Sztárok

Hetvenévnyi házasság után még mindig ott a szikra II. Erzsébet és Fülöp herceg között

Mi tarthat egyben egy házasságot immár hetven éve? A közös hobbik? A humorérzék? Kompromisszumok sokasága? II. Erzsébet brit királynő és Fülöp herceg házassági évfordulója alkalmából belestünk egy nagy szerelem kulisszái mögé.

November huszadika fontos nap lesz a királyi család történetében. A 91 éves Erzsébet királynő és a 96 éves Fülöp herceg ekkor ünnepli ugyanis a hetvenedik házassági évfordulóját, ami már önmagában hatalmas esemény, ráadásul több rekord is fűződik hozzá. A 91 éves királynő immár a legrégebb óta regnáló uralkodó a brit történelemben, a 96 éves herceg pedig a királyi család leghosszabb életet élő tagja. Amikor Fülöp augusztusban bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, 88 éves matematikus barátja, Michael Atiyah azt mondta neki, hogy „Sajnálom, hogy lelépsz.” Erre a herceg csak annyit felelt, hogy „Ha már felállni nem tudok…” Ez pont az a fajta száraz humor, amit a hercegtől megszokhattunk az elmúlt évtizedek során, és pont az a fajta vicc, amit a királynő is annyira szeret.

A humor és a királynő

Pedig ha valaki, akkor Erzsébet nem épp arról híres, hogy sokszor mosolyogna vagy nevetne. A nyilvános szerepléseit nagyon is komolyan veszi, de ez nem jelenti azt, hogy magánemberként ne szeretné és értékelné a humort. Legendásnak számít az eset, amikor egy amerikai látogatásakor elkezdte utánozni az őket bőszen kattintgató fotósok hadát. A saját kameráját Fülöp felé fordítva, erős orrhangon, amerikai akcentussal mondta neki hangosan, hogy „Hé, te! Hé, herceg! Nézz már erre egy percre! Ez az! Köszi.” A humorérzéke idős korára sem hagyta őt cserben. Amikor Fülöp pont a gyémántjubileumuk alkalmával került kórházba, azzal búcsúzott tőle, hogy „Meg ne halj nekem! Legalábbis most ne.” Emlékezetes és sokak által látott pillanat volt, amikor a királynő a 2012-es londoni olimpiai játékok megnyitóján a színészi képességeit is megvillogtatta James Bond, vagyis Daniel Craig oldalán. Fülöp aggódott is érte rendesen, de Erzsébet királynő persze nem vállalta volna el a dolgot a férje beleegyezése és jóváhagyása nélkül.

Fülöp sajátosan száraz humora a házasság kezdetétől fogva összetartó erő a kapcsolatukban. A herceg mindig képes volt megnevettetni a feleségét. Az ötvenes években Erzsébet még könnyen lefagyott a rá szegeződő kamerák látványától, de Fülöp mindig elsütött egy olyan viccet, amitől a királynő felengedett, és elpárolgott a feszültsége.

Fotó: Tim Graham/Getty Images

Sokan nem tudják Erzsébetről, de fiatal korában rendkívül félénk és szégyenlős volt, ami problémákat okozott számára a nyilvános szerepléseinél. Fülöp azonban képes volt eltüntetni a zavarát azáltal, hogy mindig rávilágított, igazából milyen viccesek azok a szituációk, amelyekbe ők ketten kerülnek, épp ezért teljesen felesleges azon aggodalmaskodnia, hogy netán valami rosszat tesz vagy mond, netán rossz benyomást hagy majd valakiben. A férfi mindig bátorságot öntött belé, amikor több száz ember várt arra, hogy találkozhasson vele.

A szégyenlős királynő

Bár Erzsébet szégyenlőssége az évtizedek alatt sokat csillapodott, Fülöp jól tudja, hogy sosem múlt el igazán. Talán több embert mutattak be neki, mint bárkinek a világon, a királynő az idegenekkel mégis feltűnően minimalista kommunikációt folytat. Ez alól talán csak azok az emberek jelentenek kivételt, akik maguk is otthonosan mozognak a lóversenyek és a telivérek tenyésztésének világában. Mindig is Fülöp volt az, aki kimentette őt a kínosan szófukar szituációkból. Ha sármra van szükség, a herceg bármikor képes túlragyogni a legképzettebb és leggyakorlottabb udvaroncokat is. Az udvarban máig sokan emlegetik az esetet, amikor az akkori francia elnök, Nicolas Sarkozy és felesége, Carla Bruni látogatóba érkezett 2008-ban, és Fülöp annyira jól kijött Carlával, hogy a természetessége ragadós volt. A királynő ezt a mesterkéletlenséget sosem tudta eltanulni férjétől, inkább egy ettől jelentősen eltérő módszert választott,

a Fülöp által csak „kutyatrükknek” elnevezett technikát, melynek lényege, hogy a beszélgetést elkerülendő Erzsébet az asztal alatt helyet foglaló kutyák etetésével és simogatásával foglalja el magát. Ha pedig ez a módszer is kevésnek bizonyul, akkor elnézéskérés mellett sétálni viszi a kutyáit, kimenekülve a számára kellemetlen szituációból.

Nicolas Sarkozy, Carla Bruni-Sarkozy, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg (Fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images)

András hercegnek három hetébe telt, mire sikerült a királynőt utolérnie a sok kutyás program közepette, és végre elmondhatta neki, hogy a házassága bajba került. Fülöp az efféle problémakezelésből is aktívabban kivette a dolgát, sok-sok levelet írva Diana hercegnőnek, és Sára yorki hercegnének, amikor ők szintén házassági problémákkal küzdöttek.

Fülöp, az ordítozós

Persze azért Fülöp herceg sem egy szent. Amikor fiatal volt, a személyzet tagjai alig látták, mivel egyfolytában úton volt, de már akkor mindenki tudott az ingerlékeny természetéről. Most, hogy idős korba lépett, már állandóan otthon van, és azért beletelt némi időbe, mire megszokták, hogy a személyzet tagjaival folyton ordibál. Mivel állandóan ezt csinálja, már nem is tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget, és a háta mögött egyszerűen csak papának szólítják. Diana hercegnő már kevésbé volt megértő. Egyszer a Kensington-palotában arra figyelmeztette a fiait, hogy soha senkivel ne ordítozzanak úgy, ahogy azt Fülöp herceg teszi az emberekkel.

Az már kevésbé köztudott, hogy nemcsak a herceg, hanem maga a királynő is ingerlékeny természet, köszönhetően annak, hogy ő csak a legritkább esetben emeli fel a hangját, hiszen a hosszú évtizedek alatt magára szedett önkontroll megakadályozza abban, hogy nyilvános érzelemkitörései legyenek. Ehelyett düh esetén pillanatok alatt képes fagyos csöndet teremteni maga körül, ami legalább annyira, ha nem még hatásosabb eszköz, mint az ordítozás.

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

Az önkontroll mindennél fontosabb Erzsébet számára. Még 1937-ben, édesapja koronázási ceremóniájakor a Westminsterben hagyta el a száját a mondat, miszerint „Remélem, nem hoz ránk szégyent azzal, hogy elalszik az ünnepség közepén”. Amikor a II. világháború előtt a szüleik hosszabb időre elutaztak az Egyesült Államokba és Kanadába, Erzsébet figyelmeztette a húgát, Margitot, hogy búcsúzáskor csak integessen nekik, de semmiképp se sírjon.

Évekkel később, már királynőként magyarázta, hogy őt arra nevelték gyerekkora óta, hogy a nyilvánosság előtt ne mutassa ki az érzelmeit.

A kompromisszum a jó házasság alapja

Ez a fajta túlzott önkontroll a magánéletébe is átszivárgott. Erzsébet híres arról, hogy nem szereti, ha valaki hozzáér. Ebben Fülöp nem is különbözik tőle annyira, bár a herceg azért időnként átkarolja a legkisebb fiát, Ednek hívja, és olykor akár még egy puszit is ad neki – de sosem nyilvános helyen. Ha a kompromisszum a jó házasság alapja, Fülöp és Erzsébet mesteri fokra fejlesztette a kompromisszumkötést. Ma már – miután a barátaik többsége meghalt – leginkább csak egymásra számíthatnak a problémáik kibeszélésekor, de ennyi évtizednyi közös múlt sem volt elég ahhoz, hogy egymásra unjanak.

A királynő szeme még ma is megcsillan, amikor Fülöp belép a szobába. Híres eset volt, amikor 1986-ban, András herceg esküvőjén Fülöp bókkal illette felesége ruháját, és a királynő a hallottaktól nyilvánosan elpirult. Pedig akkor már negyven éve éltek együtt házasságban.

Mindketten mindig is figyeltek arra, hogy ez a házasság ne legyen számukra fojtogató. Nyilvános helyen Fülöp megtanulta, hogy legyőzve a versengő természetét, mindig két lépéssel a királynő mögött menjen, és ehhez az kellett, hogy elismerje: az életében az első helyen mindig a királynő áll. Ugyanakkor Erzsébet is tisztában volt azzal, hogy a háttérbe vonulás egy olyan energikus, maszkulin és makacs ember számára, mint Fülöp, egyáltalán nem könnyű feladat. Ezért is tesz arról, hogy Fülöp herceg odahaza a ház urának érezhesse magát. Emellett a férjét mindig is biztatta arra, hogy a különféle hobbijainak éljen, legyen az sport, társalgás vagy az űrből jött lények.

Fülöp és II. Erzsébet a The Braemar Gathering elnevezésű skót játékokon (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

A herceg sosem érezte fontosnak, hogy a királynővel ugyanazok legyenek a hobbijaik, vagy ugyanazon dolgok iránt érdeklődjenek. Erzsébet manapság a corgikkal töltött idő mellett komplikált kirakós játékokkal, a naplója írásával, valamint a családi fotóalbumok állandó rendezgetésével szereti múlatni az idejét, mindezt azonban a férje társasága nélkül. Fülöp ezzel szemben a testi kihívásokkal járó elfoglaltságokat részesíti előnyben: a súlyára mindig is figyelt, és ha kicsit is úgy érezte, hogy hízott néhány kilót, azonnal intenzív sportolásba kezdett. Fiatalon akár három-négy melegítőt is magára vett futás közben, csakhogy leizzadja magáról a súlyfelesleget. A napi mozgásrutinjának még ma is része a Kanadai Királyi Légierő tizenkét perces edzésprogramja, amelyet még egy orvos fejlesztett ki az ötvenes években.

A lovak mindenek felett

Egy műtétje miatt ugyan a vadászatról le kellett mondania, ám helyette rákapott a horgászásra, és a kora ellenére még ma is órákat képes a vízen tölteni lazacra és pisztrángra vadászva. A királynő – aki négyévesen vette az első lovaglóleckéjét – időnként még ma is felül a lovára, és a lovásza, Terry Pendry kíséretében kilovagol egy-egy körre. A különbség csupán annyi, hogy ma már nem a vad telivéreket, hanem a pónikat részesíti előnyben. Régen ugyan esőben és szélben is kilovagolt, ma már csupán olyankor teszi ezt, ha kellemes az idő. Persze ha valaki elmúlt kilencven, ezt könnyen meg lehet érteni. Erzsébetet még ma is érdekli a telivérek tenyésztése, különösen az, hogy melyik kancát melyik csődörrel párosítsák, és a csikók életét egészen a születésüktől fogva figyelemmel kíséri.

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

A lóverseny annyira közel áll a szívéhez, hogy amikor az egyik lova megnyerte az Ascoti Aranykupát, azon ritka pillanatok egyikét láthattuk, amikor Erzsébet egy nyilvános helyen kimutatta az érzéseit.

Fülöp nem osztja ezt a lelkesedését, lévén a lóversenyek kívülről figyelése egy passzív sport, és a passzív sportok számára nem okoznak örömet. Sosem kötelező elkísérnie a feleségét a versenyekre, sokszor azonban mégis megteszi: nem a lóversenyzés miatt, hanem az Erzsébet iránti tiszteletből, és azért, hogy jelenlétével támogassa őt.

Fülöpé a sütés-főzés, Erzsébeté a mosogatás

Fülöp már a házasságuk korai éveiben feltűnő érdeklődést mutatott a gasztronómia iránt. Ő volt az, aki véleményezte a számukra felkínált menüket, és döntött arról is, milyen fogásokat tálaljanak fel nekik és vendégeiknek. Az évek során ez a szenvedély odáig fejlődött, hogy a főzésben is jelentős tapasztalatra tett szert. Az utóbbi években ebbéli szenvedélyét a tévés főzőműsorok rendszeres nézésével tartja életben, és ezzel olyan sok időt tölt, hogy időnként már Erzsébet is ugratja vele.

Fülöp azonban nemcsak főzni szereti az ételeket, hanem fogyasztani is. Míg idősebbik fia, Károly a család leglassabb evője, addig Fülöp egyértelműen a leggyorsabb, és még a magukat gyors evőknek vallókat is garantáltan lepipálja. Azokban az időkben, amikor még gyakran utazott, szinte minden útjáról hozott haza egy-két receptet, amiket megmutatott a Buckingham-palota séfjének, hogy csinálja meg neki. Rendszeresen megjelent a konyhában is, hogy ellenőrizze, vajon a személyzet betartja-e a receptek mellé írt instrukciókat. Ha az étel nem olyan lett, ahogyan az emlékeiben élt, mindig felkereste a konyhai dolgozókat, hogy rájöjjön, hol lehetett a hiba. Ezeket a különleges „kísérleti ételeket” mindig csakis olyankor szolgáltatta fel, amikor ő és a királynő kettesben étkezett, ugyanis a vendégeiket sosem tette volna ki annak, hogy olyasvalamit kóstoljanak náluk, amit ők maguk még nem próbáltak ki.

A királyi család vacsorázik: Anna hercegnő, II. Erzsébet királynő, Károly herceg és Fülöp herceg (Fotó: Profimedia)

Fülöp nemcsak a konyhai dolgozókat ugráltatja, időnként ő maga is beáll a konyhába sütni/főzni. Rendszeresen szokott reggelit csinálni, de az is gyakorta előfordult, hogy az általa lőtt szalonkákat vagy galambokat ő maga készítette el a konyhában. A hercegnek még egy saját receptkönyve is akad a kedvenc ételeivel, és egy üvegtetejű, elektromos serpenyő is van a háztartásban, amelyet Fülöp mindenhová magukkal visz, hogy bármikor összeüthessen egy jó omlettet magának és Erzsébetnek. Az étel sehol nem esik annyira jól, mint a család balmorali birtokán, ahol Fülöp rendszeresen megcsillogtatja BBQ-tudását, és gyönyörű kolbászokkal, steakekkel lepi meg a vendégeket. És ahogy jó vendéglátóhoz illik, ezekből a finomságokból nemcsak a királyi család tagjai és vendégeik kapnak, hanem a sofőrök és a személyzet tagjai is. Még senki sem panaszkodott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top