Sztárok

Meghalt Roy Dotrice, a Trónok harca sztárja

Hétfőn elhunyt az Amadeus című film és a Trónok harca sztárja, Roy Dotrice. A színész 95 éves volt.

Családja, lányai unokái és dédunokái körében hétfőn meghalt Roy Dotrice brit színész. Az elismert művész 95 éves volt.

Dotrice hosszú karrierje során számos filmsorozatban és filmben szerepelt, köztük a Trónok harca című sorozatban és a nagysikerű, 8 Oscar-díjra jelölt Amadeusban, amelyben Leopold Mozartot alakította 1984-ben.

Roy Dotrice

Színészi pályafutását megelőzően Dotrice rádiókezelő és bombázógép lövésze volt a királyi légierőnél. A második világháborúban gépét lelőtték, ezt követően 1942-től 1945-ig német fogságban volt. A táborban időnként fellépett rabtársai előtt, hogy bátorítsa őket. A háború vége után színésznek állt.

Roy Dotrice és a Trónok harca

Számos rajongóra tett szert, amikor a George R.R. Martin A tűz és jég dala című regésnyciklusából készült hangoskönyv narrátora volt. A regényfolyam inspirálta a Trónok Harca című filmsorozatot, amelyben Dotrice Hallyne szerepében volt látható.

A Misleading Cases című sorozatban játszott szerepéért 1969-ben BAFTA-díjat kapott, az A Moon for The Misbegotten című film Broadway-változatában nyújtott alakításáért pedig Tony Award-díjat 2000-ben.

2008-ban II.  Erzsébet angol királynő a Brit Birodalom Érdemrendje parancsnoki fokozatával tüntette ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top