Sztárok

Robbant a cukiságbomba II. Erzsébet királynő születésnapján – fotók

Megünnepelték II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját. György herceg és Charlotte hercegnő ezúttal is cukiskodott.

Hagyományos katonai pompával ünnepelték Londonban a 91 esztendős II. Erzsébet királynő “hivatalos” születésnapját. A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje – 1952 óta, vagyis 65 éve – regnáló uralkodójának “hivatalos” születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. II. Erzsébet királynő 65. alkalommal vett részt ezen az ünnepségen; ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényén, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében. A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta – egyetlen év kivételével – mindig jelen volt a ceremónián. A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték.

Az ünnepségen a brit királyi család tagjai is megjelentek, köztük Pippa esküvői ruhájára rálépő György herceg és kishúga, az állandóan mosolygó Charlotte hercegnő is:

 

Az uralkodói házaspár a parádéra is hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, amelynek parkjában a felsorakozott díszszázad díszszemlével tisztelgett a királynő előtt.

Az uralkodó előzőleg a Buckingham-palota bejáratánál, Fülöp herceggel együtt egyperces néma főhajtással emlékezett meg a Londonban és Manchesterben elkövetett terrortámadások, valamint a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházat elpusztító szerdai tűzvész többtucatnyi halálos áldozatáról. A királynő külön nyilatkozatot is kiadott, amelyben leszögezi, hogy a hivatalos születésnapi ceremónia hagyományosan az ünneplés napja, idén nehéz felülemelkedni az elmúlt időszak tragédiái okozta szomorúságon.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top