Sztárok

Kinek a hagyma, kinek a hűtött majomagyvelő – 11 legendás étel a mozivászonról

Egy részüktől összefut az ember szájában a nyál, másoktól felfordul a gyomor. Az egyik az, ami: valami finom, és semmi se több, a másik szimbólummá nemesedik a kamerák előtt. Válogatás a mozi és a gasztronómia szövevényes viszonyának legemlékezetesebb termékeiből.

Ha mozi és evés, akkor a többségnek először nyilván a pattogatott kukorica jut eszébe, vagy esetleg – változik ugye a világ – a nachos. Ha azonban nem a saját hasunkra gondolunk, hanem a vászonra figyelünk, rögtön új dimenziók nyílnak a témában: a filmtörténet tele van legendásan ínycsiklandó vagy épp visszataszító fogásokkal és a hozzájuk kapcsolódó híres fogyasztókkal és szakácsokkal. Mai menünkbe tizenegyet válogattunk össze közülük.

Harry Potterék Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazséja

Mi ez? Az egyik legszürreálisabb étel, amit valaha mozivászonra álmodtak. Minden cukorkának más az íze, és még az sem biztos, hogy jó – Albus Dumbledore például egyszer egy hányásízűt fog ki, majd amikor hosszú szünet után újra próbálkozik, sikerül kipecáznia egy fülzsírosat is.
Ki ette a vásznon? Daniel Radcliffe és Richard Harris. A színészeknek igazából persze nem kellett szenvedniük ilyen förtelmektől, de ha valaki elég elvakult rajongó, helyettük is próbálkozhat: a Mindenízű Drazsé már a valóságban is kapható. És igen, lehet benne hányásízű cukorka is.

Szindbád húslevese és velős csontja

Mi ez? A magyar filmtörténet legemlékezetesebb menüje, a legemlékezetesebb módon elfogyasztva. A levesbe a paprikát szigorúan zsebkéssel kell aprítani, a velőnek forrónak kell lennie, mint a vendég babájának szíve, és csakis kenyérszeletekkel szabad tálalni, mert a zsemlye az ilyesmihez nem nagyon alkalmas. A kettőt elválasztó serből a habot pedig megtarthatja a csapos.
Ki ette a vásznon? Az összeférhetetlenségében is zseniális Latinovits Zoltán, de még hogy. A magyar konyhának azóta sem kell jobb cégér.

A Twin Peaks cseresznyés pitéje

Mi ez? Minden idők legmennyeibb süteménye, amely egy jó csésze feketével csúszik csak igazán.

Ki ette a vásznon? Ami azt illeti, szinte minden szereplő, de a leghíresebb fogyasztója természetesen Kyle MacLachlan, aki a maga módján pont olyan érzékien eszi a pitét, mint Latinovits a velős pirítóst.

A Hyppolit, a lakáj hagymája

Mi ez? Alapvetően az, ami: hagyma. Minthogy azonban „úri” háztartásban fogják enni, libasülthöz meg minden máshoz (még a hagymához is), a megtollasodott, de a felesége által rákényszerített sznob életviteltől a falra mászó fuvarozó, Schneider Mátyás ellenállásának jelképévé nemesedik.
Ki ette a vásznon? A magyar Chaplin, Kabos Gyula – és a hagymaszagú lehelet (illetve a vele való fenyegetőzés) soha nem volt ennyire imádni való.

Indiana Jones pankoti vacsorája

Mi ez? A legbizarrabb filmes lakoma: párolt boa constrictorból előrángatózó kis (és csipogó) angolnaivadékok élve elfogyasztva (azt ne kérdezze senki, hogy kerülnek angolnák egy kígyóba), tenyérnyi bogarak zsigerei az állatok tetemeiből kiszopogatva, szemgolyóleves, desszertnek pedig hűtött majomagyvelő, egyenesen a fejből.
Ki ette a vásznon? A legkevésbé a főszereplők, azaz Harrison Ford, Kate Capshaw és Jonathan Ke Quan – a bajnokok a minden fogásnak gyermekként örülő indiai szektatagokat alakító epizodisták. Persze túl nagy hősiességre tőlük sem volt szükség: a bogarak például műanyagból készültek, belsőségeik pedig sodóból, akárcsak a majomagyvelő.

A Keresztapa paradicsomszósza

Mi ez? A Keresztapa-filmeknél kevés konyhacentrikusabb alkotás jutott el a mozikba – az első részben 61-szer látni étkezést, és még a halál állandó szimbóluma is a narancs a sorozatban. A legfontosabb étel azonban így is a paradicsomszósz, amelynek a receptjét még a maffia élére törő Michael Corleonénak is ismernie kell, mert egyszer lehet, hogy 20 emberre fog főzni: olívaolaj, fokhagyma, friss és sűrített paradicsom, némi bor és cukor kerül a fazékba, valamint kolbász és húsgolyó is rotyog a mártásban.
Ki főzte a vásznon? Itt nem az evésen, hanem az elkészítésen van a hangsúly, azt pedig természetesen a Clemenzát alakító Richard S. Castellano mutatja be, akinek a klasszikus „A pisztoly marad, hozd a cannolit!” mondatot is köszönhetjük. Mit is mondhatnánk, több mint hiteles.

Az Indul a bakterház levese

Mi ez? A Büdös banya kotyvaléka, amiből a pipakupaktól a nadrággombig bármilyen levesbetét előkerülhet. A szerencsésebbeknek például szarvasbogár jut.
Ki ette a vásznon? Koltai Róbert és Olvasztó Imre párosa, akik verhetetlen rezignáltságukkal és az Indul a bakterházra oly jellemző felejthetetlen mondataikkal szinte a néző szájába adják a förtelmes levest.

A Nagy zabálás nagy zabálása

Mi ez? A cím nem beszél mellé: egy irtózatos zabálás. Négy férfi eldönti, hogy halálra eszik magukat, és hogy a fogyasztói társadalom kritikája még erősebb legyen, némi orgiázás is súlyosbítja a cselekményt. Külön fogásokról itt már fölösleges is beszélni.
Ki zabált a vásznon? Az olasz és a francia színészvilág krémje: Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Michel Piccoli és Philippe Noiret. Ezek az emberek bármit eljátszottak, úgyhogy ez sem kottyant meg nekik.

(Fotó: Getty Images)

A L’ecsó lecsója

Mi ez? Ha egészen korrektek (más olvasatban szőrszálhasogatók) akarunk lenni, akkor először is nem lecsó, hanem ratatouille (tehát francia lecsó). Amit ráadásul egy rajzfilmpatkány főzött. Szóval, bár sós ételről van szó, alighanem a legcukibb kaja, amit forgatókönyvbe írtak.
Ki ette a vásznon? Anton Ego, a kőszívű étteremkritikus, aki azonnal elolvadt az anyukája főztjére emlékeztető ízektől. Az animátorokon túl ez Peter O’Toole-nak, illetve a magyar szinkronban Szokolay Ottónak köszönhetően volt teljesen átélhető még akkor is, ha mi nem vagyunk kőszívű étteremkritikusok.

Az És megint dühbe jövünk hagymás babja

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal.
Ki ette a vásznon? A nagy pofonok és a jó kajálások Budapesten szoborral is ünnepelt nagykövete, Bud Spencer. Bár inkább csak ette volna, mert túl sokan zavarták a műélvezetben. Mindenesetre így is ez a leghíresebb evős jelenete, pedig volt egy pár.

A Veri az ördög a feleségét rétese

Mi ez? A magyar (és ennek megfelelően a fogyasztói társadalom helyett a létező szocializmust pellengérre állító) Nagy zabálás menüjének sarokpontja, a tökös-túrós rétes, amelynek a készítése még az elfogyasztásánál is emlékezetesebb: három nő morgolódva és élcelődve, majd hahotázva és pálinkázva nyújtja a tésztát.
Ki nyújtott a vásznon? Pásztor Erzsi, Pécsi Ildikó és Spányik Éva, méghozzá Menzel-filmekbe illő színvonalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top