Sztárok

Elhunyt Sólyom János, a Grammy-díjas magyar zongoraművész

78 éves korában elhunyt Sólyom János zongoraművész, aki Liszt-felvételei miatt Grammy-díjat kapott, és a stockholmi Királyi Zeneakadémia is a tagjai közé választotta. Fáy Miklós egy anekdotával emlékezik rá.

Meghalt Sólyom János zongoraművészközölte a fidelio.hu. Az 1938-ban született magyar zenész 1956-ban Svédországba menekült a diktatúra elől, ahol gyorsan ismert és elismert zongorista lett. A svéd tévében saját műsora volt Ahogy én hallom címmel, melyben ismert zongoradarabokat adott elő, és magyarázatot is fűzött a zenéhez.

A Blikk Sólyom János halála kapcsán idézi Fáy Miklóst, aki a következő történettel emlékezik a zongoraművészre:

Személyes emlékeknek nem vagyok éppen bővében. A nyolcvanas évek elején (ha jól emlékszem), Pestre jött koncertezni. Alig várta, hogy végre úgy írják a nevét, ahogy gyermekként megszokta, elöl a vezeték-, utána a keresztnév. Körülbelül a körútig jutott a repülőtérről érkező taxi, amikor meglátta a plakátot: JÁNOS SÓLYOM. Mert az Országos Filharmónia természetesen úgy írta ki, ahogy a legérdekesebb lehetett, külföldre szakadt hazánkfia, majdnem a mennyből, eljött hozzátok. Úgyhogy most, vezeklésül, ha nem is ezerszer, de háromszor legyen leírva a neve helyesen: Sólyom János, Sólyom János, Sólyom János

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top