Sztárok

Katalin hercegné várandós, hyperemesis gravidarum miatt aggódnak az orvosok

Hétfő reggel a Kensington-palota hivatalos közleményben jelentette be, hogy Katalin hercegné a harmadik gyerekével várandós. Betegsége miatt az orvosok megfigyelés alatt tartják.

Komolyan aggódnak Katalin orvosai, azért is törölték a hercegné összes programját és valószínű, hogy ezért is jelentették be a terhességet ebben a korai szakaszban.

„Cambridge hercege és hercegnéje boldogan jelentik be, hogy a hercegné a harmadik gyermekével várandós. A királynő és mindkét család tagjai el vannak ragadtatva a hírtől. A két előző terhességéhez hasonlóan a hercegné ezúttal is hyperemesis gravidarumtól szenved. Őfelsége ezért nem tudja teljesíteni a mára beígért látogatását a londoni Hornsey Road Gyermek központban. A hercegnét a Kensington-palotában ápolják.”

A hyperemesis gravidarum nem egyszerű reggeli rosszullét, hanem vészes terhességi hányás, amely súlyos betegségnek számít, mind a kismamára, mind a babára nézve veszélyes. Katalin hercegné az első terhessége alatt is küzdött a betegséggel, rengeteget fogyott, és az állandó rosszullétek miatt rendszeresen kapott infúziót, orvosai pedig komolyan aggódtak érte. A pletykák szerint akkor még népi gyógymódokat is bevetettek nála.

Mi a hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum vagy röviden HG, egy terhesség alatt jelentkező komplikáció, amely súlyos hányingerrel és rendszeres hányással jár, komoly súlyveszteséget és vészes kiszáradást okozva. A terhesség alatt normálisnak tekinthető reggeli rosszullétektől eltérőn ez egész nap jelentkezhet, akár napi 30-35 hányással járhat, így a kismama szervezete gyakorlatilag képtelen tápanyaghoz jutni, sokszor ájuláshoz vezethet az állapot. A szimptómák a terhesség egészen korai szakaszában jelentkeznek és általában a 20. hét után múlnak el, bár néhány nőnél az egész terhessége során megmarad.

A második terhességénél az orvosai már számítottak erre a komplikációra, ezért megfigyelés alatt tartották. Amikor Katalin Charlotte hercegnőt várta, rosszullétei még súlyosabbak voltak, mint az első terhessége alatt, ezért már a terhesség második hónapjától törölték a kötelező programokat a hercegné naptárából. Katalin pedig maga kért elnézést, amiért nem tudott eleget tenni a kötelességének.

„Őszintén sajnálom, hogy nem ünnepelhetek veletek ezen a fontos napon. Kérlek, nézzétek el nekem, hogy nem tudtam csatlakozni hozzátok, de bízom benne, hogy mihamarabb pótolhatom a látogatást a Barbly Általános Iskolában” – írta anno az első ilyen jellegű hivatalos közleményben Katalin, akit a második trimeszter végéig súlyos rosszullétek gyötörtek

Amikor a lengyelországi látogatás során Katalin hercegné egy újszülötteknek való játékot kapott ajándékba, Vilmoshoz fordulva azzal viccelődött, hogy ezek szerint kellene nekik még néhány kisbaba.

Vilmos herceg ezúttal is szeretne a felesége mellett maradni , amikor csak lehet, bár az ő hivatalos programjait egyelőre nem mondták le. A júliusban ötéves György herceg és a májusban hároméves Charlotte hercegnő kistestvérét tavaszra várják, és a brit fogadóirodákban már most meg lehet tippelni, kisfiút vagy kislányt hord a hercegné a szíve alatt.

Vilmos herceg és Katalin hercegné nyáron a két gyerekükkel együtt rengeteg hivatalos eseményen vettek részt
Fotó: AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top