Sztárok

Azért néha életre kel a kirakatbábu – 37 éves lett Ryan Gosling

Néha úgy érzi az ember, hogy Ryan Gosling új értelmet ad az „arcizma sem rándul” kifejezésnek azzal, hogy úgy tud ott lenni a vásznon és a való élet szinte bármely szituációjában is, mintha valójában kilométerekre járna – ennek ellenére nemcsak a lányok kedvence, hanem ünnepelt színész és díjak állandó várományosa is. Hogy is van ez?

Ha dobtak már felszínre zavarba ejtő figurát a tajtékzó hollywoodi habok, az Ryan Gosling. Gondoljunk csak bele: adott egy ember, aki a bakfisokat megríkatja, a felnőtt nőket sóhajtozásra ingerli, de a kritikusok körében is jól cseng a neve, komoly filmekben szerepel, komoly díjakra jelölik, és még a férfiakat sem csak nyergesvontatóval lehet elcibálni a moziba, ha ő van a vásznon – közben viszont mégsem nehéz úgy érezni, hogy színészi (mi több, emberi) eszköztára kimerül módfelett kellemes vonásai mozdulatlanul tartásában, meg abban, hogy rém szépen néz a nemkülönben gyönyörű szemeivel. Szóval most komolyan, ki ez a fura fazon? Ritka, különös, bizarr tehetség, vagy csak egy különösen szerencsés szépfiú? Mivel mi is szeretnénk hinni az első verzióban, és amúgy is ma ünnepli a 37. születésnapját, e mellett szóló érveket gyűjtöttünk – konkrétabban olyan pillanatokat és fejezeteket az életéből, amikor elég egyértelműen kilépett a kirakatbábu szerepköréből.

Gosling viaszfigurájával pózolnak nők a Madame Tussaud múzeumban (fotó: Getty Images)

A röhögőgörcs Harrison Forddal

Kezdjük a legújabbal. Mostanában a forgatás miatt Budapestet is megjárt Ryan Gosling életében minden a gyönyörűre sikerült Szárnyas fejvadász 2049 promóciójáról szólt – így került a film másik főszereplőjével, Harrison Forddal együtt a This Morning riportere, Alison Hammond mikrofonja elé is, ahol aztán elszabadult a pokol. Nyilván nem kis szerepe volt ebben az elképesztő Hammondnak, hiszen akárki ezt a két embert nem bírja nevetésre, de a páros elég hamar önjáróvá vált, és Gosling főleg nem spórolt a súlyos poénokkal meg az őszinte kacajokkal.

A karrierje önkéntes kacskaringói

Ryan Gosling cikis táncosként és a Mickey Mouse Club gyereksztárjaként kezdte, de alighogy nagykorú lett, közölte, hogy szeretne valami komolyba fogni, és elment független filmekben játszani, valamivel később meg egyszerűen hátat fordított az egész szakmának három évre, hogy kipihenje magát. Egyik döntés sem épp a dróton rángatott szépfiúkra jellemző.

Bizony, az ott alul, balra a kis Ryan (fotó: youtube)

Bármi, amit a Saturday Night Live-ban művelt

Az immár lattéról is mosolygó Ryan Gosling nem igazán a vígjátékszerepeiről ismert, ha viszont beeresztik a Saturday Night Liveba, ugyanúgy szünet nélkül nevettet, mint bárki, aki meghívót kap Amerika kedvenc szórakoztató műsorába. És még az előre rögzített szkeccsekben is lerí róla, hogy imádja minden percét annak, amit csinál.

A Weinstein-botrányra adott reakciója

A Harvey Weinstein-botrány akkora ügy, hogy Hollywoodban senki nem hagyhatja szó nélkül – de valljuk be, részben éppen emiatt nem sok érdembeli nyilatkozat születik, inkább mindenki azt hajtogatja, amit kötelezőnek tűnik elmondani. Túl meglepőt Ryan Gosling sem húzott a maga Twitter-közleményében, egyszerű szavai azonban mégis olyan őszinteséget hordoznak, amiből egyértelmű, hogy ő nem csak a penzumot tudta le: „Szeretném én is támogatásomról biztosítani azokat a nőket, akik elég bátrak voltak hozzá, hogy felszólaljanak Harvey Weinstein ellen. Mint a legtöbben Hollywoodban, én is dolgoztam vele, és mélységesen csalódtam magamban, amiért ennyire süket és vak voltam ezekkel a szexuális zaklatásról és visszaélésekről szóló megsemmisítő történetekkel kapcsolatban. Weinstein egy rendszerszintű probléma jelképe. A férfiaknak ki kell állniuk a nők mellett, és együtt kell dolgoznunk mindaddig, amíg valódi elszámoltathatóságról és változásról nem beszélhetünk.”

A zenekara

Ryan Goslingnak ugyebár semmi sem elég, ezért van egy zenekara is Dead Man’s Bones néven. Méghozzá egy olyan zenekara, aminek az első lemezéről a kritikusok azt írták, hogy „különleges, fogós, és imádni valóan furcsa”, valamint hogy „ritkán giccses, és nincs rajta semmi, ami ne lenne odavaló” – hát ez bizony megint nem olyasmi, amit a szépfiúk szoktak produkálni.

A pólóháborújuk Macaulay Culkinnal

A dolog úgy kezdődött, hogy Ryan Gosling felvett egy pólót, amin egy fotó volt látható a fiatal Macaulay Culkinről. Macaulay Culkin erre aztán készíttetett egy pólót az őt ábrázoló fotót viselő Ryan Goslingról készült fotóval, emberünknek pedig több se kellett: postafordultával pólóra nyomatta az erről készült fotót is. Ha minden jól megy, most ott tartunk, hogy Culkin viselt utoljára egy pólót, amin egy fotón Gosling egy olyan pólót visel, amin egy fotón Culkin egy olyan pólót visel, amin Gosling egy fotón egy olyan pólót visel, amin Culkin látható, ami azért egy baromi laza sztori mindkét fél részéről.

A kuncogása az Oscar-gálán

Minden idők legnagyobb Oscar-bakija volt, amikor az idei gálán bejelentették, hogy a legjobb filmnek járó díj a Kaliforniai álomé, majd a készítők köszönőbeszédei közben közölték, hogy ja nem is, a Holdfényé. Ryan Gosling a mégsem nyertes film férfi főszereplőjeként a legrosszabb helyen állt, amikor jött a korrekció, de egészen máshogyan reagált, mint a többiek: a döbbent, csalódott és erőltetetten vigyorgó arcok tengerében ő egyedül vihogni kezdett a színpadon. Mint utóbb elmondta, a reakció részben annak szólt, hogy először csak a fejhallgatós emberek és más szervezők nagy jövés-menését látta, és azt hitte, hogy valaki megsérült, ezért kifejezetten megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy pusztán nem ők nyertek, részben meg annak, hogy a Holdfény jó film – de ez lényegtelen is, mert egy ennyire mesterkéletlen és végtelenül szimpatikus megnyilvánulás önmagáért beszél, és még közmondásosan laza emberektől is meglepő volna, nemhogy egy olyan távolságtartó személyiségtől, mint ő. Ha egyvalami alapján kellene megítélni, érdemes lenne ezt a jelenetet választani, ez alapján pedig csak azt mondhatjuk, hogy Ryan Gosling kifejezetten eredeti és izgalmas figura.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top