Sztárok

Nyitott daloskönyv a szerelmi élete – így énekli ki magából minden búját-baját a 28 éves Taylor Swift

28 éves lett a popslágerek, a szerelmi bánat és a szerelmi bánatról szóló popslágerek nagyasszonya, Taylor Swift. Minthogy pedig annál jobb portrét senki nem rajzol róla, mint ő maga a „dalban mondom el” jeligével készülő számaiban, a nagy napra a szerelmi életét taglaló dalaiból válogattunk egy tömör krónikára valót.

Ma ünnepli huszonnyolcadik születésnapját a legtökéletesebben kitalált celebnek tartott Taylor Swift, akiről még az is tudja, hogy a példátlan popsikerek mellett a gyors lefolyású párkapcsolatokat is szereti halmozni, akit amúgy nem érdekel a személye, hiszen amikor pár hónap alatt elhasználják egymást egy nagy nevű férfisztárral, menetrendszerűen születik legalább egy, de inkább több szakítós dala is, amiből (pláne klippel együtt) elég egyértelmű, hogy kiről szól. Eddigi életművét ennél fogva nem is foglalhatjuk össze másképpen, mint az exek és egyéb szerelmi csalódások zenés tablójával – a teljességre persze sem a személyek, sem a számok tekintetében nem törekedhetünk, de a Taylor Swift-portré azért többé-kevésbé így is kerek lesz.

Drew Hardwick – Teardrops on My Guitar

Ez a korai zsenge még egy beteljesületlen középiskolai szerelemről szól, de a ma ismert Taylor Swift születésében mérföldkőnek tekinthető, úgyhogy itt a helye. Egészen konkrét szerzemény: még a fiú neve is elhangzik a szövegben.

Stephen Liles – Hey Stephen

Még egy apróbb kakukktojás, mielőtt belemelegedünk: Stephen Lilesszal sem járt soha a frizuráival is taroló Taylor Swift, de amikor a zenész duója, a Love and Theft nyitotta az énekesnő 2008-as turnéján a koncerteket, bevallottan kerülgették egymást. Kapcsolat helyett végül ez a kedves dal született a dologból, ami talán jobb is, mert ahogy maga Liles is megjegyezte, Taylor Swift ritkán ír kedves dalokat azokról, akikkel ténylegesen együtt volt.

Joe Jonas – Last Kiss

Amint az a dalból is kiderül, 2008 júliusában kezdődött a kapcsolat – aztán októberben vége is lett: Joe Jonas egy 27 másodperces telefonhívás során közölte Taylor Swifttel, hogy ennyi volt. A szövegből az is látszik, hogy hősnőnk az együttlétük és a finálé hosszának tükrében is túl komolyan vette ezt a románcot, de ahogy a későbbi Holy Ground mutatja, idővel sikerül helyre tennie magában a futó kalandot.

Taylor Lautner – Back to December

Ez a szerelem már kemény négy hónapig eltartott: a pár 2009 augusztusában jött össze, és Swift decemberben szakított az Alkonyat sztárjával. A szám különlegessége, hogy az énekesnő nyíltan bocsánatot kér benne ezért, ami egyébként ugye nem kenyere.

John Mayer – Dear John

Itt már a cím tisztázza, hogy kiről szól a szám, a szöveg pedig kicsit sem kíméletes a célszeméllyel. John Mayernek uszkve két hónappal sikerült kiérdemelnie ezt, amit 2009 decembere és 2010 februárja között töltött együtt Swifttel – nem meglepő, hogy utóbb azt nyilatkozta, övön aluli ütésként érte a Dear John.

Cory Monteith – Mine

A dal Taylor Swift elmondása szerint egy olyan fiúról szól, akit alig ismert, ebből a leírásból és a megjelenés időpontjából pedig nem nehéz ráismerni a Glee sztárjára, akivel egy hónapig sem voltak együtt 2010 tavaszán. A kaland megtörténtét egyébként egyikük sem ismeri el, de azért Monteith vonatkozó szereplése Ellen DeGeneresnél elég egyértelmű volt.

Jake Gyllenhaal – The Last Time

A mozisztárral szintén három hónapig sikerült húznia Taylor Swiftnek a 2010–2011-es télen. Gyllenhaal ekkoriban állítólag két másik nővel is kavart, ami elég egyértelművé teszi, hogy miről szól az „írd a nevem a listád első helyére” sor.

Conor Kennedy – Begin Again

A 2012-es év szerelme Conor Kennedy volt, de ez a kapcsolat sem sikerült olyan jól: az esetet mondhatni menetrendszerűen feldolgozó dal Taylor Swift szavait idézve arról szól, „amikor egy nagyon rossz kapcsolat után végre megrázza magát az ember”. (Azt még senkinek nem sikerült megfejtenie, hogy ki volt az illető, aki a szöveg tanúsága szerint feledtette a kellemetlen emlékeket az énekesnővel.)

Harry Styles – Style

Taylor Swift és a One Direction sztárja kemény egy hónapot szántak egymásra az életükből, az énekesnő viszont legalább három dalt szentelt ennek a mintegy harminc napnak. Ütős lett ezek közül az Out of the Woods is, az I Knew You Were Trouble meg pláne, de a pálmát azért mégis a Style viszi a címével és a Stylesra igencsak emlékeztető férfi főszereplővel a klipjében.

Calvin Harris és Tom Hiddleston – Look What You Made Me Do

Tavaly brutális rekorddöntés történt: Taylor Swift nemcsak hogy az első évfordulóig, hanem majdnem másfél évig (egész pontosan 2015 februárjától 2016 júniusáig) húzta Calvin Harrisszel. A vége azonban ennek a szerelemnek is csúnya lett, és itt most nem is feltétlenül a híres twitteres sárdobálásra gondolunk, hanem inkább arra, hogy először ugye Calvin Harris tűnt a hunyónak, utóbb azonban inkább a Tom Hiddlestonnal menten összeálló, majd a kaptafához visszatérve gyorsan szakító Taylor Swiftnek lett volna miről magyarázkodni. A Look What You Made Me Do nem is veszi nyíltan célkeresztbe egyik férfit sem, a klipjében azonban szerepel két beszédes utalás: az egyik jelenetben Swift egy „Nils Sjoberg” feliratú sírkő mellett látható a temetőben, ezt a szerzői álnevet pedig exével találta ki magának, amikor együtt írták meg Harris és Rihanna This Is What You Came for című dalát, hogy a kapcsolatuk ne vessen árnyékot a számra; egy másik ponton pedig “I<3TS” feliratú pólót viselő táncosok tűnnek fel, és ilyen felsőt ugyebár Tom Hiddleston viselt egy közös pancsikolás alkalmával. A saga egyelőre ezzel a viszonylag friss dallal zárul, de viszonylag nyugodtan ki merjük jelenteni, hogy a jövőben még folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top