Sztárok

Elhunyt Szőke Kató

Szőke Kató Helsinki kétszeres olimpiai bajnoka volt.

82 éves korában Los Angelesben elhunyt Szőke Kató, kétszeres olimpiai bajnok korábbi úszónk – értesült a Nemzeti Sport Szőke Kató egykori sporttársától, a Helsinkiben szintén aranyérmet nyert, Torontóban élő Gyenge Valériától.

Szőke Katalin 1935. augusztus 17-én született Budapesten. Édesapja Homonnai Márton, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, édesanyja Szőke Katalin úszó volt.

Forrás: Wikipédia

1947-től a Neményi Madisz, 1949-től az ÉDOSZ, illetve a Budapesti Kinizsi versenyzője volt. 1950-től 1956-ig szerepelt a magyar válogatottban. Első magyar bajnoki aranyérmét 13 évesen 1948-ban szerezte a 4×100 m-es gyorsváltó tagjaként. Tagja volt az 1952-ben, Moszkvában világcsúcsot teljesítő gyorsváltónak.

A nagyszerű technikával, hihetetlen könnyedséggel úszó bajnoknő 1952-ben Helsinkiben alig 17 évesen ötkarikás bajnoki címet szerzett a 100 méteres gyorsúszásban és a Novák Éva, Novák Ilona, Szőke Katalin, Temes Judit összeállítású magyar gyorsváltóval, utóbbiban ismét világrekorddal.

Forrás: olimpia.hu

Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Első férje Markovits Kálmán, olimpiai bajnok vízilabdázó, a második Domján Árpád, aki 1956-ban ugyancsak ott volt az ötkarikás eseményen, mint a vízipóló-válogatott tartalékjátékosa.

Szőke Katót 1985-ben beválasztották az úszó Hírességek Csarnokába, míg 2014-ben a magyar úszósport halhatatlanja lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top