Sztárok

8 szuper romantikus film, ami igaz történeten alapul

A romantikus filmek nézésekor általában nem szempont az élvezeti értéknél, ha igaz történeten alapulnak, de még így is hozzáad valamit az élményhez, ha tudjuk, hogy a vásznon látott szerelemnek van valós alapja. Íme nyolc film, ami megerősíti az igaz szerelembe vetett hitünket.

Rögtönzött szerelem (2017)

Rengeteg olyan romantikus film létezik, amibe a főszereplő a saját élményeit (szerelmi csalódás érzése stb.) is belevitte, de olyanról csak egyről tudunk, amikor a film azt a történetet meséli el, hogyan jött össze XY a feleségével. A Rögtönzött szerelem ilyen szempontból különleges csemege, ugyanis a pakisztáni származású komikus, Kumail Nanjiani játssza benne a Kumail nevű pakisztáni származású komikust, aki annak ellenére összejön egy Emily nevű fehér, amerikai lánnyal, hogy a szülei ragaszkodnak egy pakisztáni feleséghez. A kulturális különbségek és a család nyomása miatt végül szakítanak, csakhogy nem sokkal ezután a lány egy titokzatos betegség miatt kómába esik, és a fiú az, aki rohan, hogy mellette legyen. A kómában töltött időszak alatt aztán megismeri a lány szüleit, és furcsa módon ekkor jön rá arra is, hogy igazán szereti Emilyt, és nem akarja őt elveszíteni. A filmben Kumail ugyan önmagát játssza, és a forgatókönyvet ugyan a feleségével közösen írta a saját történetüket feldolgozván, de a lány szerepét már egy színésznőre, Zoe Kazanra bízták.

A mindenség elmélete (2014)

Bár Stephen Hawkingról lehetett volna készíteni egy olyan életrajzi filmet is, ami a tudományos eredményeire koncentrál, de a filmesek inkább arra fókuszáltak, hogyan ismerkedett meg a feleségével, Jane-nel, aki kitartott mellette azután is, hogy a betegsége miatt teljesen lebénult. Kettejük története bőven tartogat meglepetéseket – például ki gondolná, hogy egy nyaktól lefelé lebénult férfi is képes lehet megcsalni a feleségét –, és a sztori megmutatja, milyen nehézségeken kellett keresztülmennie a férjével törődő és a gyerekeiket gyakorlatilag egyedül nevelő Jane-nek. Az Oscart ugyan Eddie Redmayne kapta, de szerintem a film igazi főhőse a Jane erejét és kitartását tökéletesen visszaadó Felicity Jones.

Breathe (2017)

Akár A mindenség elmélete testvérfilmje is lehetne, hiszen ez is igaz történeten alapul, és ez is úgy kezdődik, hogy egy csodaszép, ifjú pár összejön a pazarul fényképezett Angliában, meglesz a gyerek, aztán a férfi egy betegség miatt lebénul, ám a felesége mégis kitart mellette tűzön-vízen át, és csak azért is boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A fő különbség, hogy Robin Cavendish azért nem annyira híres fickó, mint Stephen Hawking, bár ő is tett valami fontosat: elérte, hogy a nyaktól lefelé lebénult emberek ne egy ágyban fekve, a négy fal között éljék le az életüket, hanem olyan tolószéket/tolóágyat kapjanak, amivel ki lehet őket vinni a friss levegőre is, jelentősen javítva ezzel az életkörülményeiket. Nagyon csodálkoznánk, ha Andrew Garfield nem kapna Oscar-jelölést ezért.

Ízek, imák, szerelmek (2010)

Julia Roberts húsz évvel a Micsoda nő után is bizonyította, hogy ő a romantikus filmek királynője. Mivel a film Elizabeth Gilbert önéletrajzi regényén alapul, ezért nyugodtan higgyük el, hogy valóban léteznek olyan nők, akik egy fájdalmas válás után világ körüli utazásra indulnak, hogy megismerhessék a valódi önmagukat, amihez persze hozzátartozik a jó olasz bor és kaja, egy kis lélektisztító meditálás és persze a nagy szerelem is. Giccsnek giccs, még akkor is, ha részben biztos igaz, de időnként kifejezetten jólesik elmerülni benne.

Southside with You (2016)

Ha valakiből az Egyesült Államok elnöke lesz, benne van a pakliban, hogy egyszer valaki filmet készít az életéből. Olyat azonban még nem láttunk, hogy valaki az elnök és a first lady fiatalkori első randijáról készítsen filmet, márpedig a Southside with You azt mutatja be, ahogy a fiatal Barack Obama randira viszi a fiatal Michelle Robinsont, akiről ugyebár mindenki tudja, hogy később a felesége, és az ország first ladyje lesz. Trumpékról nem biztos, hogy megnéznénk egy hasonlót, de itt tényleg két szimpatikus ember megismerkedésének és szerelmük első jelei megjelenésének lehetünk szemtanúi, ráadásul a filmet úgy is lehet élvezni, ha nem kifejezetten érdeklődünk a politika iránt – bár időnként beszélgetnek benne politikáról.

Az eskü (2012)

Hát lehet nem szeretni egy olyan romantikus mozit, aminek a főszereplői olyan szép emberek, mint Channing Tatum és Rachel McAdams? Lehet. A film Kim és Krickitt Carpenter igaz történetét meséli el, meglehetősen szabadon kezelve azt, ezért a két érintett nem annyira rajongott a végeredményért. A fő bajuk az volt, hogy a keresztény vallásuk mindkettejük számára rendkívül fontos, de a film nem igazán ábrázolta ezt, ráadásul Rachel McAdams száját a történetben elhagyja néhány káromkodás, és szerintük Kimmel ez például sosem fordulhatott volna elő. Az eskü amúgy arról szól, hogy egy házaspár nőtagja egy baleset után kómába esik, majd abból felkelve minden emlékét elveszíti, ezért a férjének mindent meg kell tennie azért, hogy a nő újra beleszeressen.

I Love You Phillip Morris (2009)

Jim Carrey utolsó jó filmjében egy zsarut alakított, aki egyszer csak ráébred a saját homoszexualitására, és úgy dönt, teljesen új életet kezd. Nem csak a feleségét hagyja ott, hanem a munkáját is, és főállású csalóvá válik. A börtönben ismerkedett meg Phillip Morris-szal (Ewan McGregor csodás alakításában), és ők ketten egymásba szerettek, a film pedig azt mutatja meg, ahogy főhősünk ugyan imádja a szívszerelmét, de a csaló életmódját képtelen elereszteni, ezért többször is börtönbe kerül. Csakhogy öt alkalommal is kiszökik onnan, hogy visszatérjen igaz szerelméhez, Philliphez. A film Steven Jay Russell igaz történetén alapul, aki jelenleg a 144 éves börtönbüntetését tölti.

Szerelmünk lapjai (2004)

Mivel a film Nicholas Sparks regényéből készült, azért a könyv igazságtartalmát nem árt erős kétségekkel fogadni – Sparks a túlszínezett romantikus történetek mestere –, de az író állítása szerint a könyve valójában a nagyszülei szerelmének állított emléket.

Elmesélték nekem, hogyan ismerkedtek meg, és hogyan szerettek egymásba, és a történetük egy része bekerült a könyvembe is

– nyilatkozta erről később. „Néztem őket, ahogy hatvan évnyi házasság után pont úgy, pont olyan szerelmes rajongással néztek egymásra és kezelték egymást, mint én és a feleségem alig 12 órányi házasság után. Ők a házasságom első napján megmutatták nekem, hogy az igaz szerelem létezik, és tényleg örökké tart”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top