Sztárok

Örökifjúként emlékeznek Aradszky Lászlóra – fotókkal, barátai szavaival búcsúzunk

Kortársaival ellentétben Aradszky László nem tudott nyugton maradni, élvezte a nyüzsgést, és úgy fogalmazott, hogy aki megadja magát a korának, az elbukik. Örökifjúként emlékeznek rá, akik ismerték.

Soha nem kesergésről vagy panaszról szólt az az anyag, ami Aradszky Lászlóval készült. Lendületesen élte az életét, és kereste a kihívásokat, a koráról pedig mindig csak annyit mondott: ez is csak egy szám. 

Egy: első perctől kezdve a munkának éltem és a családomnak, a társaságomnak. Kettő: harminc éve fejest ugrottam a számítástechnikába, így abban sem tudtok eladni. Nem tudok unatkozni, mindent magam akarok csinálni. Aki a XXI. században unatkozik, az magára vessen.

Sok húszéves is megirigyelhette a lendületét, hiszen Aradszky László 80-on fölül is dolgozott, edzésre járt és angolul tanult. A fellépésekről azért sem akart lemondani, mert a rajongóitól olyan hihetetlen szeretetet kapott, ami szerinte minden bajára gyógyír volt. Aradszky Lászlóról a halála előtt nem sokkal Örménykúton készültek az utolsó fotók.

Ahogy a legutolsó képeken, úgy a fiatalkoriakon is ugyanaz a nyugalom és béke sugárzik az énekesről. Aradszky Lászlót éppen ezért nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok is nagyon szerették, tavasszal kifejezetten nekik készítette el a lemezét. Ő így fogalmazott: 

„A közönségem nagy része az én korosztályomhoz áll közel, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalok ne énekelnék olykor velem az Isten véled, édes Piroskám című számomat. Mind a 13 dal a lemezen vadonatúj. Teli vagyok energiával, 81 éves fejjel elkezdtem angolul tanulni. Megszólal a telefon lesz az album címe… azért ez, mert főképp a fiataloknak szólnak most a dalok.”

Sokan kérdezték tőle – főleg az utóbbi években –, mi a titka, hogyan marad ilyen fiatalos. Aradszky Lászlót a betegsége is új energiával töltötte fel, változtatott az életmódján, de ennél sokkal fontosabb dologra hívta fel mindenki figyelmét.

A géneket nem lehet letagadni, azok velünk jöttek. És hogy mi tart fiatalon? Én gyermek voltam és gyermek lettem újra.

Aki csak ismerte és szerette, pontosan ilyen örökifjúként emlékszik rá, többek között Karda Bea, Zalatnay Cini és Koós János is többször mesélt róla így, ahogy most R. Kárpáti Péter is. A Barátok közt egykori szereplője és Aradszky László közeli barátok voltak, többször forgattak együtt a sorozatban, és gasztrofesztiválokon is buliztak együtt párszor.

Aradszky László és R.Kárpáti Péter jó barátok voltak

R. Kárpáti Péter egy életvidám, mindig mosolygós emberként emlékszik vissza a táncdalénekesre. „Azért volt ilyen hosszú és tartalmas élete, mert mindig gyermeki rajongással fordult a világ felé”  – kezdte Péter az nlcafe.hu-nak.

Megszűrte a rosszakat, és sosem hervadt le a mosoly az arcáról. Kevés ilyen folyton vidám és boldog embert ismerek, mint Laci bácsi volt. Emlékszem, amikor elhívtam egyszer egy gasztrofesztiválra, és felkértem, hogy főzzön valamit, olyan isteni vörösboros marhapörköltet főzött, hogy elállt a szavam. A közönség pedig kígyózó sorokban állt, hogy megkóstolhassa. Erre ő csak annyit mondott: »Végre valami újat is kipróbálhattam, amivel örömet okozhatok az embereknek«, és utána hatalmas bulit csapott. Megtisztelve érzem magam, hogy ismerhettem.

A régi és a legutolsó képeken is látszott, hogy mindig megőrizte gyermeki énjét és kíváncsiságát. 

Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top