Sztárok

Mit csinált Luke Skywalker A Jedi visszatér óta? – Mark Hamill-portré

A Jedi visszatér még 1983-ban készült, Az ébredő Erő (melynek a végén pár másodpercre Hamill ismét felbukkant) pedig 2015-ben debütált a vásznakon, és valljuk be, a Luke Skywalkert játszó Mark Hamillt a két film között nem sok mindenben láthattuk. De hogyan tudott így eltűnni a világ legsikeresebb filmtrilógiájának arca? És mit csinált az elmúlt néhány évtizedben?

Mark Hamill sosem akart sztár lenni. A Star Wars főszerepére sem azért jelentkezett, hogy ezzel a filmmel ismerje meg őt az egész világ. A hetvenes években még csak néhány tévés kreditet magáénak tudó színész a forgatókönyv olvasásakor azt gondolta, a Star Wars – ami a forgatókönyv fázisában még nem ezen a címen futott – biztosan bukta lesz, viszont arra látott esélyt, hogy a sci-fi-fanatikusok majd a szívükbe zárják a produkciót, és pár évvel a bemutatója után a Rocky Horror Picture Show-hoz hasonló kultfilmmé válik, amit a késő esti műsorsávban előszeretettel vetítenek majd a mozik a lassan gyűlő rajongótábornak. Óriásit tévedett. A Csillagok háborúja pikk-pakk eseményfilmmé, majd világszenzációvá vált, Mark Hamill nevét pedig pár nap alatt eszébe véste a világ.

Az egyik nap még egy ismeretlen senki voltam, másnap meg már Andy Warhollal buliztam egy exkluzív partin

– emlékezett vissza azokra az időkre a színész. Az, hogy nem szállt a fejébe a dicsőség, elsősorban a családjának köszönhető: konzervatív szülei és hat testvére a legnagyobb sikerek idején is a földön tartották.

Filmvászon helyett Broadway

Más színész valószínűleg kokainmámorban úszva csajozott volna végig egy teljes évtizedet, de nem Mark Hamill. A színész még a Csillagok háborúja idején ismerkedett meg Marilou York dentálhigiénikussal, akit már 1978-ban feleségül vett. Azóta is együtt vannak, három közös gyermekük született, akik azóta már mind felnőttek. Hamill-lel azonban nem csak jó dolgok történtek ebben az időszakban: még 1977-ben szenvedett súlyos autóbalesetet, ami némileg átformálta az arcberendezését, amit a nézők A Birodalom visszavág jeleneteiben is láthattak. Ahhoz, hogy a színészből nem lett szupersztár, a sebhelyeknek semmi közük nem volt. A filmekben őt a karakterszerepek érdekelték, de a Star Wars-trilógia után senki nem akart kisebb szerepet adni Luke Skywalkernek a filmjében, lévén a rendezők szerint Hamill láttán mindenkinek a Csillagok háborúja jutott volna eszébe. Nagyobb főszerepekkel megkínálták, de ő nem szándékozott a filmvászon hősévé és jófiújává válni.

Mark Hamill feleségével, Marilou Yorkkal és lányukkal, Chelsea-vel (Fotó: Dave J. Hogan/Getty Images)

Régi álmom volt, hogy kipróbáljam magam a Broadwayn, és pontosan ezt tettem. Ott szuper szerepeket kaptam, ráadásul a Star Wars-filmekért kapott fizetésem miatt megtehettem, hogy tényleg csak olyan munkákat vállaljak el, melyek iránt lelkesedni tudok.

A színpadon még eljátszhatta a címszereplőt az Amadeus című darabban, de a film esetében hiába ment el a castingra, Milos Forman nem akarta neki adni a szerepet a bélyegként ráégett Jedi-múltja miatt.

A Star Wars súlya

Mark Hamillt egyáltalán nem törte meg az elutasítás. Annyira nem vágyott vissza a filmvászonra, hogy mindenáron forgathasson, így hatévnyi szünet következett az életében, és legközelebb csak 1989-ben, A Jedi visszatér premierje után hat évvel szerepelt nagyjátékfilmben. A mozifilmekkel való ellentmondásos viszonya aztán egész életében megmaradt. Amikor időnként meghívták egy-egy nagyobb filmbe, akkor is többnyire saját star warsos múltjára (Jay és Néma Bob visszavág), vagy a szinkronszínészi munkásságára (Brigsby Bear) kellett reflektálnia. Szép lassan el kellett fogadnia, hogy a filmrendezők nem azért keresik meg őt, hogy karaktereket alakítson a filmjükben, hanem azért, hogy emlékeztesse a nézőket: éppen Mark Hamillt, a Star Wars-legendát látják. Kész csoda, hogy ennek ellenére sosem utálta meg a Star Warst, és bár igaz, hogy anno a mozipremier óta egyszer sem nézte újra otthon a filmeket, mindig a legnagyobb megbecsüléssel a hangjában beszél róluk. Számára sosem számított cikinek, hogy a világ legtávolabbi szegletébe is elrepüljön egy Star Wars-találkozóra, hogy ott autogramokat osztogasson, és szelfizgessen a rajongókkal, bár tisztában van azzal, hogy az ilyen eseményekre csak a legnagyobb fanatikusok járnak és „nem valók mindenkinek”. Máig örömmel anekdotázik a régi, dicső időkről, pedig nyilván minden sztoriját százszor, ezerszer elmondta már.

Mark Hamill rajongók gyűrűjében, a kaliforniai San Diegóban (Fotó: Daniel Knighton/Getty Images)

Mark Hamill szinkronszínészi karriere

A kilencvenes években aztán egy egészen új karrier bontakozott ki Hamill előtt. A Batman animációs filmekben ő lett az ősellenség, Joker hangja, és ezzel a munkájával újra legendává vált. Számtalanszor kölcsönözte a hangját Jokernek, és őt hívták akkor is, ha a figurát egy számítógépes játékban vagy egy vidámparki mulatságon kellett megszólaltatni. Hamill elképesztő módon tud játszani a hangjával, és miután ezt a rajzfilmesek felismerték, hihetetlenül sok projektbe – köztük rengeteg Marvel és DC animációs filmsorozatba – hívták őt szinkronizálni. Ezekről a munkákról tudni kell, hogy nem fizetnek túl jól, de Hamill annyit vállalt belőlük, hogy az már elég volt a tisztességes életszínvonalhoz. Ráadásul ő nem csak a pénzért csinálja ezt: maga is igazi képregény-fanatikus, aki még egy saját képregényt is írt, és ha nem ő lenne Luke Skywalker, akkor simán azt gondolhatnánk, hogy ő is csak egy sima képregénygeek a sok közül, maximum kicsit idősebb az átlagosnál. Ráadásul a szinkronmunkának vannak egyéb előnyei is.

Szinkronszínészként olyan szerepeket is megkaphatsz, amikre az alkatod vagy az életkorod alapján egy filmben nem lennél alkalmas. Ráadásul úgy is bemehetsz dolgozni, ha épp szörnyen nézel ki aznap, és csak egy póló és egy mackónadrág van rajtad. Az pedig további pozitívum, hogy a szövegedet sem kell megtanulnod, hiszen nyugodtan olvashatod papírról, senkit sem fog zavarni.

Az Erő újra vele van

Bár Hamill szerette a Star Warst, a kilencvenes évek végén, amikor George Lucas előzménytrilógiát készített, és őt nem hívta szerepelni, magában végleg elengedte a dolgot. Úgy volt vele, hogy neki megvolt a klasszikus trilógia, ami éppen elég. Ha valaki megfordul a házában, nem egy SW-szentélyt lát: sokkal több tárgy emlékezteti a látogatót Hamill Beatles-mániájára, mint Lucas csillagos-háborús űroperájára. A fenti okokból nem nagyon tudta mire vélni, hogy 2012-ben George Lucas őt és Carrie Fishert – akivel a színésznő haláláig nagyszerű barátságot ápoltak – miért hívja személyes találkozóra az otthonába. Lucas itt jelentette be a színészeknek, hogy eladja a Lucasfilmet a Disney-nek, akik folytatástrilógiát terveznek, és ebben komoly szerepet szánnak a régi arcoknak, vagyis Carrie Fishernek, Harrison Fordnak és Mark Hamillnek is. Lucas tudni akarta, benne lennének-e. Fisher azonnal rábólintott, Hamillnek azonban voltak kételyei: nem gondolta, hogy Harrison Ford belemegy, ezért egy darabig hezitált, ám amikor Ford igent mondott, ő sem maradhatott ki.

Mi lett volna belőlem a rajongók szemében, ha én vagyok az egyetlen a régiek közül, aki nem csatlakozik?

– filozofált egy interjúban.

Harrison Ford, Mark Hamill és Carrie Fisher egy közönségtalálkozón (Fotó: Jesse Grant/Getty Images for Disney)

Savanyú a szőlő

Ettől még a dolog egyáltalán nem ment annyira egyszerűen. Hamill arra készült, hogy már az első, Az ébredő Erő című filmben kulcsszerepe lesz, így óriásit csalódott, amikor megtudta, hogy ez nem így van. J. J. Abrams rendező még a forgatókönyv átküldése előtt elmagyarázta a színésznek, mi a helyzet, és megígérte neki, hogy a folytatásban már nagyobb szerepet kap, de Hamill attól félt, hogy ennek nemcsak ő, hanem a rajongók sem fognak örülni. Végül belement a játékba, és igazi csapatjátékosként még arra is hajlandó volt, hogy elutazzon Az ébredő Erő első londoni közös olvasópróbájára, ahol ő leginkább csak illusztráció volt az ott készült fotókhoz, lévén a filmben szöveges jelenetet nem kapott. Abrams azzal próbálta oldani a kissé kellemetlen helyzetet, hogy megkérte Hamillt: narrátorként vegyen részt a próbafolyamatban.

Azóta eltelt két év, Az ébredő Erő óriási sikerré vált, és az új filmben, Az utolsó Jedikben a színész már tényleg kulcsszereplő. Hamill minden más kollégájánál nagyobb intenzitással vetette bele magát a film promóciójába, már hónapok óta folyamatosan interjúkat ad, és még arra is jutott ideje, hogy amikor egy magyar mozimagazinban ősszel címlapra került, a címlapot kitegye a Twitterére egy Google fordítóval készült magyar szöveg kíséretében, magát fedőfiúnak titulálva. Azonban az igazi emberségét egy másik eset mutatja meg. Nemrég egy apa nagy nehezen elérte Hamill ügynökét, akit arra kért, hogy a beteg, haldokló fia találkozhasson a színésszel, mert a Star Wars-filmek olyan sokat jelentenek a srácának. Az ügynök nem sok jóval biztatta, de tizenöt perc múlva mégis megcsörrent az apuka telefonja: Hamill volt az. A sztár megadta a saját címét (!), meghívta magához az apát és a fiát, és Luke Skywalker szerepét felvéve órákon át türelmesen válaszolgatott a kisfiú rajongói kérdéseire. Ilyen egy igazi Jedi lovag.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top