, hogy amikor éppen az idegenforgalomban dolgozott, egyik színész barátja, Nagy Ervin, majd Gryllus Dorka révén elkezdhetett hivatásos stylistként tevékenykedni.

„Azt gondolom, hogy az életben minden a véletleneken és a szerencsén múlik, illetve azon, hogy az ember hogyan áll ahhoz, amikor helyzetbe kerülhet. Az én karrierem során is nagy szerepe volt a véletlennek, már ha hiszünk a véletlenben. De hát már az is egy véletlen, hogy stylist lettem.”

Márk korábban nem volt csapatjátékos, nehezen bízott meg másokban, de a munkái során megtanulta, hogyan tud összedolgozni a kollégákkal a jobb eredmény érdekében. A jellemfejlődése része volt az is, hogy tudatosan építette magában a toleranciát, mivel tapasztalatai szerint sokszor már a megjelenésével képes ellenérzést kiváltani másokból. Mint mondja, kisgyerekkorától kezdve ufónak érezte magát a saját családjában, szűkebb és tágabb környezetében, sőt meleg kisfiúként úgy általában a társadalomban is.

„Meg kell tanulni manipuláció és kényszerek nélkül létezni egymással. Kicsit Woody Allen-típusú ember vagyok, nem lennék annak a klubnak a tagja, ami befogad. Az egész melegségem fura, nem vagyok egy átlagos meleg pasi. Mindig feszülök, ha skatulyába akarnak rakni, ha X, Y, Z típusú embernek kell lennem. Nekem ez nem természetes így.”

Fotó: SPTN / Sághy Tímea

Meleg kisfiúból öntudatos férfi lett

Lakatos Márk a műsorában is azt élvezi, ha valami szokatlant lát, ami nem passzol bele egyetlen sémába sem. A párkapcsolatokról is egyéni elképzelései vannak, mivel saját tapasztalata szerint a hagyományos leosztás nem neki való. Sőt, ahogyan a VIASAT3 Lakástalkshow műsorában mesélte, nem érti azt sem, miért kellene valakinek mindenáron párt keresnie, és miért várják el mindenkitől, hogy gyereke legyen, függetlenül attól, hogy meleg-e, vagy nem.

„Soha nem gondolkodtam párkapcsolatban. Volt egy-két nagy, zűrös szerelmi csalódásom, kalandom. De ezek nem párkapcsolatok voltak, hanem inkább furcsa, keserű, hosszú sztorik, egészen pontosan kettő, és ezzel én ezt nagyjából le is zártam, mondván, minek nekem párkapcsolat. Úgy éreztem, biztosan meg tudom csinálni másként is. Azt a lelki életet, amit adott esetben valaki egy párkapcsolatban tud megélni, én a körülöttem lévő emberekkel, a barátaimmal, a családommal is meg tudom élni, a szexuális részt pedig meg tudom élni másképpen.”

Dobó Ágival a Marki’z Supper Clubban (Fotó: Kaszner Nikolett)

Minden falat nem kell áttörni Márk szerint, pedig sok ember késztetést érez arra, hogy megtegye. Ahogy fentebb már volt szó róla, ő csak akkor ad tanácsot, ha kérik tőle, és azt látja, hogy őszinte szándékkal közelednek hozzá. Ehhez pedig nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is tartja magát. Az apjával való kapcsolata is ennek mentén alakult, és az utóbbi időben sikerült is rendezniük a viszonyukat. 

„Apámtól nagyon sokat tanultam arról, hogy az indulatokat és a fájdalmakat nem szabad sokáig táplálni. El kell jutni arra a pontra, ahol túllépsz rajtuk, és össze tudsz ölelkezni azzal az emberrel, akivel bármennyit is harcoltál, mégis az apád, és akivel van közös dolgotok, van szeretet köztetek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top