Sztárok

Nem sok híja volt, hogy ő legyen Evita is – megannyi érdekesség a 69 éves Olivia Newton-Johnról

Popsztár, mozicsillag, szexszimbólum és a mellrák elleni küzdelem személyesen is érintett élharcosa, aki sosem indulna el otthonról útlevél és rúzs nélkül. 69 éves lett a Grease főszereplője és a Physical című sláger előadója, Olivia Newton-John, mi pedig összegyűjtöttünk róla egy sor érdekességet.

Noha fénykora egyértelműen a hetvenes-nyolcvanas évekre, azaz első zenei sikerei, a Grease bemutatója és a későbbi slágerek idejére tehető, Olivia Newton-John a mai napig ikon és a közönség kedvence, mellráktúlélőként pedig példakép is minden nő számára. A ma hatvankilenc éves sztárt sajnos nem a legjobb helyzetben találja a születésnapja, ugyanis tavasszal ismét meg kellett küzdenie a betegséggel, de ha lehet hinni a híreknek, a nehezén már túl van, és a tőle megszokott módon bizakodva tekint a jövő elé, úgyhogy remélhetőleg még legalább három, izgalmakkal és pozitívumokkal teli évtized hátravan az életéből. Mi nagyon szorítunk érte, és a legjobbakat kívánjuk neki, mert tényleg páratlan karakter – ezt bizonyítandó pedig az ünnep alkalmából össze is gyűjtöttünk egy rakás érdekességet róla. Íme.

Anyai nagyapja a Nobel-díjas fizikus, Max Born volt.

Apja a brit belbiztonsági szolgálat, az MI–5 ügynökeként az Enigma-projekten dolgozott a második világháborúban, és ő vette őrizetbe Rudolf Hesst is.

Harmadfokú unokatestvérek a komikus Ben Eltonnal.

Nővére, Rona öt évig a Grease-ben Kenickie-t alakító Jeff Conaway felesége volt.

Jeff Conaway és Rona Newton-John (Fotó: Walter McBride/Getty Images)

Első férje, Matt Lattanzi pedig a nagyot hasalt Grease 2-ben játszott, amiből ő maga már hiányzott.

Olvass tovább: Noha a Grease két ikonja Olivia Newton-John és John Travolta, az összes szereplő a közönség kedvencévé vált. Így néznek ki mostanában a legendás musical sztárjai.

12 éves korában elindult egy Hayley Mills-hasonmásversenyen.

Fotó: Getty Images

Korai filmjeiben kétszer is Oliviának hívták a karaktert, akit alakított.

Első dala, az If Not for You című Bob Dylan-feldolgozás felvételére magával vitte a kutyáját is, az állat pedig a munka közben felborított egy mikrofonállványt. A koppanás a végleges változatban is hallható, 1:48-nál kell egy kicsit hegyeznünk a bal fülünket.

Első zenei sikerét egy countrys hangvételű számmal, a Let Me Be There-rel aratta, amiért Grammyt is kapott – a műfaj képviselői közül viszont sokan rosszallással fogadták, hogy Ausztráliában nevelkedett britként countryt énekel, ezért másnap felajánlotta, hogy visszaadja a díjat. A zsűri visszautasította a gesztust.

A country-közösségből Dolly Parton volt a legnagyobb kritikusa, a sztár húga, Stella viszont mellé állt, és még egy Ode to Olivia című dalt is rögzített a tiszteletére. Később aztán Dolly Parton is megbékélt vele.

Negyedik lett Nagy-Britannia képviseletében az 1974-es Eurovízión, amelyet az ABBA nyert a Waterlooval. Ő maga viszont egyáltalán nem szerette dalát, a Long Live Love-ot, amit a brit közönség választott neki a versenyre.

Mindig saját kezűleg sminkeli magát a fotózásokhoz.

Sosem indul el otthonról az útlevele és a rúzsa nélkül.

Legkedvesebb ékszere egy opál- és gyémántköves gyűrű, amit az édesanyjától örökölt.

Olvass tovább: Hogy Olivia Newton-John mindent tud a stílusról, azt ékesen bizonyítja, hogy még 60 felett is páratlanul dögös maradt.

Olivia Sandy szerepében

A Grease filmváltozatában miatta lett a Broadway-musicalben még Sandy Dumbrowski néven futó amerikai lányból Sandy Olsson, aki Ausztráliából költözött az USA-ba. Így magyarázatot kapott az akcentusa.

Amikor felajánlották neki a szerepet, ő kérte, hogy készítsenek vele próbafelvételt, mert nem volt biztos benne, hogy alkalmas a feladatra, és aggódott, hogy túl idős a szerephez.

Olivia és Travolta a Grease-ben (Fotó: Profimedia)

Ahogyan a történetben Sandy karaktere, úgy a film sikerét követően ő maga is átalakult: énekesnőként a korábbinál sokkal vagányabbra vette az imidzsét és a zenéjét is.

Olvass tovább: 2012-ben, 34 év után Olivia Newton-John újra összeállt a Grease férfi főszereplőjével, John Travoltával, és kiadtak egy közös karácsonyi albumot.

A Grease után majdnem elnyerte a már akkoriban is tervezgetett Evita főszerepét.

A Don’t Cry for Me Argentinát pedig már 1977-ben rögzítette egyik lemezére.

1979-ben megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjének tiszti fokozatát.

A Xanadu forgatásán, a Suddenly táncjelenetének felvételei közben megsérült a farokcsontja.

Ő kapta meg először a legjobb videoklipnek járó Grammy-díjat a Physicalért.

Kedvenc illata a virágzó jázminé.

Az otthonát viszont liliomokkal és orchideákkal zsúfolja tele.

A Matt Lattanzival kötött házassága alatt háromszor elvetélt.

Lattanzi utáni partnere, Patrick McDermott operatőr 2005 nyarán eltűnt egy csendes-óceáni horgásztúra közben. Egyesek azt állítják, hogy a férfi a mai napig él, és a rejtélyes eset teljes egészében megrendezett volt.

Patrick McDermott és Olivia Newton John, egy 2005-ös díjátadón (Fotó: SGranitz/WireImage)

1992-ben egymás után három hatalmas csapás is érte: apja meghalt májrákban, nála mellrákot diagnosztizáltak, és megműtötték, valamint kénytelen volt csődöt jelenteni.

Azóta is mellrák elleni harc egyik legismertebb alakja.

Olvass tovább: Olivia Newton-John 2010-ben a magyarországi Egészség Hídja rendezvényen is megjelent, és azt üzente mindenkinek, aki hasonló megpróbáltatásokat áll ki: bízni kell a gyógyulásban.

Stronger Than Before című 2005-ös albumával is kifejezetten a rákon túlesett nőknek szeretett volna biztatást nyújtani.

Az ezen a lemezen szereplő Can I Trust Your Arms című dalt a lánya, Chloe Rose Lattanzi írta neki ajándék gyanánt.

2013-ban Kylie Minogue, valamint az AC/DC és az INXS tagjai mellett az ő portréját is megörökítették egy 60 centes ausztráliai emlékbélyegen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top